Nyitókép: a rendőrség facebook-oldala

 

Nagy hangerejű robbanás rázta meg Eperjes várost (Prešov) pénteken a déli órákban. A tűzoltók közlése szerint egy a Mukačevská utcán található 12-emeletes lakóház felső emeleteinek egyikén gázrobbanásra került sor.

 

A legfontosabb tudnivalók:

 

Felrobbant a gáz az egyik lakóházban Eperjesen.

Az eddigi információk alapján öt halott van és több mint 40 sebesült.

A miniszterelnök, belügyminiszter, egészségügyi miniszter is a helyszínen van, vagy oda tart.

Az államfő is részvétét fejezte ki az áldozatok hozzátartozóinak.

Több mint 60 fős mentőegység és nehéz technika segédkezik a helyszínen

 

  hirdetes_300x300   

További ajánlott írásaink:

 

Valószínűleg nyolcan vesztették életüket az eperjesi gázrobbanásban (Frissítve)

 

19:45 FIGYELEM: A rendőrség óvatosságra inti azokat a személyeket, akik szeretnének pénzadományt küldeni a pénteki gázrobbanás áldozatainak. Megjelentek ugyanis olyan transzparens számlák is, amelyek eltérnek a gyűjtés valódi, hivatalos számlaszámától – vagyis valakiknek az a célja, hogy a tragédián és az emberek jóindulatán élősködve szedjék meg magukat.  

 

Eperjes városa által létrehozott, az áldozatok megsegítésére indított adománygyűjtés IGAZI számlaszáma:

 

SK90 7500 0000 0040 0859 1229, Variabilný symbol: 6122019

 

19:33 – A SME napilap közlése szerint a rendőrség büntetőeljárást indított a pénteki eperjesi gázrobbanás ügyében. A gyanú szerint gondatlan általános veszélyeztetés bűncselekményének lehetősége áll fenn.

 

19:29 – Zuzana Čaputová is felajánlotta segítségét a gázrobbanás károsultjainak. Felajánlotta az elnöki iroda javorinai ingatlanját a fedél nélkül maradt családoknak, további ötezer euróval támogatta a károsultak javára indult gyűjtést is.

 

19:25 – A Szlovák Hegyimentő Szolgálat egységei készenlétben állnak, a hírek szerint hajlandóak a falról leereszkedni, hogy átnézzék az emeleteket holttestek vagy esetleges túlélők után. A tűzoltók egy speciális rendőrségi drón segítségével térképezték fel az épület belterének állapotát. A belügyminiszter szerint „negatív eredményeket” hozott a művelet.

 

19:20 – Az oltás rendkívül körülményessé vált. Mivel az épület belső szerkezete nem teszi lehetővé a belső oltást, a tűzoltóknak létrákról kell oltani a lángokat. Ehhez előbb el kellett távolítaniuk a robbanáskor keletkezett törmeléket és ki kellett vágniuk a fákat. A tűzoltó-emelvény azonban elakad, kénytelenek mindig az egész jármű helyzetét változtatni. Szóba került az is, hogy helikopter segítségével oltsák el a tüzet, de az ónos eső miatt ez a lehetőség sem vállalható.

 

18.54 – Pellegrini az újságírók előtt: Nem lehet még megmondani az áldozatok végső számát

 

A kormányfő arról tájékoztatott, hogy minden egység ott van a helyszínen, szörnyű tragédiának nevezte a történteket.

 

18.48 – Az épület legfelső négy emelete teljesen kiégett

 

Néhány tűzfészket már sikerült ellenőrzésük alá vonniuk a tűzoltóknak, a többit még logalizálják. A toronyépület legfelső négy emelete teljesen kiégett. Az oltás kívülről, külső technikával történik, melyet folyamatosan áthelyeznek.

 

A felrobbant lakóépület. Kép: SME

 

18.24 – a gazdák ingyenes lakhatást ajánlottak fel a gázrobbanásban fedél nélkül maradt személyek számára.

 

A Máme toho dosť! Elegünk van! nevű politikai párt, mely 7-es sorszámmal indul a jövő évi parlamenti választásokon, erről közösségi oldalán adott tájékoztatást.

 


18.18 – Ülésezett a válságstáb

 

A városi rendőrök átkutatják a környező lakóházakat, mert embereket láttak benne mozogni villanylámpákkal. Mindenkit evakuálni kell, ha szükséges, akár erőszakkal is. Az áramot már minden környező lakóházban kikapcsolták. A stáb este 7-kor újra tanácskozik.

 

17.49 – Eperjes polgármester asszonya köszöni a felajánlott segítséget

 

Mint elmondta, tárgyi segítségből már kellő mennyiségű összejött, aki még akar segíteni, az anyagi lehetőségeihez mérten a nyilvánosságra hozott számlaszámon teheti meg.

 

Hivatalos számlaszám:
SK90 7500 0000 0040 0859 1229
Variabilný symbol: 6122019

 

17:11 – A 8. emeletig sikerült már átvizsgálni az épületet, itt nem találtak már további lakókat. Előreláthatólag 10 főt elszállítanak a belgyógyászatra, miután orvosságaik vagy egyéb egészségügyi segédeszközeik a lakásaikban maradtak, így nem férhetnek hozzá.

 

Az előkészületek szerint hamarosan megkezdik a környező lakóházak átvizsgálását is, amelyeket megrongálhatott a robbanás okozta nyomás. Ezekben az épületekben jelenleg nincs áram és gázellátás.

 

17:05 – A statikusok a lakóház három legfelső emeletét instabilnak nyilvánították, így a tűzoltók kénytelenek voltak elhagyni a belső tereket. A épületből 16 óráig 34 személyt menekítettek ki, összesen 39 lakót kellett ellátni.

 

A lakóház felső négy emelete teljesen kiégett. Kép: SME

 

16:57 – A rendőrök felajánlották a robbanás áldozatainak, azok családjainak ill. azoknak, akik a tragédia során otthon nélkül maradtak, hogy helyet biztosítanak nekik a kassai rendőrakadémia szállásán – 200 fekvőhely áll rendelkezésre

 

16:50 – A panelház lakói szerint a robbanás összefüggésben lehet azokkal a földmunkákkal, melyeket a lakóház környékén végeztek. A lakóházba való belépéskor érezhető volt a gázszag. A lakók figyelmeztették erre a munkálatokat végzőket, akik azzal reagáltak, hogy a tervekben rosszul voltak berajzolva a gázvezetékek – via dennikn

 

16:45 – Eperjes városa nyilvánosságra hozta azt a bankszámlaszámot, melyre adomány küldhető a robbanásban megsérült és otthonukat elveszítőknek

 

SK90 7500 0000 0040 0859 1229, variabilný symbol: 6122019

 

16.34 Felállt a válságközpont, mely elemzi a helyzetet.

 

A SME által megszólított szakértő szerint az épület nem dőlhet össze annak vasbeton szerkezete miatt.

 

16.28 Gyűjtőhely létesült a rászorulók számára

 

Az Add tovább nevű polgári társulás Eperjesen gyűjtőhelyet nyitott, ahová várják a felajánlásokat a gázrobbanás sérültjei, valamint az áldozatok családtagjai, illetve a lakóházban élők számára. Bármilyen ételt, tartós élelmiszert, teát, tejet, fogpasztát, mosakodószereket, ruhákat szívesen fogadnak.

 

16.16 A lakóházból több személyt evakuáltak a közeli középiskola internátusába

 

15.57 Megsérült az épület szerkezete, félő, hogy összedől

 

A robbanást követően az épület felső három emelete instabillá vált, és félő, hogy összedől. A mentőegységek így kezdik elhagyni a területet.

 

14:46 – Andrej Danko házelnök közlése szerint a hadsereg is a helyszínre tart, hogy segítsen a tűzoltóknak

 

14:43 – A hatóságok épp most erősítették meg, hogy már 5-re nőtt a halálos áldozatok száma. A helyszínen és a robbanás környékén több mint 60 hivatásos és 25 önkéntes tűzoltó dolgozik a tűz oltásán és az épület tetején rekedtek kimenekítésén

 

14:22 – A tűzoltóság közlése szerint már három halálos áldozata van a gázrobbanásnak. A helyszínen vannak többek között az eperjesi, szabinói, kassai, lőcsei, bártfai, varannói tűzoltók

 

14:07 – A tűzoltóknak sikerült az égő lakóházból kihozni egy embert. A rendőrök igyekeznek távol tartani a tömeget, a mentőegységek megkezdték a helyszín környezetében lévő fák kivágását, hogy hozzáférhetővé váljon a járműveknek.

 

14:03 – A tűzoltóság közlése szerint a robbanás, és az azt követő tűz a lakóház egyik felének 4-5 emeletét érintette közvetlenül. A mentőegységek jelenleg azon dolgoznak, hogy a tetőn rekedt lakókat ki tudják menekíteni

 

Röviddel 14 óra előtt a rendőrség megerősítette, hogy a robbanásnak legalább egy halálos áldozata van, aki kiesett az erkélyről. Várható, hogy a sérültek és az áldozatok száma emelkedni fog.

 

A tűzoltóság beszámolója szerint többen a tetőn rekedtek, a lépcsőház részben beomlott, ami nehezíti a mentést. A szakemberek szerint fennáll a veszélye annak, hogy az egész épület összedől.

 

 

A mentésben több tűzoltóegység is részt vesz, a helyszínre tart a zsolnai tűzoltók MUSAR-egysége is.

 

Ugyancsak a helyszínre tart Peter Pellegrini kormányfő, Denisa Saková belügyminiszter és Andrea Kalavská egészségügyi miniszter is. A vezető politikusok a helyszínen találkoznak majd a városvezetéssel és a válságstábbal, hogy a kormány mielőbb azonnali intézkedéseket fogadhasson el a rászoruló lakosok megsegítése érdekében.

 

A Korzár információi szerint további, kisebb robbanásokat is észlelnek. Az első robbanás annyira erős volt, hogy a környező panelházak ablakait is kitörte. A válságstáb a Mukačevská utcai iskolában ült össze.

 

 

 

cikkünket frissítjük!

 

Körkép.sk

Megosztás:
Címkék: Eperjes robbanás

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.