Nyitókép forrása: facebook.com/Magyar Közösség Pártja

 

Az MKP mai sajtónyilatkozata szerint csütörtökön berekesztették a párt székházában zajló ötpárti (MKP, Összefogás, Magyar Fórum, MKDSZ, Most-Híd) tárgyalásokat. Az ok: az érintett pártok nem tudtak megállapodásra jutni a Smerrel való együttműködés kapcsán.

 

„A tárgyaló felek közül az MKP, a Magyar Fórum és az Összefogás elutasítja a Smerrel való kormányzati együttműködést, míg a Híd és a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség szerint konszenzusos alapon kell dönteni.”

 

áll az MKP nyilatkozatában, hozzátéve, hogy továbbra is a magyar közösségi összefogásban érdekeltek.

 

 hirdetes_300x300  

A Most-Híd és az MKDSZ vonakodása a Smer elutasítását illetően nem meglepő. Még a Most-Híd – MKP paktum tárgyalásai idején a Pátria Rádióban szerepelve Bugár Béla mondta ki, arról, hogy mely pártokkal működnének együtt a választás után, konszenzusos alapon döntenének – egy ideig maga Menyhárt József MKP-elnök sem mondta egyértelműen, hogy elutasítja a Smert. A paktumot végül az MKP elutasította, a vegyespárt azonban nem változtatott álláspontján.

 

A mostani konszenzusos érvelés egyértelműen azt a célt szolgálja, hogy a Most-Híd a Smerrel való együttműködés irányába terelje az széleskörű összefogáson alapuló közös magyar listát, ami az elmúlt hetekben, hónapokban napvilágra került információk fényében nem kevés aggodalomra ad okot. Bugárék ismét a zavarosba húznák a felvidéki magyar politikát, miközben egyre több bizonyíték kerül elő a Smer vezette kormányok, az oligarchák és alvilág szimbiotikus kapcsolatára.

 

Az Összefogás, a Magyar Fórum, és a paktum elutasítása után az MKP is jelenleg a Smer nélküli kormány mellett foglal állást. A Most-Híd politikájáról pedig mindent elárul, hogy Robert Fico pártja miatt képtelen egyezségre jutni potenciális magyar partnereivel. A kérdés már csak az, hogy az MKP, az Összefogás és Magyar Fórum még hány utolsó utáni esélyt ad a Most-Híd delegációjának.

 

A Most-Híd időközben megjelent közleménye szerint

 

A tárgyalások egyértelművé tették, hogy az MKP és az Összefogás fontosabbnak tartja a politikai pontszerzést, mint az egységes magyar érdekképviseletet. Az motiválja őket, hogy meglovagolják a közhangulatot, nem pedig az, hogy garantáljuk az erős és sikeres magyar képviseletet a parlamentben és a kormányban. Mi továbbra is arra törekszünk, ami a választóink számára fontos: megteremteni a magyar, nemzetiségi és regionális érdekképviseletet a parlamentben és a kormányban.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.