Nyitókép: SME

 

„Miért nem mondtad el, te fa.z, hogy gond van. Oldhattuk volna. Kósa ma már golyóval a fejében lehetne, Oskárral együtt. De Oskár így is fogja végezni.“

 

– Az idézet Marián Kočner és Dobroslav Trnka főügyész közti lezajlott, több mint egy órás hangfelvételből származik, melyet hétfőn tett közzé a DenníkN.

 

Kočner: Meg leszel gyilkolva. Trnka: Tudom. Magyar polgármester is érintett a most nyilvánosságra került hanganyagban

 hirdetes_810x300  

 

A hanganyagon a felbőszült Kočner válogatott szitkozódások közepette kéri számon Trnkán, hogy az a csallóközi település, Albár polgármesterével, Bereczk Oskárral és Kósa Lóránt ügyvéddel együtt megzsarolták a Penta társtulajdonosát, Jaroslav Haščákot a Gorilla hanganyaggal.

 

Kočner a kiszivárgott felvételen arról is beszél, hogy ha Trnka őszintén elmondja neki az egész hátterét, megmentheti a saját és fia életét, Bereczk és Kósa azonban golyóval a fejében fogja végezni.

 

A SME a Csallóköz szerte ismert Berecz Oskár polgármestert kérdezte, aki elmondta, hogy a Kočner által elmondottak egy része kitalált, vagy nem felelnek meg az igazságnak.

 

Hozzátette azt is, hogy Trnkával az elmúlt 20 évben  gyakran találkozott, a korábbi főügyész ugyanis gyakran járt Albárra halászni.

 

Milyen gyakran találkozott Dobroslav Trnkával?

 

Bereczk Oskár: Az utolsó két évtizedben gyakran, mert tolmácskodtam is az Ügyészségnek. Így megfordultam ott. Mert nemzetközi kapcsolatokkal foglalkoztam Magyarországgal, néha Csehországgal, és a családok számára. Mondhatjuk, hogy közvetlen munkaviszonyban voltam.

 

Bereczk Oskár, Trnka jó barátja, Kočner ismerőse, aki megzsarolhatta Haščákot a Gorilla-hanganyaggal. Kép: SME

 

Még jár önhöz Trnka halászni?

 

Mostanában nem, mert szegénynek nincs ideje. Inkább a családi ügyeit oldja. Most vadásznak rá, ami elég kellemetlen. Azt gondolom, hogy az országban vannak más problémák is, amiket oldani kellene.

 

Beszélt magának valaha is Trnka arról, hogy megvan neki a Gorilla hanganyag?

 

Nem beszéltünk erről, és ha társaságban ez szóba is került, én nem voltam jelen. A Gorilla nem érint engem, nem szerepelek benne, sem semmilyen ügyiratban. Vagy ha igen, nem tudok róla.

 

A tegnap nyilvánosságra került hangfelvételből ugyanis az következik, hogy Trnka Önnel és Kósa Lóránt ügyvéddel együtt megpróbálta megzsarolni Haščákot a hangfelvétellel.

 

Ez nem igaz. Senki nem zsarolta meg Haščákot. Őt kellene erről megkérdezni. Kezdjék ezzel, ne engem kérdezzenek ilyenekről.

 

Találkozott valamikor a Penta vezetőjével? Beszéltek?

 

Oldottam valamilyen banki ügyeket. Azt hiszem, ezügyben egyszer találkoztunk is. De szigorúan csak banki dolgokról beszéltünk. Nem mondhatnám, hogy átlagon felüli kapcsolatban vagyunk.

 

Hanem milyenben?

 

Nem vagyunk barátok, sem ismerősök. Tudom, hogy kicsoda Haščák. Szlovákia ismert embere. Én meg egy egyszerű polgármester vagyok.

 

Mit oldott vele?

 

Banki dolgokat. De már öt, hat éve volt. Nem emlékszem, tudja, ezer ember van a telefonomban, társadalmi eseményeket oldok.

 

Ön mondta, hogy valamit oldott Haščákkal.

 

Hitelt. Vállalkoztam, a polgármesterség számomra csak hobbi, melyet már 30 éve űzök. De ezek a dolgok nem függenek össze.

 

Ismeri Marián Kočnert?

 

Két, háromszor láttam őt. Az országban mindenki találkozott már vele, de most hirtelen senki sem akarja ismerni, senki soha nem látta, nem hallott róla, nem járt vele szabadságolni.

 

Én nem nyaraltam vele, nem találkozgattunk. Ha láttam is őt, legfeljebb üdvözöltük egymást, se több, se kevesebb. Váltottunk néhány mondatot, mert ő mindenkivel szóba elegyedett. Én más szinten vagyok. Számára csak egy egyszerű polgármester délről.

 

SME/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.