Nyitókép: TASR – Martin Baumann

 

A Magyar Közösség Pártja kezdeményezésére hétfőn ismét tárgyalóasztalhoz ültek a magyar ill. magyar vonatkozású felvidéki pártok. Az MKP, a Most-Híd, az Összefogás, a Magyar Fórum és az MKDSZ több órás tárgyalása most sem hozott semmi újat, a hírek szerint még mindig csak a személyi kérdéseknél tartanak a pártok.

 

Az ötpárti egyeztetés fő témája továbbra is az, hogy ki legyen, vagy ne legyen rajta egy esetleges közös listán, valamint hogy az MKDSZ vagy az Összefogás adja-e nevét a választási listához.

 

Králik Róbert, az MKP sajtótitkára szerint pártja prioritása, hogy a magyar közösség hiteles politikai képviseletet szerezzen a parlamentben. Elmondása szerint az ötpárti együttműködés során lényeges, hogy mindegyik résztvevő párt megtarthassa saját identitását és értékrendjét.

 hirdetes_300x300  

 

Králik kiemelte, hogy

 

az MKP számára az elsődleges cél, hogy az új kormány a Smer, az SNS és az LSNS nélkül jöjjön létre.

 

Ez a nyilatkozat már előrelépés az elmúlt időszakhoz képest, ugyanis Menyhárt József pártelnök a célzott kérdésekre sem utasította el egyértelműen a Smerrel való együttműködés lehetőségét.

 

Sem Bugár, sem Menyhárt nem zárta ki a Smerrel való együttműködés lehetőségét

 

A Most-Híd keddi közleménye szerint a vegyespárt meggyőződése, hogy

 

a széleskörű együttműködés alapjául a két releváns párt, a Híd és az MKP megegyezése szolgálhat.

 

Solymos Lászlóék kiemelték, hogy a Most-Híd a vitás kérdésekben nyitott a kompromisszumra a választási együttműködés érdekében, de ugyanezt várja el tárgyalópartnereitől is.

 

Ez az összeborulás csak önfeladást hozott volna, megtisztulást, valódi összefogást és nemzeti politikát már nem

 

Az Összefogás, a Magyar Fórum, és újonnan az MKP is feltételként szabná, hogy Bugár Béla gyakoroljon önbírálatot, és maradjon távol a közös listától. Az Összefogás korábban ugyancsak nemkívánatos személyként jelölte meg Jakab Elemért és Bastrnák Tibort.

 

A Most-Híd a fentiek alapján elviekben hajlandó lenne megfelelni leendő partnereiknek, de információink szerint elvárná, hogy például Csáky Pál és Berényi József valamint Simon Zsolt se kerüljön fel a listára.

 

A felmérések szerint már jócskán a parlamenti küszöb alá csúszó vegyespárt szerint

 

Minden oldalnak be kell látnia, hogy ha a tárgyalások kudarcba fulladnak, akkor az a választót bizonytalan helyzetbe hozza, ami a választókedv csökkenésével járhat.

 

Ma sem született eredmény – Egyre kínosabb és öncélú az ötpárti tárgyalgatás

 

Az újonnan alakult Összefogás közösségi oldalán megjelent közleményében kiemelte, hogy

 

A megújult magyar egység nem lehet szövetségese olyan politikusoknak, akik részt vettek az ország közállapotainak aláásásában, majd erőnek erejével fenntartották a korrupt vezetők hatalmát.

 

Megjegyezték, hogy a Most-Híd nem zárja ki az Összefogás listáján való indulást, valamint a személyi konzekvenciák levonását.

 

A Most-Híd preferenciáinak csökkenésével láthatóan egyre inkább próbál valamiféle együttműködést kicsikarni az MKP-tól, miután belátta, hogy egyedül nagy valószínűséggel nem éri majd el a parlamenti küszöböt. A dolog pikantériája, hogy a választói reakciók szerint egy Bugár-Menyhárt vezette együttműködés nem lenne sikeres, még az MKP biztos bázisát is szétzúzná egy ilyen forgatókönyv.

 

Menyhárt és Őry súlyos veresége: Az MKP elutasította a közös listát Bugárral

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 13 olvasónak tetszik ez a cikk.