Ha az ellenzék győz Szlovákiában a 2020-as parlamenti választásokon, a jelenlegi felmérések szerint a kormányfőt a PS/Spolu adhatja.

 

A Michal Truban vezette, jellemzően baloldali, liberális értékrenddel rendelkező Progresszív Szlovákia (PS) és a Miroslav Beblavý képviselte jobbközép Spolu (Együtt) az elmúlt hónapokban a felvidéki magyarok felé is nyitott.

 

 

 hirdetes_810x300  

A PS magyar tagozatot hozott létre, és a Körkép.sk információi szerint hasonló lépésre készül a Spolu is.

 

A két párt a napokban közzétette magyar nyelvű választási programját.

 

„Egy nyitott és összetartó társadalmat akarunk létrehozni, amelyben mindenkinek joga van teljes értékű és méltó életet élni. Ezért rendkívül fontos számunkra, hogy a kisebbségek teljes értékű tagjai legyenek társadalmunknak, amelyet mindnyájan, közösen alkotunk“

 

– fogalmazzák meg célkitűzéseiket.

 

A Fordulópont című program 16 fejezetben tárgyalja a két párt vállalásait,felölelve a társadalom egészét. Ezek között a Kultúra, egyház, nemzeti kisebbségek című fejezetben a kisebbségi státuszról, kétnyelvűség támogatásáról, nemzetiségi oktatásról, régiófejlesztésről is szólnak. Vállalják többek között, hogy eltörlik a kettős állampolgárság tiltását.

 

A PS/Spolu nyitása mindenképp versenyhelyzetet hoz létre a felvidéki magyar politikai térfélen. A 30 éve szinte egyeduralkodó MKP majd Most-Híd – MKP szlovák oldalról kap konkurenciát, melynek lehetnek pozitív hozadékai is.

 

 

A PS/Spolu-nak azonban nem ártana, ha mindenekelőtt javítanának magyar nyelvhasználatuk színvonalán. Az eddigi dokumentumaik, szövegeik ugyanis hemzsegnek a tükörfordításoktól, magyartalanságoktól. A kilencedik, Nemzeti kisebbségek című fejezetben például ilyen értelmetlen megfogalmazás olvasható:

 

„Szlovákia minden lakoshoz tartozik. Az egyes etnikumok egyenlősége a saját nyelv használatának lehetőségében, valamint az etnikailag specifikus kulturális kifejezések hozhat létrehozásának lehetőségében is.” 

 

 

 

„Ez egy szimbolikus jelentőségű gesztus, amely kifejezi, hogy őszintén érdeklődünk a magyarok iránt, szeretnénk megszólítani őket és gondolunk rájuk is- ugyanakkor gyakorlati haszna is van, hiszen a magyarul beszélő emberek számára olvashatóbbá válik a programunk és ezáltal alaposabban megtudják fontolni az ajánlatunkat amit a választásokon kínálunk“

 

– zárja Truban és Beblavý a magyarok felé való nyitás indoklását.

 

Körkép.sk

Képek: progresivnespolu.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.