Nyitókép forrása: aktuality.sk

 

Ahogy arról tegnap beszámoltunk, a Nemzeti Bűnügyi Ügynökség (NAKA) az Tipos fogadóiroda központjában razziázott, és több embert őrizetbe vettek. Az ok valószínűleg egy olyan pénzmosási botrány, amely még tavaly pattant.

 

Az eddigi információk szerint 2018 tavaszán a Tipos 2018 tavaszán 142 ügyfele (játékosa) Tipos-számláját törölte. Az ok: 142 ember a Tipos számláit használta arra, hogy külföldi bankszámlára juttassák pénzüket, anélkül, akár egy cent erejéig bármire fogadtak volna. Az ügyről még idén árpilisban számolt be az Aktuality.sk.

 

Most, kedd reggel, november 26-án a Tipos központi épületét ellepték a kommandósok, Ján Barczi igazgatót letartóztatták. A HNonline.sk közlése szerint azonban nem (csak) a külföldre juttatott pénzek miatt avatkozott be a NAKA. Az ugyanis csak a kereskedelmi szabályok megsértése. A probléma maga a pénz, illetve annak származása volt.

  hirdetes_300x300   

 

Kép: HNonline.sk/TASR/Milan Svítok

 

A NAKA hivatalos közlése szerint bűncselekményekből származó bevételek legalizációjának bűntettében jár el, amely a Tiposon keresztül zajlott. Ehhez a rendőrségnek tudnia kell arról is, hogy honnan, milyen bűncselekményekből származnak a külföldre juttatott összegek. Erre vonatkozó bizonyítékok nélkül ugyanis a NAKA nem avatkozhatott volna be.

 

A HN által megszólított jogi szakértő szerint a pénzmosásban résztvevő gyanúsítottak 2-5 évnyi börtönbüntetés elé nézhetnek, a Tipos, mint vállalat, pedig 1500 eurótól 1,6 millió euróig terjedő pénzbírságra számíthat.

 

Az Aktuality.sk szerint a Tipost éveken át használták bizonyos személyek piszkos pénzek tisztára mosására. A gyanút végül maga a cég és az felügyelő hivatalok is elismerték. Most azonban a Pénzügyminisztérium hallgat, mondván, hogy megvárja a nyomozás végét.

 

Nagy a különbség az Aktuality.sk oknyomozása és a rendőrség hivatalos gyanúja közt a tisztára mosott pénzek mennyiségét illetően. A portál szerint legalább félmilliót, de vélhetően több mint 20 millió eurót mostak át a Tiposon. A rendőrség ellenben egyelőre csak 260 ezer euró ügyében nyomoz.

 

A gyanú szerint bárminemű tét megtétele nélkül futtatták át bizonyos személyek nagy összegeket a Tiposon: először rátették a Tipos-fiókjukra a pénzt, majd tovább utalták azt egy külföldön nyitott számlára. Ez a Tipos saját szabályzatának durva megsértése, a cég mégis figyelmen kívül hagyta a manipulációt. Arról nem szólnak a hírek, hogy a Tipos rendelkezett-e olyan eszközökkel, amellyel kiszúrhatta volna a furcsa pénzmozgásokat, de nehéz elképzelni, hogy egy ekkora cég információs rendszere csak véletlenül engedne meg ilyen manipulációkat.

 

A rendőrség egyelőre vizsgálja a Tipos szerepét az ügyben, ahogy azt is, hogy egyének, vagy bűnszervezet áll-e a pénzmozgások mögött. Ha bűnszervezetről van szó, az a várható büntetéseket jelentősen súlyosbítja: a vádlottak akár 12-20 évet is kaphatnak.

 

Szlovákiában évi 11,87 milliárd euróra becsülik az árnyékgazdsaságban eltűnő gazdasági bevételek nagyságát. Ez a szlovákiai bruttó hazai termék bő egy tizede. A HN az egyik szakértőt idézve megjegyzi, ha az árnyékgazdaságot ausztriai szintre szorítanák vissza a hatóságok, akkor 1,78 milliárd euróval  több adóbevételre tenne szert az állam. Ez a szám kétszázmillió euróval nagyobb, mint amit évente az oktatásra költ Szlovákia.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.