Nyitókép forrása: Facebook/Prezídium Hasičského a záchranného zboru

 

  • Az aranyosmaróti, I/65-ös úton tömegbaleset történt, idiákokat szállító autóbusz ütközött teherautóval
  • A halottak száma legkevesebb 12, további 17-en megsérültek
  • Minden mentőegység a helyszínen tartózkodik
  • A kormányfő megszakította külföldi útját és hazaindult. Minden érintett miniszter ott van a helyszínen
  • Gímesen krízisközpontot hoztak létre
  • A sérülteket a nyitrai, aranyosmaróti, nagytapolcsányi és lévai kórházba szállították

 

A rendőrség előzetes közlése szerint több halálos áldozata is van annak a balesetnek, amely során egy autóbusz és egy tehergépkocsi ütközött a Nyitrai járásban. A balesetre Nyitragerencsér közelében került sor.

 

A Tűzoltó- és Mentőszolgálat hivatalos facebook-oldalán található közlések szerint legalább 12 halálos áldozata van a balesetnek. További húsz személy súlyos sérüléseket szenvedett. A nyilatkozat leszögezi, hogy a halálos áldozatok száma valószínűleg nőni fog.

 

 hirdetes_300x300  

22:05 – Peter Pellegrini kormányfő a baleset helyszínén nyilatkozott.

 

„A súlyos közlekedési baleseteket illetően történelmünk egyik legnagyobb tragédiájának helyszínén állunk. El kell mondanom, hogy valóban szörnyűséges a helyszín látványa. Az emberben megfagy a vér, ha látja, mi történt itt. (…) Minden hozzátartozónak szeretnék a tett helyszínéről őszinte részvétet kívánni. Kitartást kívánok azoknak, akik kórházban vannak, ugyanis sokak állapota továbbra is nagyon súlyos.

 

Az összes mentőegységnek szeretnék köszönetet mondani, mert a baleset nagysága ellenére professzionális módon jártak el. Örülök, hogy mindent megtettek azért, hogy a lehető legtöbb emberi életet megmentsék. (…)

 

Holnap 11.00 órára kormányülést hívok össze, ahol az állami gyásznap kihirdetését fogjuk megtárgyalni.”

 

 

19:37 – Áder János magyar köztársasági elnök és Orbán Viktor magyar miniszterelnök is részvétét fejezte ki.

 

„Magyar részről mély fájdalommal osztozunk gyászukban, a baleset sérültjeinek pedig mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk”

 

– írta Áder János Zuzana Čaputová szlovák államfőnek küldött részvétnyilvánításában.

 

„Magyarország kormánya és a magyar emberek nevében szeretném kifejezni együttérzésünket és támogatásunkat ezekben a nehéz órákban. Imádkozunk a gyászoló családokért és a sérültek felépüléséért”

 

– írta Peter Pellegrininek Orbán Viktor.

 

19:20 – Peter Pellegrini kormányfő várhatóan a késő esti órákban érkezik meg a nyitrai kórházba, ahol az első információk szerint sajtótájékoztatót tart majd

 

19:06 – A szlovák kormányfő úgy tervezi, hogy csütörtökre összehívja a kormányt, hogy péntekre nemzeti gyásznapot hirdethessen ki az áldozatok emlékére.

 

18:50 – A hírek szerint az autóbusz Gímesre (Jelenec) tartott, az itteni kultúrházban ült össze a válságstáb is, ill. a hozzátartozók számára is itt alakítottak ki krízisközpontot, ahol a tűzoltóság és a rendőrség pszichológusai foglalkoznak az áldozatok családtagjaival.

 

18:42 – Martina Lubyová oktatási miniszter is Gímesre utazott. Elmondása szerint miután megtudta, hogy gyerekek is utaztak az autóbuszon, úgy érezte, kötelessége odautazni. Elmondása szerint egyelőre nem tisztázott, hogy a tragédia mely oktatási intézményeket érinti, de csütörtök reggelre a pszichológusok készen állnak majd, hogy mindegyik érintett iskolában segítséget nyújtsanak.

 

18:30 – 18 óra körül sikerült a kerekeire állítani az autóbuszt, egyelőre nem számoltak be további áldozatokról vagy sérültekről.

 

18:15 – Marek Hattas nyitrai polgármester maga is Gímesen tartózkodik, szerinte az érintett útszakasz már régóta rossz állapotban van, csak „halálútnak” hívták a helyiek

 

18:02 – Sajtóhírek szerint az autóbusz és a teherautó sofőrje is a sebesültek között van

 

17:45 – Az autóbuszon többségében iskolások, középiskolások utaztak. Az áldozatok között négy kiskorú van.

 

17.37- Íme, az első videófelvétel a helyszínről

 

A rendőrség közzétett egy videófelvételt az aranyosmaróti, eddig 12 halálos áldozattal járó baleset helyszínéről

 

A rendőrség közzétett egy videófelvételt az aranyosmaróti, eddig 12 halálos áldozattal járó baleset helyszínéről

 

17.08 – Az államfő is mély részvétét fejezte ki az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak.

 

Zuzana Čaputová elmondta, hogy mély fájdalmat érez a szörnyű tragédia miatt, és hogy ezekben a percekben gondolatban a szülők mellett van, akik elvesztették gyermekeiket. Gondol a sérültekre is, hogy a legjobb ellátást kapják.

 

„Mindannyian bízunk abban, hogy az áldozatok száma már nem fog emelkedni. Arra kérek mindenkit, hogy vezessünk nagyon óvatosan, hogy mindenki hazatérhessen a családjához”

 

– fogalmazott.

 

 

16.47 – Már emelik ki az autóbuszt az árokból. 

 

A rendőrség megkezdte a felborult autóbusz kiemelését az árokból. Előtte azonban még kiszabadítják az alája szorult személyeket, akiket halottasautókkal szállítanak el.

 

15.58 – A 12 halottból 4 kiskorú

 

A 17 sérültből egyet már kiengedtek a kórházból. Továbbra sem kizárt, hogy lehetnek még személyek a felborult autóbusz alá szorulva.

 

15.55 – Saková a halottak és a sérültek pontos számáról

 

Denisa Saková belügyminiszter szerint a szörnyű tragédia halálos áldozatainak száma eddig 12, a sérültek száma 17, közülük 3 állapota kritikus. A sérültek között van a tehergépkocsi sofőrje is.

 

Saková rögtönzütt sajtótájékoztatóján vázolta a baleset feltételezhető okait is: A kőtörmelékkel teli tehergépkocsi Nyitra felé haladt. A dombról lefelé hajtva kilengett, az éppen szembe érkező autóbusz pedig igyekezett kikerülni őt. Sajnos sikertelenül, oldalról ugyanis ütköztek. A tehergépkocsi felborult, az autóbusz  úgyszintén, és az árokba hajtott.

 

Zľava: Andrea Kalavská a Denisa Saková.
Saková belügyminiszter. Kép: SME

 

15.39 Kalavská: Az első, súlyos sérültet már operálják Nyitrán

 

Andrea Kalavská egészségügyi miniszter közösségi oldalon közzétett közlése szerint a sérülteket a nyitrai, aranyosmaróti, tapolcsányi és lévai kórházakba szállították. A tárcavezető azonnal megszakította szolgálati útját és a helyszínre sietett.

 

15.37: 12 halott és 15 sebesült

 

A mentőegységek befejezték a helyszíni mentést. Tájékoztatásuk szerint 12-en életüket vesztették és 15 személyt kellett kórházba szállítani.

 

15.32 Gímenesen krízisközpontot állítottak fel

 

Több tucat tucat rendőr, mentős és tűzoltó tartózkodik a helyszínen. Gímes község kultúrházában krízisközpontot hoztak létre. A nyitrai kerületi rendőrség operatív központjának telefonszáma, melyet a tragédia kapcsán hívni lehet: 096130 2154.

 

A balesetet súlyosbította, hogy mindkét jármű nehéz volt. Az autóbusz tele volt utasokkal, a teherautó pedig kőtörmeléket szállított. A baleset után a teherautó felborult, az autóbusz pedig befordult az árokba.

 

Az útszakasz továbbra is mindkét irányba le van zárva

 

15.16 A rendőrség újabb felvételei a tragédia helyszínéről

 


15.12 Friss számok a halottak és sebesültek számáról

 

A tűzoltók legfrisebb közlése szerint a balesetben eddig 12-en hunytak el, a sebesültek száma 17. A mentést nehezíti az eső és a nagy szél is.

 

15.10 Ez az eddigi egyik legsúlyosabb tömegbaleset Szlovákia történetében

 

A mai sajnos az eddigi egyik legsúlyosabb tömegbaleset az ország történetében. 2003-ban a Gölnicbányai járásban (Gelnica) szintén egy autóbusz fordult az árokba, melyen zarándokok utaztak. 13-an vesztették életüket.

 

15.05 Az első súlyos sértültek már a nyitrai kórházban vannak

 

Tatiana Timková, a kórház szóvivője szerint a traumatológiai osztályra 5 súlyosan sérült személyt szállítottak, akiket azonnal elláttak.

 

A kórház már megkezdte az orvosi és nővéri állomány megerősítétét. Timková elmondása szerint a hozzátartozók is pszichológiai ellátásban részesülnek. (SME)

 

Foto - polícia
Kép: rendőrség

 

14.55 A tragédia rendkívüli mértékű

 

Hogy mekkora súlyos tragédiáról van szó, jól jelzi, hogy a baleset utáni percekben a szemtanúk maguk is segítettek a mentőegységeknek. „Mindannyian kivettük az elsősegélyládáinkat is” – nyilatkozta a Markíza szerint Miro, az egyik arra haladó gépkocsi sofőrje.

 

14.53 Pellegrini megszakította ciprusi utazását

 

A szlovák kormányfő a tragédia hírére azonnal megszakította külföldi útját és visszaindult Szlovákiába.

 

„Óriási fájdalmat érzek, minden érintettnek, illetve az áldozatok hozzátartozóinak őszinte részvétemet fejezem ki” – mondta.

 

14.48

 

A városközi autóbuszban a Makríza televízió értesülései szerint középiskolások utaztak. A teherautó rakománya menet közben kibillent, a szembe érkező autóbusz sofőrje igyekezett elkerülni az ütközést, de oldalról eltalálta őt a teherautó rakománya. Az autóbusz erre az árokba fordult és felborult.

 

A helyszínen 30 tűzoltó segíti a mentést.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 15 olvasónak tetszik ez a cikk.