Nyitókép forrása: aktuality.skl

 

A közvélemény-kutató ügynökségek nemzetközi érdekképviseleti szövetségei elítélték a két nagyobbik szlovák kormánypárt (Smer, SNS) és az ĽSNS által első olvasatban elfogadott törvényt a választások előtti moratórium meghosszabbításáról. A javaslat, amelyet Zuzana Čaputová államfő visszadobott második olvasatba a törvényhozásnak, 14-ről 50 napra hosszabbította meg azt az időt, amely alatt nem lehet felméréseket közzé tenni.

 

A közvélemény-kutató ügynökségek nemzetközi szervezetei vagy egy hétre csökkentenék, vagy a megtartva az eredeti szabályozást, 14 napban határoznák meg a moratórium hosszút, hogy a választók is hozzáférjenek a legfrissebb adatokhoz. Hangsúlyozták, hogy az 50 felmérés-embargó Európában példa nélküli.

 

A fenti megállapításokban egyetértését fejezte ki a Szlovák Közvélemény-kutató Ügynökségek Szövetsége (SAVA), a Piackutatók és Közvélemény-kutató Ügynökségek Világszervezete (ESOMAR) és Közvélemény-kutatók Világszervezete (WAPOR).

 hirdetes_300x300  

 

A felsorolt intézetek úgy vélik, hogy felmérések szabad közzététele a társadalom egészének érdeke, hogy a polgárok megfelelő információkkal rendelkezzenek, ezért a felmérések közzétételének korlátozása a demokrácia veszélyeztetését is jelenti egyben.

 

Az 50 napos moratóriummal (amennyiben második olvasatban a parlament megtöri az elnöki vétót) Szlovákia a világ harmadik leghosszabb felmérés-embargójával rendelkezne – Kamerun és Tunézia után.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!