Nyitókép forrása: Facebook/Polícia SR

 

Továbbra is veszélyes az eperjesi gázrobbanásban súlyosan megrongálódott épület statikai állapota. A szakértők mai felmérése szerint egy részét mindenképpen le kell bontani. 

 

Jozef Polák statikus a sajtónak délután elárulta, hogy az épület felső 4 emelete olyannyira megrongálódott, hogy mindenképpen le kell őket bontani. Ezek a szintek statikailag instabilak, panelek állnak ki a falakból, amelyek bármikor lezuhanhatnak. Az ő szakvéleménye szerint az épület többi része még megmenthető lenne bizonyos technikai javítások árán.

 

A végső döntés a válságstábé, amely az épület teljes lebontását javasolhatja. A lakók az esti órákban rendkívüli lakóközösségi gyűlést tartottak, amelyen mindenki az épület elbontása mellett foglalt állást. Persze nem volt ilyen egyszerű.

 hirdetes_300x300  

 

A Korzár beszámolója szerint a döntést hosszú és indulatos vita előzte meg. Az első szavazásnál két lakó még nem támogatta az elbontást, meg akarták várni, mit mondanak a biztosítók. Végül azonban az idő szorosságára való tekintettel és a többi lakó érvei miatt megszavazták a teljes lebontást.

 

Továbbra is kérdés, hogy mi lesz ezután. Egyelőre még nem született döntés arról, hogy a helyzet kezelésére kapott pénzt egy új panelház megépítésére költik, vagy a pénzt lakásaik alapterületének arányában szétosztják, és mindenki egyénileg dönti el, hogyan oldja meg a lakhatását.

 

A teljes elbontásról szóló döntés nem egyszerű, de nem is volt a lakóknak sok választásuk. A válsághelyzet megszüntetése után ugyanis már jóval kevesebb lehetőségük maradt volna a helyzet kezelésére. Egyesek szerint maguknak kellett volna kifizetniük az épület helyrehozatalát (már amit maradt belőle).

 

A válságstáb nézőpontja azonban teljesen más: a lakók akarata kevésbé fontos ahhoz képest, hogy a sérült panelház állapota ne veszélyeztesse senki életét vagy testi épségét – sem a lakókét sem a környéken élőkét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!