Nyitókép: Körkép.sk/Komjáthy Lóránt

 

Inkompetencia, fejetlenség, politikai elkerülő manőverek. Többek között így is lehetne jellemezni a komáromi Vág-híd kálváriáját, amelynek felújítása körül egyre több a kérdőjel, a lakosok türelme pedig egyre fogy. Nemrég petíció indult a híd érdemi rendbetételéért és a furcsa híd-felújítás okozta forgalmi káosz orvoslásáért.

 

A komáromi Vág-híd a régió egyik legforgalmasabb útvonalán fekszik. Naponta 15 ezer autó halad át rajta. A hidat még 1955-ben építették, teljes felújítását az érintettek már tíz éve sürgetik, de eddig forráshiányra hivatkozva a döntéshozók mindig elodázták.

 

Keszegh Béla, Komárom város polgármestere a sajtónak nemrég azt nyilatkozta, hogy a Szlovák Közútkezelő Vállalat eddig azért nem újította fel a hidat, mert a „projektek fontossági sorrendjét a Közlekedési Minisztérium határozza meg”. Csakhogy a Vág-híd Észak-Komárom egyetlen északi bejárata, a Közútkezelő és a minisztérium mulasztásai súlyos fennakadásokat okoznak a város érrendszerében.

 hirdetes_810x300  

 

Idén májusban a Közlekedési Minisztériumhoz tartozó Szlovák Közútkezelő Vállalat szakértői váratlanul azzal álltak a nyilvánosság elé, hogy a komáromi Vág-híd statikai-műszaki állapota tarthatatlan, a hét kategóriát tartalmazó „veszélyességi skálán” a hatos besorolást kapta.

 

Forrás: Dunatáj

 

Elkezdődött nagy sebbel-lobbal a konstrukció csak átmeneti megoldást jelentő felújítása és megerősítése, hogy elbírja a forgalomterhelést, ami az óvatos becslések szerint is hamarosan napi 17 ezer autóra fog nőni. Szinte egyik napról a másikra jelentették be a hatóságok a forgalomkorlátozást.

 

Tizenöt tonnás teherkorlátozást vezettek be, és mivel három hónappal később jelölték ki az alternatív útvonalat a teherforgalom számára, komoly problémákat okoztak vele az autósoknak. Sőt, a városnak is. Egy ideig ugyanis a háztartási hulladék elszállítása is gondot okozott, és nem lehetett tudni, mi lesz a sorsa a tűzoltó autóknak vagy a mezőgazdasági gépeknek. A Szlovák Közútkezelő pedig hallgatott.

 

A felújítás első szakasza már november elején is valóságos cirkusszá változtatta a Vág-hidat és az egész várost. A felső aszfaltréteget lemarták, de ezzel együtt az úttest széleit is járhatatlanná tették. Erre – politikai utasításra – lecsiszolták az úttest felszínét, amire hatalmas kátyúk jöttek létre. Ezeket megint javítani kellett, így a modernizáció álnéven elkövetett újabb és újabb hibák, kényszerű javítások miatt a város egyik fő  ütőere bedugult, kilométeres kocsisorok alakultak ki.

 

Kép forrása: Facebook/Szia Komárom

 

Teljes felújítás helyett teljes káosz

 

A híd megerősítését szolgáló „aládúcolásra” várhatóan csak a jövő év első hónapjaiban kerül sor (nyilván még a választások előtt). A híd szerkezetét alulról támasztják meg, amelyet több szakértő is kifogásol, a város szerint pedig csak kozmetikázásnak felel meg, hogy elterelje a figyelmet az elmúlt tíz év mulasztásairól.

 

„Teljes felújításra volna szükség, ami egyelőre csak ígérgetés szintjén van. Míg az ország más részében autópályák épülnek, addig nálunk a közlekedési minisztert arról kell győzködni, hogy a város egyetlen északi bejáratát mentsék meg a balesetveszélyes állapottól. Az érintett vállalatoknál nem hagyják a szakembereket dolgozni, ehelyett politikusok nyilatkoznak, ezzel teljesen deformálva a folyamatot”

 

idézte Keszegh Bélát a sziakomarom.sk.

 

A helyzet mielőbbi megoldása érdekében a komáromi Gólya Polgári Társulás petíciót indított, amelyben a Vág-híd állapotának rendbetételét, valamint a közlekedés szempontjából szintén veszélyes izsai és hetényi kereszteződések körforgalmasítását követelik. A petíciót eddig már több ezren írták alá. A petíciós bizottságban több közéleti szereplő neve is szerepel. Ott van például Domin István, Izsa polgármestere, aki a Magyar Közösségi Összefogás listáján a hetedik, Orosz Örs, aki az Összefogás jelöltjeként a hatodik helyen indul a parlamenti választásokon.

 

A petíciót a városvezetés is teljes mellszélességgel támogatja. Keszegh Béla a petíciós bizottság vezetőjével, Rozbroy Évával folytatott múlt heti egyeztetése után úgy nyilatkozott:

 

„Minden segítséget megadunk a petíciós kezdeményezéshez, hogy felhívjuk az illetékesek figyelmét a helyzet komolyságára. Sajnos, Érsek Árpád közlekedési miniszter kerüli a találkozást a régió képviselőivel. Térségünkben a közlekedés fejlesztése szinte minden téren elhanyagolt, ami miatt most már minden járásbeli községre egyre nagyobb terhelés nehezedik. Szeretnénk, ha egy széles közösségi összefogással adnánk hangot ennek”

 

Rozbroy Éva a találkozó után kifejtette:

 

„Máshol autópályák épülnek és nagy közlekedési fejlesztések zajlanak, Komáromban viszont elmaradtak a felújítások. Sok ezer aláírással akarunk hangot adni az elégedetlenségünknek”

 

Forrás: komaromonline.sk

 

Határozottan visszautasítja

 

Érdemes kitérni a közlekedési miniszter hozzáállására is. Miközben a híd állapotáról az első hivatalos álláspontok májusban láttak napvilágot, a Szlovák Közútkezelő Vállalat csak két hete írta alá az ideiglenes alátámasztásról szóló szerződést. A Most-Híd közlekedési minisztere (és most már listavezetője), Érsek Árpád pedig a múlt héten a TASR-nek úgy nyilatkozott:

 

„Visszautasítom azokat a nyilatkozatokat, melyek szerint figyelmen kívül hagyjuk a forgalom helyzetét, a komáromiak és a környékbeliek biztonságát. (…) Minden erőmmel azon vagyok, hogy a műszakilag bonyolult és időigényes előkészítési fázis a lehető leggyorsabban megvalósuljon, különféle társulások tiltakozása ellenére. Visszautasítom azokat a vádakat, melyek szerint nem törődtünk a híd állapotának védelmével”

 

A miniszter tehát elutasítja az őt ért „vádakat”,a petíciós íveken azonban gyűlnek az aláírások. A cél a tízezer szignó begyűjtése. A petíciót ide kattintva írhatja alá elektronikus formában.

 

 

Tehermentesíteni kellene a komáromi Vág-hidat, nagyon rossz állapotban van

Péntektől újabb forgalmi korlátozásokra kell számítani a komáromi Vág-hídon

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 7 olvasónak tetszik ez a cikk.