Nyitókép: Foto N/Tomáš Benedikovič

 

Grigorij Mesežnikov politológus úgy véli, hogy csődöt mondott a magyar kisebbséget képviselő pártok tárgyalása. Véleménye szerint a tárgyalások konfrontatív, ellenségeskedő tónusban zajlottak – vélekedett a politológus a SITA-nak.

 

Mesežnikov szerint a tárgyalások eredménye az lett, hogy a magyar pártok nem fogják tudni olyan mértékben egyesíteni a választók szavazatait, hogy száz százalékosan be tudják biztosítani a parlamenti képviseletet.

 

 hirdetes_300x300  

Az áruló Bugár

 

A pártok már nyáron megkezdték az egyeztetést. A két rivális, vagyis a koalíciós Most-Híd és a parlamenten kívüli MKP végül nem tudott megegyezni a választások előtti együttműködésben. Az MKP úgy döntött, hogy a Magyar Fórummal és az Összefogással hoz létre egy közös választási pártot Magyar Közösségi Összefogás néven.

 

A Most-Híd mindössze a parlamenten kívüli MKDSZ-szel tudott megegyezni az együttműködésről. A koalíciós Most-Híd a párt szóvivőjének elmondása szerint a továbbiakban nem fog tárgyalást folytatni a magyar nemzetiségű választókat képviselő pártokkal a választások előtti együttműködésről.

 

Magyar Közösségi Összefogás – Az MKP, az Összefogás és a Magyar Fórum közös listán indul a választáson

 

Mesežnikov szerint a fentebb említett pártoknak most sokkal kisebb az esélyük arra, hogy bekerüljenek a parlamentbe, mint amilyen a tárgyalások idején volt. Mesežnikov több tényezőt is lát amögött, hogy a tárgyalások miért mentek csődbe:

 

„Fontos tényező volt, hogy az MKP miként tekintett Bugár Bélára, a Most-Híd elnökére. Az MKP-ból való távozása miatt még mindig árulónak tartják“

 

– véli a politológus.

 

 „A Most-Híd az együttműködést illetően inkább egy másik pártnak adott volna előnyt, mint a Smernek, de most ezzel a párttal van közös koalícióban. Ha most egy kormánypárt elutasította volna az együttműködést egy olyan párttal, amelyikkel közös koalícióban van, az befolyással lett volna a ciklusa végén járó koalícióra“

 

– vélekedett Mesežnikov.

 

Mesežnikov szerint a Most-Hídnak a szlovák–magyar megértésen alapuló modellje már nem kap olyan támogatást, mint amilyenhez régen hozzá volt szokva. Amennyiben a Most-Híd nem jut be a parlamentbe, Mesežnikov nyomorúságosan látja a párt jövőjét.

 

 „Kellemetlen pillanatokat élnek át. Egyesek már nem is fognak indulni a jelöltlistán. Legújabban a Drucker-féle Dobrá voľba párttal való együttműködésről beszélnek. Mindez a párt bizonytalanságáról tanúskodik. Szeretnék megelőzni a katasztrófát“

 

– vélekedett a politológus.

 

Hiába közelednének Bugárék, Drucker elutasítja a választások előtti együttműködést

Webnoviny.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.