Nyitókép forrás: Facebook/Polícia Slovenskej Republiky

 

Szerdán Szlovákia történetének egyik legsúlyosabb közúti balesetére került sor a Nyitra és Aranyosmarót közti I/65-ös főúton. Egy többségében középiskolásokat szállító autóbusz ütközött egy kavicsot szállító kamionnal. Denisa Saková belügyminiszter nyilatkozatában kifejtette, valószínű, hogy a kamion túl volt terhelve, az egyik szemtanú szerint a teherautó kilengett az úton, majd belecsapódott a buszba. A balesetnek 12 halálos áldozata van, de a mentőegységek közlése szerint előfordulhat, hogy ez a szám nem végleges.

 

Amennyiben igazak az állítások, hogy a kamion túlterhelten közlekedett az esőáztatott úton, a sofőr felelősségéhez nem férhet kétség. Ahogy azonban több olvasónk is említette kommentjében: az utak állapota messze nem kielégítő, és a szerdaihoz hasonló esős időben bizony egyáltalán nem veszélytelenek. Beszédes, hogy a mostani balesetre egy egyenes, belátható szakaszon került sor.

 

Az I/65-ös hosszú évekig Szlovákia egyik legveszélyesebb szakasza volt. Árokpartján számtalan koszorú látható, emlékeztetve a sofőröket a megannyi áldozatra. Az R1-es 2011-es átadásáig naponta 15 ezer autó haladt át rajta, minden hétre jutott legalább egy halálos vagy súlyos sérülésekkel járó baleset. Nem véletlenül nevezték halálszakasznak. A Belügyminisztérium hivatalos adatbázisában a mai napig ott szerepel a legrizikósabb útszakaszok között. A halálszakasz elnevezést még az 1996-2004 közötti statisztikáknak köszönheti: ez idő alatt 62 ember vesztette ott életét, emellett 108 súlyos, 475 könnyebb sérüléssel járó baleset történt rajta.

 

 hirdetes_300x300  

A R1-es gyorsforgalmi út Nyitra melletti szakaszának 2011-es átadása sokat javított a helyzeten. A halálszakasz besorolását „kritikus szakaszra” minősítették át. Az autóforgalom a töredékére csökkent. Egy időre.

 

Országos szinten a Nyitrai járásban történik évente az egyik legtöbb közúti baleset, ami nem meglepő, hiszen ebben a járásban van a legtöbb nyilvántartott autó. A halálos balesetek száma ugyan elmarad a Dunaszerdahelyi járás adataitól, de Nyitra így is kiemelkedő helyet foglal el a feketelistán. Az R1-es megépítésétől a szerdai balesetig a statisztikák az I/64-es utat sorolták az ország legveszélyesebb útszakaszai közé, az I/65-ösről egy időre elterelődött a figyelem.

 

2015-ben a kormány bejelentette az „évtized beruházását”, a Jaguar Land Rover üzemének Nyitra melletti megépítését. A beruházás pedig ismét jelentős kamionforgalmat generált többek között az I/65-ösön is.

 

„Ma már nem mondhatjuk, hogy üres. Megváltoztak a körülmények a Jaguar Land Rover autógyár megépítése miatt, így a szakaszon újra sokkal több teherautó jár”

 

idézte a SME napilap Miroslav Michalčík kerületi rendőrkapitányt 2018 februári cikkében.

 

Az I/65-ös Aranyosmarót felé vezető szakaszán a szakértők már régóta javításokat sürgetnek. Főleg a kereszteződések helyzetét vélik tarthatatlannak. A Szlovák Közútkezelő azonban az (átmenetileg) lecsökkent forgalomra hivatkozva nem tartotta prioritásnak a kereszteződések és az út állapotának javítását.

 

A túlterhelt kamionok jelenléte sem újdonság a hatóságok számára. 2018 májusában a PodKapotou autós portál közölte, hogy a Jaguar üzemének építése idején naponta 700 kamion fordult meg az üzem telephelyén, amelyek nagy része 70 tonnáig volt terhelve, és tönkretették az utakat.

 

Szintén tavaly írta meg az INEKO gazdaságkutató intézet, hogy az országban 1300 kilométernyi balesetveszélyes vagy tarthatatlan állapotú első osztályú útszakaszt tartunk számon, amelyek állapota nem javul, sőt, folyamatosan romlik, mert a Szlovák Közútkezelő nem talált rá forrásokat. Rendszerint 40-50 milliót fordítottak évente felújításra. 2017-ben azonban váratlanul 224 milliós büdzséből gazdálkodhattak. Az INEKO akkor azt írta, a jelentősen megemelt összeg „bújtatott” támogatás volt a Jaguarnak, és csak a szokott összeget fordították útfelújításokra. A Közútkezelő gyakorlatilag egy évben mindössze annyi pénzt költ az első osztályú állami utak felújítására, mint az NDS egyetlen kilométernyi autópályára. 

 

A helyzet tehát az, hogy az I/65-ös veszélyességéről, a túlterhelt kamionok jelenlétéről, az úttest és a kereszteződések modernizációjának szükségességéről a hatóságoknak tudniuk kellett. Ahogy arról is, hogy milyen kockázatokat rejt magában a Jaguar üzeme miatti megnövekedett forgalom. A halálszakasz pedig ismét megmutatta, hogy még mindig méltó régi nevéhez.

 

Percről-percre – Súlyos baleset: autóbusszal ütközött egy tehergépkocsi. Legalább 12-en életüket vesztették

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!