Emese, Sarolta
  • HUF: 353.28
  • USD: 1.12
  • 19 °C
  • 32 °C
Belföld

A Most-Hidat elhagyó Kresák: Az MKP-val közös választási párt volt az utolsó csepp a pohárban

"A Most-ot megalakulása óta kritizálta az MKP, nem beszélve arról, hogy az MKP az én ízlésemnek néha túl radikális..."

Nyitókép: denníkN/Tomáš Benedikovič

 

Peter Kresák négy hónappal a 2020-as parlamenti választások előtt lépett ki a Most-Híd képviselői klubjából, egyúttal jelezte, hogy Tomáš Drucker Dobrá Voľba nevű új pártjához csatlakozik. Kresák bár nem lépett be a Most-Hídba, annak listáján jutott be a parlamentbe, és annak koalíciós képviselője volt egészen idáig.

 

Hirdetés(x)

Az egyébként alkotmányjogászként működő képviselővel a Denník N készített nagyinterjút, melyben szót ejtenek többek között távozása okairól és az elhúzódó alkotmánybíró-választásról is. Megjegyezzük, Kresák maga is a jelöltek között volt.

 

Újabb távozó: Kresák is leugrott a Most-Hídról

 

Kresákot bár nem volt párttag, mégis a Most-Híd egyik jelentős “szlovák arcának” tartották, ahogy korábban František Šebejt és Lucia Žitňanskát is. Miután egyből egy másik párthoz igazolt, felvetődött a kérdés, hogy miért csak most, négy hónappal a választások előtt hagyta ott Bugárékat.

 

“Aki ismer, és követi a parlamenten belüli lépéseimet, tudja, hogy de facto az elejétől távozóban vagyok. A Most és a koalíció sok szavazásával nem tudtam azonosulni. Legyen szó a tárgyalási rend megváltoztatásáról, az RTVS igazgatójának megválasztásáról, a választási törvényekről, vagy az állami jelképekről szóló törvényről, máshogy szavaztam, mint a többiek”

Hirdetés(x)

 

állítja Kresák az interjúban, majd hozzáteszi, hogy ki akarta bírni a választási kampány kezdetéig.

 

“Bugár Bélának már elég régen megmondtam, hogy nem fogok a Most-Híd listáján való indulásra jelentkezni. Tudta, hogy velem már nem lehet számolni.”

 

Kresák még korábban a TASR-nek nyilatkozva távozásával kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy zavarta például “más kisebbségi pártokkal való összefogás, akik hosszú évekig a Most-ot kritizálták és nyilvánvalóan külföldről támogatják őket”. A Denník N-nek adott interjúban Kresák elismerte, hogy az MKP-ra és Orbán Viktorra célzott.

 

“Okokból volt jónéhány, ez volt az utolsó csepp. Szlovák vagyok. Sosem voltam a Most-Híd tagja, de ennek a pártnak a listáján indultam, úgy ahogy Fero Šebej vagy Lucia Žitňanská, mert támogattuk az eredeti gondolatot: a magyarok és szlovákok összekapcsolása, a liberális demokrácia támogatása, a nemzeti kisebbségek támogatása.

 

A Most-Hidat megalakulása óta kritizálta az MKP, nem beszélve arról, hogy az MKP az én ízlésemnek néha túl radikális nézeteket vall. Legyenek azok a Benesi dekrétumok, Trianon, vagy Szlovákia “Felvidéknek” való elnevezése, vagy a területi autonómia érvényesítésének kockázata, amit a háttérben érzek. Ez sosem volt a Most programjában és nem értettem, miért kezdtek a választások előtt az MKP-val tárgyalni.”

 

részletezte ellenérzéseit Kresák, akit Igor Matovič azzal vádol, hogy együttműködött az ŠtB-vel.

 

Kresák alkotmánybíró-jelölt és az ŠtB – Bugár: Én hiszek neki

 

És akkor felhívott Bugár Béla…

 

A cirkusszá váló alkotmánybíró-választással kapcsolatban Kresák, aki maga is a jelöltek között volt mégsem kapott kellő támogatást, a következőképpen emlékezett vissza:

 

“Mikor jelölt lettem, kijelentettem, hogy nem fogok szavazni a választáson, a plénumban és az alkotmányjogi bizottságban sem, ami később patthelyzetet teremtett Robert Fico jelöltségének elbírálásakor. Akkor kaptam egy telefont Bugár Bélától, aki átadta nekem a koalíció üzenetét. Úgy hangzott, hogy ha nem megyek el bizottsági szavazásra, nem kapok támogatást. Nem mentem el szavazni, akkor sem, ha világos volt, hogy ezért bosszút állnak.”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kommentek

musztafa ibrahim
2019. nov. 12. 15:21

A harakterek magyarázzák a bizonyítványukat.

Lebo Bugár
2019. nov. 12. 21:26

A szavaiból érzödik, hogy utálja a magyarokat és ez kérem szépen a Most képviselöje volt - ennyit a híres "spoluprácáról"! Szlovák vagyok, az MKP volt az utolsó csepp, radikális MKP... Mintha a Slotát hallanám anno. Akkor a megalopások, a maffiaállam, a gyilkosságok mind semmik, az MKP volt az utolsó csepp, jól van, gratulálok! Benes dekretumok, Trianon, Felvidék - mind vitathatatlan történelmi tény! Ugyan olyan harakter mint a vezére, 4 évig jó volt a "magyar" párt pénze, itt az ideje a kaméleoni színváltásnak. Na az ilyen kétszinű Štbákok végett kell színmagyar együttműködés és érdekképviselet, hajrá MKÖ!

Krisztina
2019. nov. 12. 22:17

Ez is mint a BB a vályu miatt volt a Most- van!Aki neheztel arra,hogy az Anyaország támogatja a felvidéki magyarságot,miközben a Szlovák kormány a magyarországi szlovaksagot,az kretén!Mivel a zsebeiket megtömö politikusok csak magukra gondolnak.Menjenek a süllyesztőbe odavalok!Ezek a magyarok akik a minisztériumi posztokert ott voltak a kormányban,nem lehet őket másnak nevezni,csak Janicsaroknak!

A kommenteket lezártuk.

Szóljon hozzá!

Kövessen minket