Nyitókép forrása: ta3.com

 

Marián Kočner, a Kuciak-gyilkosság egyik főgyanúsítottja az oknyomozó újságíró haláláig nem csak Ján Kuciakot, de 27 másik újságírót is megfigyeltetett. Ebbe bele tartozott az is, hogy Kočner Norbert Bödör rendőrségbeli ismerettségét felhasználva (Bödört rokoni szálak fűzik Tibor Gašpar volt országos rendőrfőkapitányhoz) a rendőrségi adatbázisból szerzett részletes adatokat az újságírókról.

 

Családi állapot, hozzátartozók, rokonok, gyerekek, van-e autója, milyen színű rendszámú gépkocsiról van szó, hol dolgozott korábban, hozzátartozói hol dolgoznak, milyen lakcímek és ingatlanok tartoznak hozzájuk, stb. Ilyen és ehhez hasonló információk kerültek Kočner kezébe.

 

A megfigyeléssel a NAKA foglalkozik, a TVnoviny.sk közlése szerint Pavol Vorobjov, a rendőrség vezetéstámogatási részlegének egykori főnökét, és MIchal Zubčákot, a kriminológiai elemzők főosztályvezetőjét hallgatták ki. Ez utóbbi vallomásából egyértelmű, hogy valaki megkérte, diszkréten világítsa át az újságírókat úgy, hogy senki ne szerezhessen róla tudomást.

 hirdetes_810x300  

 

A sajtó közlése szerint az átvilágítási utasítás a Pénzügyi Rendőrség Nemzeti Egységétől érkezett – ez az az egység, ahol a Robert Kaliňák volt belügyminiszter számláiba belekuttantó ellenzéki parlamenti asszisztens, Filip Rybanič ügyét is vizsgálták (vagyis a szálak oda is elérhetnek).

 

A belső ellenőrzés vizsgálat miatt Zubčák kénytelen volt elhagyni a rendőrséget, Vorobjovot pedig a környezetvédelmi bűnügyek osztályára helyezték át. Egyelőre csak Ján Kuciak megfigyelésével vádolták meg. További részletek korábbi cikkünkben:

 

Kočner néhány órával a Kuciak-gyilkosság előtt leállíttatta az újságírók megfigyelését

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.