Mária
  • HUF: 346.53
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 28 °C
Belföld

Kevés külföldön élő szlovák állampolgár kérte eddig a levélben való szavazást

A kérvényeket postán vagy emalben legkésőbb 50 nappal a választások előtt kell elküldeni

Nyitókép: webnoviny.sk

 

Alig 750 külföldön élő szlovákiai személy kérvényezte eddig a levélben való szavazást, tájékoztatott Michaela Paulenová, a Belügyminisztérium sajtóosztályról.

Hirdetés(x)

 

A kérvényeket postán vagy emalben legkésőbb 50 nappal a választások előtt kell elküldeni, azaz 2020. január 10-ig.

Hirdetés(x)

 

 „Nincs számadatunk arról, hány olyan szlovákiai polgár van, aki a választások napján érkezik haza, szavazatának leadása miatt,“

 

tette hozzá Paulenová.

 

Az a szlovák állampolgársággal, itthon állandó lakhellyel rendelkező személy, aki külföldön tartózkodik a választások napján, kérvényezheti a levélben való szavazást. A kérvényeket emailben vagy postán a saját településének címezve kell elküldeni. Fel kell benne tüntetni a teljes nevét, születési számát, és a személyigazolvány vagy az útlevél fénymásolatát, mellyel alátámasztja, hogy szlovák állampolgársággal rendelkezik.

 

Aki állampolgársággal rendelkezik, de nincs itthon állandó lakhelye, szintén szavazhat levélben. Neki a fenti adatokon kívül egy szlovák nyelvű, 6 hónapnál nem régebbi becsületbeli nyilatkozatot is csatolnia kell, melyben kijelenteni, hogy nincs állandó szlovákiai lakhelye. Az ilyen személyeket külön listán tünteti fel a Belügyminisztérium.

 

A parlamenti választásokat 2020. február 29-én tartják. Választhatnak azok a személyek, akik legkésőbb a választások napján betöltik 18. életévüket. Ugyanúgy választhatnak azok is, akik az adott napon állandó lakóhelyükön kívül tartózkodnak. Nekik lakóhelyükön kell kérvényezniük a választási igazolvány kiadását, mellyel bárhol az országban leadhatják a szavazatukat.

 

webnoviny.sk/Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Király Zsolt

Király Zsolt, 42 éves közgazdász, a Körkép.sk alapító főszerkesztője. A 2015-ös Újságírói Díj nyertese oknyomozó kategóriában. Korábban a .týždeň-ben és a Heti Válaszban is publikált.

Kövessen minket