Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

2018 februárjában távozott posztjából Szlovákia legolvasottabb hetilapjának , a Plus 7 dni-nek a főszerkesztője, Ivan Čeredejev, aki mindössze három hónapig vezette a lapot. Több kritikát is begyűjtött amiatt, hogy minden kritikai felhangot nélkülözött, ha a Smerről volt szó. A SME napilap közreadta az ide vonatkozó Threema-kommunikáció tartalmát

 

A Kuciak-gyilkosság nyomozása kapcsán feltört Threema-üzenetek arról árulkodnak, hogy Čeredejev is a kettős leszámolás feltételezett megrendelője, Marian Kočner embere volt. Kočner erre utaló üzeneteket váltott tavaly februárban Peter Tóthtal, az ügy egyik tanújával.

 

„Nos, elment a lovad… nem sokáig bírta” – írta Kočner Tóthnak.

  hirdetes_300x300   

 

„Tudom. Nem bírta” – válaszolta Tóth hozzátéve, hogy részben az ő hibája is.

 

„A p…csába, úgy beszéltél róla, mintha isten lenne” – mérgelődött Kočner.

 

Kočner (Robert Ficohoz hasonlóan) évekig azzal támadta a sajtót, hogy „valakik fizetik” őket a cikkeikért, ma azonban már tudjuk, hogy nem Martina Ruttkayová újságírónő „objektivitását” vette meg, hanem saját emberét ültette a Plus 7 dní. A SME azt is kiemelte cikkében, hogy Kočner nem csak a saját érdekei érvényesítésére használta sajtóbeli kapcsolatait, hanem mások is megkeresték azzal, hogy intézzen számukra egy előnyös interjút vagy cikket.

 

Kočner Threemája: Kiderült, hogy a pozsonyi Szent Mihály Kórház igazgatójával egy állami bizniszről egyezkedett

 

Kočner befolyását nem véletlenül terjesztette ki a sajtóra. Nem volt titok, hogy Cél nevű pártja élén be akar lépni a nagypolitikába, és egy nemrég napvilágra került információ szerint csendestársként részesedése volt a szélsőjobboldali, Oroszországgal szemben erősen elfogult Halvné správy portálban is.

 

Gyakorlatilag a váltóügy hátterében is az állt, hogy a 64 millió eurós négy váltó segítségével előnyös alkupozíciót harcoljon ki Jaroslav Haščák számára a Markíza megvételéhez  – bár a Penta kategorikusan tagadta, hogy a váltók bármiféle szerepet játszanák az ország legnézettebb tévécsatornájáról szóló vételi tárgyalásokon.

 

Legalábbis, ez volt az eredeti terv, később azonban Kočner meggondolta magát. 2017-ben azt írta Norbert Bödörnek, a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör fiának a Threemán keresztül:

 

„Szia. Mivel Slávo [Haščák] úgy viselkedik, mint egy f…sz, ezért a saját dolgait neki kell ezentúl intéznie, és ebben a helyzetben nem áll szándékomban segíteni neki. A Markízát mi szerezzük meg, nem ő”

 

írta.

 

Bugár elismerte, hogy a Maldív-szigeteken ott volt a Most-Híd oligarchája, Czucz István is

 

Rusko nyomában – és a törölt fotók

 

Ruttkayová és még néhány Plus 7 dní-s újságíró 2017 novemberében követni kezdték Pavol Ruskot (a váltóügy másik vádlottját). A Threemából később kiderült, hogy épp Kočner árulta el Ruttkayovának, hogy hol kell keresnie. Kočner és szeretője, Miriam Hatinová közti üzenetváltások szerint azonban a vállalkozónak igencsak kínos volt, hogy Rusko a Five Star Residence egyik lakásában lakik – amelyet Kočner épített.

 

Ruttkayováékat Rusko kiszúrta épp a Five Star Residencenél, az újságírók el is vesztették szem elől. Kočner ezután arra kérte Ruttkayovát, hopgy törölje ki az lakásoknál készült fotókat:

 

„A Five Starnál készült fotókat töröld ki. Nem szerencsések sem nekem, sem Lackonak” – írta. Lacko pedig nem más, mint Ladislav Bašternák, akit többek között a Five Star lakásainak fiktív eladása miatti adócsalás okán ítélt el a bíróság.

 

Ruttkayová a kérést magától értetődőnek tartotta. Az újságírónő egyébként 2016-ban „exkluzív interjút” is készített Martin Glváčcsal. A cikket Kočner intézte Glváč kérésére. Az Igor Matovič által nemrég nyilvánosságra hozott, Kočner és Glváč között zajlott Viber-üzenetváltásból tudjuk, hogy az interjú nem történt meg, a kérdéseket Glváč írta meg, Ruttkayová pedig a szerkesztőség fotósa előtt eljátszotta, hogy ő irányítja a beszélgetést.

 

Matovič nyilvánosságra hozta a Kočner és Glváč közti Viber-beszélgetés egy részét

 

Ruttkayová 2018 márciusában, az utca által kikényszerített „kormány-rekonstrukció” idején cikksorozatot írt lapjának Lucia Žitňanskáról. Mikor a volt igazságügyi miniszter bejelentette, hogy már nem vállal szerepet az „új” kormányban, Kočner megírta Ruttkaynak, hogy válasszon helyszínt, jutalomból ő állja a kirándulását. Ruttkayová elfogadta az ajánlatot – Horvátországba ment nyaralni.

 

Ruttkayová 2018 nyarán otthagyta a Plus 7 dnít, és a Glob-sk-hoz került főszerkesztőként. A portál a Zoznam.sk-hoz tartozik, de valójában Dionýz Strehlík érdekeltsége sorolandó. Stehlík a meggyilkolt Ján Kucia illetve Marek Vagovič egy korábbi, közös cikke szerint Ján Počiatek minisztersége idején a közlekedési tárcának dolgozó Marió Partlval közös céget is birtokoltak.

 

Ruttkayová legutóbbi nyilatkozata szerint hamarosan befejezi pályafutását a média ágazatában.

 

A Threema-üzenetek szerint Kočner először 2017 szeptemberében említette meg Norbert Bödörnek, hogy Ivan Čeredejev megfelelő ember lenne Haščák és a Penta számára a Plus 7 dní élén. A lap a News and Media Holdinghoz tartozik, amely 100 százalékban a Penta tulajdona. Kočner Čeredejev nevét 2017 decemberében megemlítette az egyik befolyása alatt álló bírónak, Vladimír Sklenkonak is.

 

„Holnaptól a Plus7-nek új főszerkesztője lesz. Én javasoltam őt”

 

írta Kočner.

 

A lapnak rendszeresen válaszoló személyiségek egész sora szakította meg a kapcsolatot a Plus 7 dní-vel, elsősorban Čeredejev cikkei miatt. Köztük volt Katarína Zavacká jogtörténész is, aki a főszerkesztő írásait „hátborzongató smeres kiáltványoknak” minősítette.

 

Kočner közbenjárására Čeredejev interjút akart készíteni Ľubomír Partikával is, a PPA volt igazgatójával is, akit akkoriban Gabriela Matečná egy korrupciós ügy miatt hívott vissza. Erre Čeredejevnek nem maradt ideje, néhány nappal a lehetséges interjúról szóló Kočner-Tóth üzenetváltások után leváltották a főszerkesztői székből.

 

Ján Šanta ügyész újabb részeket adott a bíróságnak a Kočner-féle Threema-üzenetekből

 

A Tisztességes Szlovákiért tüntetések lejáratása

 

Peter Tóth és Kočner szorosan együttműködtek a közvélemény alakításában a Kuciak-gyilkosság után is. Közösen Norbert Bödörrel és az akkor még szabadlábon lévő Alena Zsuzsovával kidolgoztak egy kampányt, hogy jelentéktelennek állítsák be a kettős gyilkosság utáni országos tüntetéseket.

 

Tóth megjelentett portálják, a datel.sk-n egy cikket, amelyben olyan táblázatokat tüntetett fel, amelyek azt hasonlították össze, a választók hány százaléka vonult az utcára. Így akarták segíteni a Smert. A Threema-üzenetek szerint Kočner  a TA3 hírtelevízióba, Bödör a Netky portálját próbálta rábírni, hogy Tóth táblázatait közzétegyék. Csak az utóbbinál jártak sikerrel. Bónuszként azonban a Hlavné Správy is lehozta a tüntetéseket lekicsinlyő cikket.

 

Ekkor a Hlavné Správy mögött már ott ált Kočner is befektetőként. Tóthtal azt tervezték, hogy pártjuk, a Cél felfuttatása érdekében, a Hlavné spárvyban legalább kéthetente teret kap majd a kétes hírű vállalkozó. A Hlavné správy tagad minden kapcsolatot Marián Kočnerrel. Azt elismerte, hogy Kočner érdeklődött a portál iránt, de nem került sor ügyletre.

 

Kočner-Rusko Threema: “Találj ki egy hihető történetet, miért volt kétfajta aláírásod”

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.