Nyitókép: körkép.sk/KPA

 

A PS/Spolu megrendelésére készített felmérést a Focus Ügynökség, melyet szombaton hoztak nyilvánosságra. A felmérés szerint megállt Trubanék preferenciacsökkenése, ugyanakkor Kiska pártja továbbra is emelkedő pályán mozog.

 

Ha október végén/november elején lettek volna a parlamenti választások, úgy azt a jelenleg is kormányzó Smer nyerte volna meg mintegy 20 százalékos támogatottsággal. Őt követi a többi párt jócskán lemaradva.

 

A Focus szerint a második helyen a PS/Spolu koalíció lenne a befutó 11,7 százalékkal, akiket Andrej Kiska pártja, a Za ľudí követ 10,6 százalékkal.

  hirdetes_300x300   

 

A felmérés szerint a negyedik helyre szorult vissza a Kotleba-féle szélsőséges LSNS 10,3 százalékkal.

 

Viszonylag jól tartja magát a Boris Kollár nevével fémjelzett Sme rodina, mely 7 százalékkal az 5. helyen futna be a parlamentbe. 0,2 százalékponttal lemaradva a 6. helyen az SNS jutna be.

 

Az ötszázalékos parlamenti küszöb felett billeg a KDH (5,7 százalék), az OĽaNO (5,7 százalék) és az SaS (5 százalék), ami azt jelenti, hogy az újonnan alakult pártok könnyen kiszoríthatják a parlamentből a régieket.

 

Immár sokadszorra a küszöb alá szorult Bugár Béla és a Most-Híd, melynek a Focus 4,1 százalékot jósol jelenleg. Továbbra is parlamenten kívül mérik az MKP-t is (3,5 százalék), amely időközben kilátásba helyezte a választási párt listáján való közös indulást az Összefogás mozgalommal és a Simon Zsolt-féle Magyar Fórummal.

 

Nem sokkal lemaradva mérik a Štefan Harabin vezette Vlasť-ot (3 százalék), és a korábbi egészségügyi és belügyminiszter, Tomáš Drucker által létrehozott Dobrá voľba-t (2,9 százalék).

 

 

A fentiek alapján a Smer-SD 36 képviselői széket, a PS/Spolu koalíciója 21 helyet, a Za ľudí 19 helyet, az LSNS szintén 19 helyet, a Sme rodina és az SNS 13-13 helyet, a KDH és az OLaNO 10-10 helyet az SaS pedig 9 helyet szerezne.

 

A felmérést október 30 és november 6 között készítették 1020 fő megkérdezésével. A megkérdezettek 14,4 százaléka nem menne el választani, 10,5 százalék pedig még nem döntött ezzel kapcsolatban. A fennmaradó 75,1 százaléknyi megkérdezett válaszait tükrözik a fenti eredmények.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!