Nyitókép forrása: sme.sk

 

Marián Kočner és Dobroslav Trnka egykori főügyész közti beszélgetés hangfelvétel többek között arra is rámutat, hogy nem alaptalanok azok a gyanúk, hogy a Penta és Kočner közt nem hétköznapi üzleti kapcsolat van.

 

Kočner a felvételen azt mondja, hogy a Penta egyik tulajdonosa, Jaroslav Haščák befagyasztotta egy millió euróját egy „megegyezett jutalomból” (egy Kočner által nem részletezett üzleti tevékenység kapcsán). Haščák így büntette Kočnert, amiért Trnka megzsarolta őt. Kočner feladata volt ugyanis a felvétel eltüntetése, Trnka azonban megtartott egy példányt, és két ismerősének (az egyik Bereczk Oszkár volt, Albár polgármestere volt) felbujtására zsarolni kezdték a Penta tulajdonosát.

 

„Nekem ez egymillió eurómba került. Egymilliót fagyasztott be Slávo Haščák egy kseftemből, amit együtt csináltunk. És valószínűleg még nem végzett”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Kočner. Szavaiból az derül ki, hogy Haščák ellenőrzés alatt tudta tartani Kočner pénzügyeit, legalábbis azokat, amelyeket a vállalkozó a Penta Funding cégben tartott, a Privatbankánál. A Privatbanka a Penta érdekeltségébe tartozik.

 

„A bankjukban betéteim vannak és bizonyos pentás váltók. Az is lehet, hogy az egész vagyonomat elveszítem”

 

állította Kočner. A felvétel enyhén szólva is rácáfol a Penta és Jaroslav Haščák azon álláspontjára, miszerint „sem a befektetőcsoportnak sem annak képviselőinek nincsenek, nem voltak és nem is lesznek közös projektjei Kočnerrel”. Hétfőn, hangfelvétel közzétételének napján a Penta azzal védekezett, hogy Haščák nem tehet arról, hogy mások mit beszélnek róla, az egész felvételt pedig összeesküvésnek tekinti.

 

Kočner: Meg leszel gyilkolva. Trnka: Tudom. Magyar polgármester is érintett a most nyilvánosságra került hanganyagban

 

Harminc váltó, sok-sok millió

 

A SME napilap közlése szerint az emlegetett váltóknak semmi köze a Markíza televíziót érintő Váltóügyhöz. Ezúttal egy harminc váltóból álló csomagról van szó, amelynek összértéke 10,7 millió euró. Részleteket a tulajdonosaikról vagy hogy ki a kötelezett fél, nem lehet tudni.

 

Csak az egyik esetében derültek ki részletek, például hogy 2015-ben állították ki, és 2021-ben jár le. Értéke 2 millió euró. A szakértők szerint azonban a váltókat nagyon könnyen lehet pénzmosásra használni, vagy arra, hogy ellenőrizhetetlen módon fizessenek valamiért. (A váltó egy értékpapír, egy kötelezettséget testesít meg, amely egy adott időpontban vagy időn belül pénzre váltható.)

 

A Penta tagadja, hogy erről lenne szó, és állítja, hogy Kočner minden váltója, amely a Privatbankánál van letététben, rendelkezik fedezettel (tehát állításuk nem a „semmire” vagy törvényellenes tevékenységből származó bevételek/kifizetések átmosása céljából állították ki őket).

 

A SME napilap szerint azonban jelenleg azt sem lehet tudni, hogy pontosan hol vannak a váltók.Az ügyészség a Kočner elleni nyomozás keretében csak a kifizetésüket blokkolta le, és csak Kočnerre vonatkozóan. Ez azért érdekes, mert a váltók átruházhatók, elég ráírni az új kedvezményezett nevét a hátuljára. Nem kell hozzá közjegyző sem hitelesített aláírás.

 

A Penta korábbi nyilatkozata szerint, a Kočner elleni nyomozásra tekintettel a harminc váltó egyikét sem fogja kifizetni senkinek, és ha valaki bejelentkezne értük, azonnal értesíti majd az ügyészséget.

 

Minden egy irányba mutat

 

Kočner viszonya a Privatbankával láthatóan nem épp hétköznapi. Ráadásul a múltban több más ügy is arra utal, hogy szorosabb a kapcsolatuk, mint ahogy azt a Penta bevallja. A Privatbanka pénzügyileg közreműködött például akkor is, 2011-ben a sokat emlegetett Bonaparte lakáskomplexum két lakásának tulajdonjogát átírták.

 

Egy másik esetben a Privatbanka adott kölcsönt Kočnernek, hogy az megépítse a dóvali Residence Hotel & Club vendéglátó központot, ami 2009-ben készült el. Az apartmanok egy részét Kočner később eladta az Unipharma gyógyszergyártónak. Később azonban a vállalkozó kérte az ingatlanokat vissza, amit az Unipharma természetesen nem teljesített. Kočner ekkor egy konstruált pert indított a gyógyszervállalat ellen 50 millió eurós kártérítést követelve. Az eset lényege, hogy az Unipharma végig azt gyanította, az egész per egy csapda volt, amellyel a Penta akart alkupozíciót szerezni a gyógyszergyárral szemben – mivelhogy a Pentának kiterjedt érdekeltségei vannak az egészségügyben.

 

Egyébként adóvali ingatlanok kapcsán Kočner ellen nyomozás folyik adócsalás miatt. A gyanú szerint az eladásoknál az állam 8,3 millió eurónyi áfától esett el.

 

A legtöbbet emlegetett példa a Tewchnopol-ügy. Kočnerhez közeli személyek ellopták a Technopol Servis nevű vállalat részvényeit, majd (jogellenesen) átvették felette az irányítást és végül teljes vagyonát elsikkasztották, több mint 20 millió euró értékben. Egy Rewality Fond nevű offshore vállalaton keresztül vezették ki a cég sokmilliós vagyonát, az ügyletek finanszírozását pedig a Privatbanka végezte, ráadásul egy sor így megszerzett ingatlan esetében szintén a Privatbanka rendelkezik zálogjoggal.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.