Feltette a globális Magnyiczkij szankciós listára az amerikai pénzügyminisztérium Marian K. szlovák állampolgárt, ezzel együtt befagyasztotta hat hozzátartozó vállalat bankszámláit is.

 

A Magnyiczkij-lista egy olyan globális szankciós lista, melyet az ún. Magnyiczkij törvény alapján hoztak létre. A törvényt 2012-ben fogadták el az USA-ban. A Szergej Magnyiczkij orosz ügyvédről elnevezett törvény beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtja a listára felkerülő személyeket.

 

A pozsonyi amerikai nagykövetség szóvivője szerint Kočner elsősorban a szlovák polgárokat károsította meg, tettei pedig az alapvető emberi jogokat sértették. Ezzel együtt az amerikaiak nem akarnak információt kiadni arról, hogy Kočnernek volt-e a valóságban bármilyen vagyona az USA-ban.

 

 hirdetes_300x300  

Arra sem tértek ki, hogy a szankcionálás miatt hogy állnak majd hozzá Kočnerhez a szlovákiai bankok. Az USA ezzel az intézkedéssel bevallottan azt szerette volna elérni, hogy Kočner ne tudjon visszaélni a bírósági eljárások során amerikai pénzügyi rendszerekkel vagy az USA-ban lévő pénzügyi forrásokkal.

 

A törvény felhatalmazza az amerikai elnököt arra, hogy megtagadja a vízumot attól – és egyúttal befagyassza annak vagyonát – aki súlyosan megsérti az emberi jogokat, és/vagy korrupciós esetleg pénzmosási ügyekbe keveredik.

 

A törvény először csak azokra a személyekre vonatkozott, akik részt vettek Magnyiczkij bebörtönzésében és megölésében, ill. felelősek voltak az emberi jogok megsértéséért Oroszországban. 2016-ban aztán kiterjesztették az egész világra a törvény érvényét.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!