Nyitókép forrása: dennikn.sk

 

A SME és a Denník N napilapok közölték a Kuciak-gyilkosság vádiratát. Marián Kočner ellen a napokban emeltek hivatalosan is vádat, ő a kettős bérgyilkosság vélhető megrendelője. Kočner, akivel az Aktuality.sk oknyomozó újságírója, Ján Kuciak sokat foglalkozott, nem talált terhelő információkat a újságíróról, ezért megölette. A vádirat 93 oldalas.

 

A dokumentum szerint a tény, hogy nem talált terhelő információkat Kuciakra nézve, valószínűleg arra az elhatározásra juttatta Kočnert, hogy az újságírót meg kell ölni, hogy ne közölhessen róla újabb információkat.

 

Kočner ellen a vád kettős bérgyilkosságban való bűnrészesség. Az ügynek további négy vádlottja van:

 hirdetes_300x300  

 

  • Alena Zsuzsová, Kočner közeli ismerőse, akit a vállalkozó politikusok megkörnyékezésére is használt, volt az első rendű közvetítő;

 

  • Andruskó Zoltán, aki egy végre nem hajtott gyilkosság miatt tartozott Zsuzsovának 20 ezer euróval, volt a közvetítő Zsuzsová és a gyilkosságot végrehajtó két másik vádlott között. A múlt héten vádalkut kötött az ügyészséggel további bűncselekmények hátterének feltárásáért cserébe;

 

  • Szabó Tamás, akiről először úgy vélték, hogy ő volt a ravaszt meghúzó személy, később kiderült, nem ő lőtt, hanem segítő és sofőr volt;

 

  • illetve Miroslav Marček, Szabó unokatestvére, aki lelőtte a két fiatalt nagymácsédi házukban.

 

Újságírók megfigyelése

 

Az ügy egyik legfontosabb tanúja, a volt SIS-ügynök, későbbi újságíró, Peter Tóth. Tóth vallomása szerint Kočner több újságíró megfigyelésével bízta meg őt, hogy terhelő információkat gyűjtsön róluk bosszú, vagy zsarolás céljával. Tóth Kuciakot is megfigyelte, személyesen fotózta le őt az Aktuality.sk szerkesztőségének épülete előtt.

 

A vádirat szerint

 

„épp az ilyen megfigyeléskor készített felvételek segítették a nyomozókat abban, hogy összekössék a személyeket a megrendelő Kočnertől Zsuzsován és Andruskón át az elkövető Marčekig”

 

Tóth vallomása szerint Kočner rendőrségi adatbázisokból is információkat tudott szerezni az újságírókról, köztük Kuciakról is, Miroslav Bödör nyitrai oligarcha fiának köszönhetően, aki (Tóth elmondása szerint) anyagilag is hozzájárult az újságírók megfigyeléséhez.

 

Andruskó, a leggyengébb láncszem

 

A gyilkosság megrendelésének történetét Andruskó tárta fel vallomásában. Elmondta, hogy Zsuzsovát a Pokec közösségi hálón ismerte meg 2010-ben. Azt állította, hogy a gyilkosságban félelemből vett részt, úgy vélte, ha nem teszi, amit mondanak neki, meg fogják ölni.

 

Andruskó már régebb óta ismerte Marčeket és Szabót. 2016 decemberében állítólag a két végrehajtó elmesélte Andruskónak, hogyan ölték meg Molnár Péter gútai vállalkozót.

 

Andruskó vallomása szerint 2017 nyarán Zsuzsová azzal a követeléssel fordult hozzá, hogy szervezze meg Daniel Lipšic ügyvéd és Maroš Žilinka speciális ügyész meggyilkolását, akik Zsuzsová szerint börtönbe akarták juttatni Kočnert. A feladatért 20 ezer euró előleget adott Andruskónak, aki a megbízást továbbította Marčeknek és Szabónak. Ők később a közeli erdőben tesztelték puskáikat, ám 2018 januárjában sem történt még semmi a célszemélyekkel. Ezt Zsuzsová számon is kérte Andruskótól.

 

„A tanúnak azt mondta, hogy JUDr. Žilinka JUDr. Lipšiccel együtt nyomozati anyagokból származó információkat adnak át Kočnerről Kuciaknak, és hogy Kočner ezért rendkívül haragszik az újságíróra és meg akarja ölni”

 

olvasható a vádiratban, amelyből az is kiderül, hogy a három fent említett célszemélyen kívül Zsuzsová Peter Šufliarsky helyettes főügyészt is el akarta tetetni láb alól.

 

Néhány tízezer euró egy emberéletért

 

2018 januárjában Zsuzsová a megfigyeléskor készül fotókat adott át Andruskónak Kuciakról, illetve megadta az újságíró nagymácsédi címét és napi rutinjának forgatókönyvét. Ezeket a fotókat a rendőrség megtalálta Zsuzsová mobiljában, miközben a nő végig azt állította a rendőrségnek, hogy sosem látta a fiatal sajtóst.

 

„Különösen fontos kihangsúlyozni, hogy ezek a felvételek kizárólag Marián Kočnernek készültek, és ha Alena Zsuzsovához kerültek, logikus, hogy Kočnertől kellett hozzájutnia“

 

áll a vádiratban.

 

Zsuzsová 70 ezer eurót kínált Kuciak meggyilkolásáért, de mivel Andruskó Lipšic és Žilinka meggyilkolásának megszervezése kapcsán már elfogadott 20 ezer eurót, csak 50 ezer euró cserélt végül gazdát.

 

Zsuzsová a gyilkosságra úgy adott megbízást,hogy Kuciaknak el kell tűnnie, testét pedig sose találják meg.”

 

olvasható a vádiratban. Andruskó a gyilkosság kapcsán Szabóhoz fordult, azzal, hogy 50 ezer eurót kapott a „munkáért”, amelyből megtart 10 ezret, a többi Szabóéké. Szabó beleegyezett, majd fegyvert kért tőle.

 

A fegyver megvásárlására Zsuzsová biztosította a pénzt, mégpedig Andruskó jelenlétében vett le számlájáról erre a célra 2500 eurót. Andruskó ezért vásárolt egy skorpió fegyvert hangtompítóval, lefotózta, és a pénz felhasználásának bizonyítékául elküldte a képet Zsuzsovának. Mikor Andruskó átadta a fegyvert Szabónak, Szabó elmondta neki, hogy már felmérte Kuciak nagymácsédi házát. Andruskó vallomása szerint Szabónak és Marčeknak azt mondta, hogy a megrendelő egy orosz férfi, akiről Kuciak cikkezett.

 

A gyilkosság után Marček és Szabó felkereste Andruskót, hogy beszámoljanak róla, hogy „elvégezték a munkát”, csakhogy meg kellett ölniük a nőt is, aki akkor a házban volt. Andruskó azt az információt kapta tőlük, hogy Szabó húzta meg a ravaszt, ám erről később kiderült, hogy nem volt igaz.

 

Szabó verziója

 

Szabó úgy adta elő a történetet Andruskónak, hogy a két fiatal meggyilkolásának estéjén ő dörömbölt az ajtójukon azzal, hogy „nyissák ki, rendőrség!”. Mikor Ján Kuciak ajtót nyitott, Szabó azonnal lelőtte. Szabó eddig jutott a gyilkosság bemutatásában, mire Andruskó rászólt, hogy hagyja abba, nem akarja tovább hallani a történet. Később a rendőrségen Szabó azt vallotta, hogy ő is tudta, hogy az egyik ipari területet pásztázó kamera felvette őt, mikor felmérte a terepet. Azt állította, hogy Andruskó bérelte fel őket Kuciak-meggyilkolására, amiért 1000 eurót kaptak fejenként.

 

Szabó azt vallotta a nyomozóknak, hogy Marček lesújtva jött vissza a házból azzal, hogy a fiatal párt már holtan találták.

 

Marček verziója

 

Marček, aki először minden vádpontot tagadott, 2019 áprilisában megváltoztatta vallomását. A nyomozóknak elismerte, hogy Andruskó Žilinka majd Kuciak meggyilkolásával bízta meg őket. Az is elmondta

 

hogy eredetileg február 19-én, vagyis a tényleges gyilkosság előtt két nappal akarták megölni Kuciakot, de visszatartotta őket, hogy a házban ott tartózkodott Kuciak barátnője is. Két nappal később Marček újra megpróbálta, elbújt a nyári konyhában, és várta, hogy Kuciak egyedül maradjon.

 

„Mikor Kušnírová elment vécére, odament a bejárati ajtóhoz, bedörömbölt, és amikor Ján Kuciak ajtót nyitott mellbe lőtte. Kitárta az ajtót, és meglátta Martina Kušnírovát, ahogy a konyhába menekül. Utána ment, és elölről az orránál fejbe lőtte. Távozása előtt még egyszer belelőtt Kuciakba”

 

összegzi Marček vallomását a nyomozó a vádiratban.

 

Zsuzsová elégedetlen

 

Zsuzsová a gyilkosság után Andruskónak jelezte, nincs megelégedve azzal, ahogy a megbízást teljesítették, mert meghalt a fiatal nő is. Azt is elmondta közvetítőjének, hogy Bacsfára megy, ami azért fontos, mert Kočnernek ott van golfpályája, ahol többször is látták együtt Zsuzsovával.

 

Bacsfáról visszaérkezve újabb 50 ezer eurót adott Andruskónak 500 eurós címletekben. Andruskó 10 ezret tartott meg magának, negyvenezret Szabóéknak adott.

 

Mikor a kettős gyilkossággal elkezdett foglalkozni a sajtó, Szabó és Marček  újra pénzt követelt, amit Andruskó be is szerzett Zsuzsovától – több ezer euróról volt szó.

 

A gyilkosság után Zsuzsová azonban megszakította Andruskóval a kapcsolatot, ezért a férfi aggódni kezdett.

 

„Az volt az érzése, hogy valaki figyeli és hogy JUDr. Šufiarsky tervezett meggyilkolása után vele is végeznek majd. Erről az is tanúskodik, hogy a vádlott, Mgr. Kočner felajánlotta [Martin] Glváčnak, hogy ha belügyminiszter lesz, átadja neki Kuciak gyilkosait

 

Glváč szerepéről a vádirat további részleteket nem tartalmaz.

 

A vádiratot a nyomozók a lefoglalt mobilok, adathordozók segítségével állították össze, amelyekkel feltérképezték Szabó és Marček mozgását is. Átnézték a nagymácsédi kamerák felvételeit is, összevették azokat az elkövetők feltérképezett mozgásával. A lefoglalt mobilok egy részét átadták az Europolnak, az ezeken található titkosította adatokat az Europol feltörte, és ez alapján derült fény arra, milyen üzeneteket váltottak egymással az ügy érintettjei. A „Maznák” néven telefonban szereplő Martin Glváč smeres házelnök-helyettesről így derült ki, hogy közvetlen kapcsolatban volt Zsuzsovával.

 

Kočnert az ügyhöz először a fényképek kötötték, amelyeket Zsuzsovánál találtak meg. A nő évek óta nem dolgozott, nem voltak bevételei.

 

„Épp Marián Kočner volt az, aki rendszeresen pénzt adott Zsuzsovának, fizette autóját vagy pénzelte fényűző külföldi kirándulásait”

 

írja az ügyész a vádiratban, melynek hét oldala alább olvasható:

 

Obžalobný návrh vo veci Kuciak by Dennik SME on Scribd

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 11 olvasónak tetszik ez a cikk.