Nyitókép forrása: reprofotó/rádio express

 

Indulatos válaszok, gyakori mellébeszélés. Ez jellemezte Bugár Béla tegnapi szereplését az Expres Rádióban, ahol Braňo Závodský műsorvezető kérdezte őt többek között a Maldív-szigeteki véletlen találkákról, a Most-Híd – MKP paktum kudarcáról és egy esetleges újabb Smerrel közös kormányról. 

 

Miután a Maldív-szigeteki „véletlen találkozó kapcsán Bugár élesen összevitatkozott a műsorvezetővel, Závodský a Magyar Fórum nyilatkozatára kért reakciót Bugártól. Simon Zsolt, a Magyar Fórum elnöke azt követelte a Most-Hídtól, adjon magyarázatot arra, honnan tudhatta Kočner három héttel a Most-Híd hivatalos döntése előtt, hogy Bugárék végül Ficoval kezdenek tárgyalni a kormányalakításról 2016 márciusában.

 

Bugár erre indulatosan azzal védekezett, hogy pártjában minden esetben az Országos Tanács dönt ilyen kérdésekben, Simont pedig Matovičhoz hasonlította:

 hirdetes_810x300  

 

„Simon feladata, hogy teljesen tönkre tegye a Most-Hidat”

 

mondta, hozzátéve, hogy ezt a feladatot Magyarországról és oligarcháktól kapta.

 

Simon Zsolt felszólította Bugárt, hogy magyarázza meg Kočner Most-Híddal kapcsolatos üzeneteit

 

Nem sokkal ezután a műsorvezető a Most-Híd – MKP paktum meghiúsulására tért rá. Bugár arra a kérdésre nem válaszolt, hogy hogy lehet, hogy az MKP-t is azzal vádolja, hogy a magyar kormány és egyes oligarchák finanszírozzák őket, közben viszont közös listán indultak volna neki a választásoknak.

 

Bugár szerint azért nem valósult meg a paktum, mert nem hallgattak az ő tanácsára, hogy még a Most-Híd javaslatának hivatalos kézhez vétele napján (a múlt pénteken) fogadják el a javaslatot, mert ha nem, akkor a hétvégén „a pártstruktúrák szétszedik a megállapodást”.

 

Magyarul, Bugár azt várta az MP elnökségétől, hogy a párt tagsága és pártstruktúrák (illetve a választóik zömének) akaratával szemben hozzon döntést.

 

Bugár szerint azok, akik elutasították a Most-Híd – MKP paktumot, azok a „nem tiszta finanszírozású Összefogással” lépnének szövetségre.

 

„Nem tudjuk, ki áll az Összefogás mögött, lehet az akár [Világi] Oszkár is, de egy ilyen párton keresztül vennék át az irányítást. Mi erre biztosan azt mondjuk, hogy nem.”

 

Bugár nem zárta ki, hogy nem ő lesz a Most-Híd listavezetője, ezt azzal indokolta, hogy „már lassan a nyúl is rám lő”.

 

Mivel a Most-Híd elnöke néhány héttel ezelőtt egy politikai vitaműsorban azt mondta, hogy ha tudta volna, milyen személyek jutottak be a kormány a Smer listáján, nem lépett volna velük koalícióra, megkapta a kérdést, hogy a következő választások után hajlandó-e együttműködni Ficoékkal. Erre azt a kitérő választ adta, hogy először látnia kell, kik kerülnek fel a Smer választási listájára, mert attól függ az esetleges együttműködésük, hogy lesznek-e a listán „káros személyek”, mint Jankovská.

 

Itt is érdemes megjegyezni, hogy Jankovskát 2017-ben maga Robert Fico (Smer) akkori kormányfő akarta a bírók kiválasztásában hatáskörrel rendelkező Bírói Tanács élére állítani. Ez azért nem sikerült neki, mert Lucia Žitňanská akkori most-hidas igazságügyi miniszter lemondással fenyegetőzött, ha Jankovskát kell kineveznie. Vagyis, Žitňanská a Most-Híd egyik alelnökeként már akkor tudhatta, hogy Jankovská „káros személy”, a pártelnököt azonban abban az időben ez különösebben nem zavarta.

 

Bugár szerint a választások közeledtével egyre több botránykeltő videó kerül majd a nyilvánosság elé, amelyeket Dobroslav Trnka egykori főügyész irodájában készítettek (Trnka irodájában Kočner utasítására videofelvételek és hangfelvételek is készültek a találkozókról – a szerk. megj.), mintegy jelezve, hogy mocskos kampány elé nézünk. Az elmúlt három és fél év kormányzása után azonban ezen nem kellene meglepődni…

 

Érdemes végignézni a videót, a kínos kérdésekre adott válaszoknál mindent elárulnak a Most-Híd pártelnökének gesztusai: 

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.