Nyitókép: TASR

 

Jankovská az államtitkári funkcióból való távozása során több ezer eurónyi lelépőre tett szert. Azonban az igazságügyi minisztérium annak ellenére sem hajlandó elárulni a pontos összeget, hogy a törvény kötelezi rá.

 

 „A nyilvános kivégzésemet akartátok a megalapozatlan állítások és a média lincselése által, hát megkapjátok“

 

– jelentette ki szeptember 3-án az igazságügyi államtitkár, Monika Jankovská, aki még aznap bejelentette lemondását.

 hirdetes_810x300  

 

Az igazságügyi tárcától azonban nem üres kézzel távozott. Annak ellenére, hogy Marian Kočnerrel több ezer üzenetet váltott a bírók megvesztegetéséről, a minisztérium borsos lelépővel jutalmazta.

 

A tény sajnos az, hogy Jankovská ezzel nem sértett törvényt. Sőt, jogában állt lelépőt kérni. Az Aktuality.sk szerkesztősége az információkhoz való szabad hozzáférés törvényére hivatkozva afelől érdeklődött az igazságügyi tárcánál, hogy mekkora lelépőt kapott Jankovská, ill. a funkciója betöltése során milyen összegű jutalmakat kapott.

 

Búcsúzásképpen 7 000 eurót kaphatott

 

A Gál Gábor vezette tárca a törvény ellenére titkolja azt, hogy mekkora lelépőt fizetett ki Jankovskának. A minisztériumból mindössze az a válasz érkezett, hogy Jankovská a közszolgálati törvény értelmében nemcsak lelépőt, de jutalmat is kapott.

 

A lelépő és az éves díjazás az állami alkalmazott fizetésének többszöröse. Jankovská a nyilvánosságra hozott vagyonnyilatkozata szerint havonta 2 250 eurót keresett.

 

Amikor Jankovská a Kočnerrel folytatott kommunikációjának nyilvánosságra hozatala után távozni kényszerült, a fizetésének a háromszorosát kérhette lelépőként, így nem egész 7 000 euró üthette a markát.

 

Míg a lelépőjét megközelítőleg ki lehet számítani, addig a jutalmazását illetően már nehezebb a helyzet. A törvény szerint Jankovská évente az éves fizetésének ötödét kaphatta plusz jutalmazásként, ami az ő esetében 5 500 eurót jelent.

 

A probléma ott gyökerezik, hogy az államtitkár jutalmazásának magasságáról maga a miniszter dönt, aki a jutalom teljes egészét is odaítélheti, de arra is lehetősége van, hogy egy centet se hagyjon jóvá az államtitkárának.

 

Aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.