Nyitókép: Dobay Gergely

 

A Gútára tervezett dán sertéstelep építése kapcsán újra fellángolt a társadalmi elégedetlenség. A már meglévő telepek körül is sok a gond, ezért sem szeretnének egy újabbat a Csallóközbe. A petíciók után, most már radikálisabb hangnemet ütnek meg a tiltakozók.

 

A Dan Slovakia Agrar vállalat évek óta foglalkozik sertéstartással a Csallóközben. Számos telepet üzemeltetnek, ahol évente több tízezer állatot nevelnek fel. Az automatizált telepek vízöblítéses technológiával működnek, mely során nagy mennyiségű hígtrágya keletkezik. A telepek ellen tiltakozók szerint ekkora mennyiségű hígtrágya a talajba jutva veszélyeztetheti Csallóköz ivóvíz-készletét. A telepek közelében élők trágyaszagra panaszkodnak, mely időszakosan okoz kellemetlenséget. Kivétel ez alól a Nagykeszi mellett létesített telep, mely egész évben trágyaszaggal árasztja el a községet.

A Gútára tervezett telep ellen tiltakozó helyiek több ezer aláírást gyűjtöttek össze, melyhez nem csak gútaiak csatlakoztak. Jelentős számban gyűlt az aláírás Komáromban is, hiszen a csallóközi termőföld és az alatta található ivóvíz közös kincse az itt élőknek. A Nagykeszi mellett található telepnél korábban demonstrációt is tartottak.

Az ügy kapcsán számos közéleti személyiség és szervezet megszólalt. A Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom nyilatkozatban ítélte el azt a gyakorlatot, miszerint

 hirdetes_300x300  

 

nyugat-európai vállalatok Közép-Európába telepítik nagy környezeti terheléssel járó telepeiket, ezzel exportálva más országokba azok károsanyag-kibocsátását.”

A vármegyés fiatalok nem hagyták ennyiben a dolgot, nemrég újabb akcióval üzentek a telepeket üzemeltető cégnek. „ DSA! VIDD HAZA A SZ*RODAT! DSA! TAKE YOUR SH*T HOME!” olvasható a szókimondó üzenet plakátjaikon, melyek Gútán, Eklipusztán, Nagykeszin, Nagymegyeren, Alistálon és Csilizradványon jelentek meg.

Fotó: Dobay Gergely
Fotó: Dobay Gergely

 

Dobay Gergely

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.