Nyitókép forrása: noviny.sk/reprofotó

 

A JOJ televízió tegnap késő esti műsorában mutatták be a legfrissebb Polis-felmérést, amely szerint a Smer 20,2 százalékkal nyerné meg a jövő évi választást. A JOJ televízió műsorának vendége egyébként Peter Pellegrini (Smer) kormányfő volt, aki is kizárta az ĽSNS-szel való esetleges választás utáni együttműködés lehetőségét pártja „antifasiszta DNS-ére” hivatkozva.

 

A felmérés a második legerősebb pártként az Andrej Kiska egykori államfő vezette Za ľudí-t hozta ki, amely 11,2 százalékot szerzett. A harmadik helyen szinte azonos eredménnyel a PS-SPOLU és az ĽSNS osztozik, mindkettő 11,1 százalékkal szerepelt a felmérésben.

 

A Polis szerint az OĽANO az ötödik legerősebb politikai erő 7 százalékkal, az SNS 6,1 százalékon áll, a KDH 6, a Sme rodina 5,2 százalékot kapott. Az egykori ellenzéki zászlóshajó, az SaS 5,1 százalékon áll.

 hirdetes_810x300  

 

Nem jutna be a parlamentbe a legkisebb kormánypárt,a Most-Híd, amelyet a Polis 4,1 százalékra mérte. Az MKP 3,6 százalékot kapott, őt Štefan Harabin Vlasť nevű pártja követi 3,3 százalékkal. Ott van még Drucker-féle „Smer-komplementer” Dobrá voľba, amely 2,4 százalékos eredménnyel nem jutna be a parlamentbe. Érdekes, hogy a Polis listáján egyáltalán nem kapott helyet a gazdák Elegünk van! pártja, rajta vannak azonban az ĽSNS-szel közös listán induló minipártok (Doma Dobre 0,5 százalék, Národná kolaícia 0,2, KDŽP 0,2 százalék).

 

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, egy Smer-ĽSNS-SNS koalíció csak a Sme rodinával  vagy a KDH-val kiegészülve tudna többséget szerezni a parlamentben, és a Polis felmérése szerint ez sem lenne kényelmes többség (77-79 mandátum).

 

Az ellenzéki oldalon is garantált a patthelyzet: egy PS-SPOLU – Za ľudí – OĽANO – KDH – SaS koalíciónak csak 73 mandátuma lenne (legalább 76 kell a többséghez), vagyis vagy a Sme rodina támogatására lenne még szüksége, vagy a felmérésben nem szereplő, esetlegesen parlamentbe jutó Magyar Közösségi Összefogásra.

 

Azzal a variációval egyelőre nincs okunk foglalkozni, ahol a Smer a jobboldali ellenzék soraiból választ magának koalíciós partnert.

 

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!