Nyitókép forrása: tvnoviny.sk

 

Patrik Magdoško, a gazdák által megalakított Elegünk van! párt alelnöke az ESIN sajtótájékoztatóján nyakcsigolya sérülést szenvedett – értesítette a héten a nyilvánosságot a párt.

 

Ahogy arról a Körkép.sk-n is beszámoltunk, az oligarchák visszaélései és a rendőrség, valamint az igazságszolgáltatási szervek tétlensége miatt elégedetlenkedő gazdák megjelentek az ESIN vállalat sajtótájékoztatóján, ahol kemény szóváltás alakult ki. Az ESIN kihívta a rendőrséget, majd a gazdákat két rendőr és két civilbe öltözött, felfegyverkezett, ismeretlen személy erőszakkal eltávolított a helyszínről.

 

A rendőrség igencsak kemény fellépéséről a helyszínen lévő újságírók élőben közvetítettek. Magdoško az eset során komolyabban megsérült, a rendőrőrsön rövid időre elvesztette eszméletét, majd kórházba szállították. Az Elegünk van! közlése szerint duzzanat jött létre a gerincén, és átmenetileg érzéketlenné vált az arcának az egyik fele és a bal végtagja.

 hirdetes_810x300  

 

Az ESIN ellentámadásba lendül

 

A J&T pénzügyi csoport érdekeltségébe tartozó ESIN vállalat a héten sajtótájékoztatót hívott össze azzal, hogy bűncselekmény elkövetésével vádolják meg a gazdapárt listavezetőjét, František Oravecet. Többek között azt állították, hogy Oravec bombamerényletet tervezett ellenük. Tették ezt annak ellenére, hogy a bíróság kimondta, hogy Oravec ebben az ügyben ártatlan.

 

A dolog érdekessége, hogy az állítólagos bombamerényletet még az év eleji gazdatüntetésekkor Gabriela Matečná (SNS) mezőgazdasági miniszter is felemlegette, hogy csökkentse a súlyát az országos megmozdulásoknak, amelyeken a mezőgazdaság tarthatatlan állapota miatt az ő távozását követelték.

 

Érdemes tudni, hogy merénylet szándékával nem Oravecet, hanem rokonát, Marcel H-t vádolták meg a hatóságok, aki ellen a bíróság engedély nélküli fegyverkezés vádjával indított eljárást. A bíróság tíz évvel ezelőtt egy 3,5 millió korona értékű perben Marcel H. javára ítélt, aki az összeget azóta sem tudta behajtani a J&T vállalathoz tartozó ESIN-en. Oravec elhatárolódott ettől az esettől, mivelhogy nem őt érinti.

 

Az ESIN is előhúzott egy hangfelvételt

 

Az ESIN a sajtótájékoztatón mutatott be egy hangfelvételt, amelyen állítólag František Oravec beszél Marcel H-val a fenti ügyről. Ezen azonban éppen az szerepel, hogy Oravec arról győzködi unokatestvérét, hogy „ne legyél bolond, nekem megnyert bírósági pereim vannak velük, hagyd őket békén”. Ennek ellenére az ESIN igyekszik mindenképp Oravechez kötni Marcel H. állítólagos jogtalan fegyverkezési ügyét. Oravec azt állítja, hogy az ESIN 200 ezer eurót ajánlott Marcel H-nak, ha a bíróságon azt vallja, hogy Oravec meg akarta őt bízni a bombatámadással. Minderről maga Marcel H. is tanúskodott.

 

A hangfelvétel egy részében azonban František Oravec arról is beszél, hogy korábban hozzá közeli cég a smeres Peter Žiga „emberének“ 400 ezer eurót fizetett ki egy 2,5 millió eurós pályázatból tanácsadás formájában. Az ESIN azt állítja, hogy hangfelvétel egy Oravec elleni nyomozás bizonyítéka – hogy hogyan férhettek hozzá, azt egyelőre nem tudni.

 

Mindenesetre a beszélgetés körülményei erősen homályosak. Oravec ugyanis a pályázatot megszerző cégnek nem volt tulajdonosa, csupán közeli partnere, ráadásul a tulajdonossal való összekülönbözése után, nagyjából 2015-től az illető cég a felépített kis vízerőművel együtt átkerült az ESIN érdekeltségébe, a tulajdonos pedig ma ügyvezetőként tevékenykedik benne.

 

Peter Žiga elutasította a vádakat azzal, hogy a jelenlegi gazdasági miniszter nem folyik bele a gazdák és a J&T egyik cége közti vitába.

 

Oravec a 400 ezer euróval kapcsolatban a napokban újabb fejleményeket ígért, melyek ártatlanságát hivatottak bizonyítani.

 

Az ESIN-nek is megvannak a maga problémái

 

Az ellentámadás a választások közeledtével nem annyira meglepő az ESIN részéről, mivel több eljárást is folytat ellenük a NAKA, konkrétan hetet. Többek között az EU és Szlovákia pénzügyi érdekeinek megsértése és szubvenciós csalás miatt. A gyanú szerint a J&T-hez tartozó cég 3600 hektárnyi olyan területre vett fel uniós támogatás, ami nem is volt az övé. Az ügy kipattanása után az ESIN jobbnak látta eladni kelet-szlovákiai mezőgazdasági vállalatát – amely így a volt J&T-s Martin Fedorhoz került.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 4 olvasónak tetszik ez a cikk.