Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A PS-SPOLU képviselői Lucia Žitňanská egykori most-hidas alelnökkel közösen a parlament elé terjesztették a Lex Haščák néven emlegetett törvényjavaslatot, amely megnyirbálná a Penta befektetőcsoport befolyását a médiapiacon és az egészségügyi rendszerben. A Penta még pénteken reagált a törvény beterjesztésére.

 

Szerintük a PS-SPOLU javaslata egy „populista marhaság”:

 

„Nem csak hogy nem oldja a szlovák egészségügy problémáit, de tovább akadályozhatja, hogy működőtőke jelenjen meg az ágazatban. A szlovák kórházak felújítására 200 millió eurót költöttünk. A tervezett beruházásokkal együtt (…) a Penta befektetőcsoport a szlovák egészségügybe félmilliárd eurót fektet. Egy ilyen törvény támadás az egészségügyi közösség ellen is, amely jelenleg több mint 10 ezer embernek ad munkát és több mint 5 millió ember lát el”

 

 hirdetes_300x300  

idézte a SITA hírügynökség a Penta szóvivőjét, Gabrielt Tóthot.

 

Az egészségügy nem csak a Penta miatt került a figyelem középpontjába. A Smeren belül komoly viták alakultak ki az úgynevezett kórházreform kapcsán. Andrea Kalavská smeres egészségügyi miniszter, aki a reform kapcsán szembekerült Robert Fico pártelnökkel múlt heti sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a reform célja az, hogy az egészségügyben megjelenő nagyvállalatok ne csak a nagy haszonnal járó betegellátási szolgáltatásokat biztosítsák kórházaikban. Ezzel ugyanis átterhelik a nem megtérülő ellátásfajtákat az állami kórházakra. Magyarul: a nagy cégek kimazsolázzák az egészségügy nyereséges szektorait, az állami kórházak pedig közben százmillió adósságokat halmoznak fel.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!