Nyitókép forrása: SME.SK

 

A Marián Kočnerrel való törvénytelen együttműködéssel gyanúsított bírók sorsáról is döntő Bírói Tanácsban helyet kapott Michal Mišík ügyvéd is. Ez azért érdekes, mert Mišík nem mást képvisel, mint az „állítólag” Monika Jankovská közbenjárásával Kočner javára megvesztegetett Zuzana Maruniaková bírónőt képviseli. Azok közé a bírók közé tartozik, akiktől a rendőrség elkobozta a mobilját az ellenük folyó nyomozás keretében.

 

Megvesztegetés, az igazságszolgáltatás befolyásolása, bírói részrehajlás. Az elmúlt hetekben megdöbbentő és lesújtó betekintést kaphattunk a szlovák igazságszolgáltatás állapotába, köszönhetően a Marián Kočner által küldött üzeneteknek. Akik azonban posztjukon vannak, mindent meg is tesznek, hogy ott maradhassanak.

 

Maruniaková elég kétes körülmények között Kočner javára döntött a Markíza televízióval kapcsolatos egyik váltó kapcsán. Ez a bírósági döntés 8,4 millió eurót hozott volna Kočner konyhájára, ha közben nem csukják le. Maruniaková úgy hozta meg a határozatot, hogy egyáltalán nem vette figyelembe Pavol Rusko egykori Markíza-igazgató aláírása hitelessége kapcsán felmerült kételyeket.

 hirdetes_810x300  

 

Mišík augusztus 23. óta képviseli Maruniakovát a Bírói Tanácsban, vagyis egy nappal azután bízta meg őt a feladattal a bírónő, hogy a rendőrség elkobozta a mobilokat. A bírók felfüggesztéséről is hatáskörrel rendelkező Bírói Tanács azóta kétszer is tárgyalt az ügyről, és azt javasolta a testület elnökének, Lenka Preženkovának, hogy indítson fegyelmi eljárás Maruniaková és a mási érintett bírónő, Miriam Repáková ellen.

 

Mišík ugyan támogatta a javaslatot, de a nyilvánvaló összeférhetetlenségre nem hívta fel a testület figyelmét. Ráadásul azt állította, hogy az érintett bírók elleni vizsgálatról csak a sajtóból értesült, és védelmébe vette a Bírói Tanácsot, amely a legtöbbek szerint szándékosan lassan és határozatlanul jár el az ügyben.

 

Azzal védekezett a Bírói Tanács tagjaként, hogy csak lassan kaptak információt az illetékes hatóságoktól (rendőrség, ügyészség), holott Maruniaková jogi képviselőként valójában első kézből kapott információkat.

 

Mišík végül úgy bukott le, hogy a rendőrség átadta a Bírói Tanácsnak az ügygel kapcsolatos aktákat, Mišíknek  végül önként kellett megvallania, hogy Maruniaková az ügyfele, de „gondos megfontolás után” is úgy ítélte meg”, hogy törvény nincs szó érdekütközésről.

 

Hab a tortán, hogy Mišíket a smeres Róbert Mádej javasolta a Bírói Tanács testületébe, és hogy neve előkerül Kočner Threema-üzeneteiben is. Vladimír Sklenka tavaly februárban (mikor épp a Bírói Tanács tagjairól szavaztak a parlamentben) azt írta Kočnernek:

 

„Ha megválasztják Mišíket, én majd megoldom. (…) Nem probléma. Korábban segítettem neki. Kán (Ján, Mikuláš Černák egykori jobbkeze, a szerk. megj.) agyon akarta b…szni”

 

Néhány órával később Sklenka megírta Kočnernek, hogy Mišík jelölése átment a parlamenten:

 

„Tehát a miénk”

 

konstatálta.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!