Nyitókép: Aktuality/TASR

 

A pozsonyi Szent Mihály Kórház igazgatója, Marian Križko szintén kommunikált Marian Kočnerrel a Threema alkalmazáson keresztül. A két férfi azoknak a helyiségeknek az eladásáról alkudozott, amelyek Kočner kórház melletti épületében találhatók.

 

Marian Kočnerrel a bírókon és az ügyészeken kívül Marian Križko, az egyik állami kórház igazgatója is kommunikált. Arról a botrányoktól hemzsegő Szent Mihály Kórházról van szó, ami a belügyminisztérium alá tartozik.

 

 hirdetes_300x300  

Križko és Kočner nemcsak Bašternákról beszélt, de egy közös bizniszről is egyeztettek, Kočner ugyanis az épületének egy részét akarta eladni a kórháznak. A Ján Kuciak gyilkosságával megvádolt maffiózó és az állami kórház igazgatója közti kommunikációról elsőként a SME tájékoztatott.

 

Egy állami biznisz nyélbe ütését tervezték

 

A 2017-es és 2018-as évből származó üzenetekben Križko és Kočner egy jelentős versennyel kapcsolatban kommunikált – a kórház ugyanis ingatlanokat szeretett volna vásárolni a pozsonyi Óvárosban.

 

Kočner Správa a Inkaso pohľadávok elnevezésű vállalata rendelkezett a kórház melletti Urbanic épület nagy részével, amit Kočner egy gyanús árverésen szerzett meg.

 

Az üzenetváltás szerint Kočner azt szerette volna elérni, ha a kórházigazgató vele köt üzletet, és tőle vásárolja meg a kórház melletti helyiségeket. A kommunikációból kiderül, hogy Križko szintén bízott a kettejük közti üzlet sikerességében.

 

Annak ellenére, hogy a versenykiírásra több ajánlat érkezett, végül egyik jelentkezővel sem írtak alá szerződést.

 

Kočner diktálta a feltételeket

 

Kočner Threemájának dekódolt üzeneteiből világosan kiderül, hogy ő diktált a versenykiírás feltételeit. Rögtön az első dekódolt üzenetben Kočner annak a szakértőnek küldött instrukciókat, akinek a szekértői jelentést kellett kidolgoznia.

 

„A szekértői jelentést Michaela Dírerová fogja megcsinálni. Az árak: irodahelyiségek – 2 300 €/m2; kereskedelmi helyiségek (kávézó plusz a mellette lévő helyiség) – 2 500 €/m2; lakások – 2 900 €/m2. Ezeket az árakat tudja garantálni“.

 

Dírerová az Aktuality.sk-nak azt mondta, hogy sosem készített szakértői jelentést a pozsonyi Szent Mihály Kórháznak, sőt Kočner Urbanic épületét sem értékelt fel.

 

Kočner spekulációi a további üzenetekben folytatódnak. A valós versenyen kívül arról egyezkedik, hogy miként fogja felfújni az árakat, majd a végén megengedi, hogy a kórház igazgatója csökkentse azokat.

 

„Magasabb ajánlatot adnák, te pedig egy jobb árat alkudnál ki. Elég lesz a szakértői vélemény alapján“

 

– utasítja Kočnert a kórházigazgatót.

 

Élénk kapcsolatot tartottak fönt

 

A bizniszen kívül Kočner és Križko a társadalmi témákról is élénk vitát folytatott. Többször említették Miroslav Výbohot, Andrej Kiska kormányfői ambícióit, illetve Ladislav Bašternákot.

 

 „Az éppen elég lesz, ha Lacit lecsukják. Ha mindent elbrekeg, amit tud, akkor ámen“

 

– írta Križko Kočnernek.

 

A Kočner és Kiržko közötti utolsó üzenetek 2018. április 13-án íródtak, két hónappal Kočner letartóztatása előtt.

 

Marian Križko két napja nem veszi fel a telefonját és az üzenetekre sem válaszol. A Szent Mihály Kórház megbízott helyettese szerint Križko szabadságon van.

 

Aktuality.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.