Nyitókép: Facebook

 

Folytatjuk a felvidéki magyar politikusok vagyoni helyzetét bemutató cikksorozatunkat.

 

Nagyszombat megye után ezúttal Nyitra megyébe látogattunk el, hogy a közszereplőnek minősülő politikusok hivatalos vagyonnyilatkozata alapján képet adjunk olvasóinknak arról, ki milyen bevétellel rendelkezett a 2018-as esztendőben.

 

Legutóbbi cikkünk a vártnál is nagyobb érdeklődést váltott ki. Összeállításunkból kiderült, hogy az MKP megyei képviselői egyéb bevételeikkel együtt évente hozzávetőlegesen 10 és 58 ezer euró között keresnek.

 hirdetes_810x300  

 

Megéri az MKP politikusának lenni. Ennyit keresett egy év alatt Menyhárt József és a többiek

 

Míg azonban van közöttük sikeres polgármester, járási székhelyt vezető személy, komoly felelősséggel rendelkező megyei alelnök, addig találunk köztük olyat is, aki bár nem sok mindent tud felmutatni, mégis, létkérdés számára, hogy a politikában maradjon.

 

Menyhárt József, az MKP elnöke számára létkérdés, anyagilag és egzisztenciálisan fontos, hogy az MKP elnöke maradjon. Kép: Facebook

 

Ez utóbbiak közé tartozik Menyhárt József, az MKP elnöke is, aki 2018-ban több mint 45 ezer eurót keresett. Ebből is havonta legfeljebb 2 854 eurót pártelnökként tett zsebre. Menyhárt Józsefnek így, bár az MKP rendre mélyen az öt százalékos bejutási küszöb alatt szerepel, ő maga pedig nyelvészként elégtelen szlovák nyelvtudása miatt az államfőválasztáson is csúfosan megfutamodott, anyagilag és egzisztenciálisan is létkérdés, hogy az MKP elnöke maradjon. Függetlenül attól, hogy milyen politikai teljesítményt nyújt.

 

Mi a helyzet Nyitra megyében

 

De nézzük, hogy állnak a magyar politikusok Nyitra megyében. A nyitrai kerületben 11 MKP-s és egy független magyar nemzetiségű képviselőt vizsgáltunk meg. Van köztük megyei alelnök (Csenger Tibor), több polgármester (Farkas Iván, Földes Csaba, Horváth Árpád, Kőrösi Agócs Ildikó), iskolaigazgató (Becse Norbert,) sikeres orvos-vállalkozó (Viola Miklós), és fesztiválszervező (Orosz Örs) is.

 

Výsledok vyhľadávania obrázkov pre dopyt mkp nyitra megye
Az MKP Nyitra megyei képviselőinek egy része. Kép: Facebook

 

Közszereplőként a legtöbb pénzt a 2018-ban még Komárom polgármestereként tevékenykedő, korábbi MKP-s politikus, Stubendek László kereste, több mint 56 ezer eurót.

 

Őt követi a gútai polgármester és megyei képviselő Horváth Árpád közel 50 ezer euróval, majd meglepetésre Csicsó első embere, a nagypolitikában ritkán megjelenő Földes Csaba, aki tavaly összesen 47 ezer euró feletti összeget tehetett zsebre. Földes havi bevétele polgármesterként tetemes lehet. Hogy pontosan mennyi, azt ő maga titkolja, hiába kérték ki tőle az infotörvényre hivatkozva.

 

Politikusok és sikeres vállalkozók

 

Csenger Tibor vállalkozóból lett politikus, megyei alelnök a politikából 24 432 eurót vihetett haza 2018-ban. Hozzá kell tennünk azonban, hogy 2018 februárjában a feleségére átíratott MIRA OFFICE, kft. tavaly 2 millió euró feletti forgalmat bonyolított le, nyeresége pedig elérte a 137 ezer eurót.

 

2_10.jpg
Az MKP Nyitra megyei képviselői. Kép: blog.hu

Több megyei képviselő számára ugyanakkor a megyei képviselőség csak kiegészítést jelent. Mellette ugyanis sikeres vállalkozók. Közülük is kiemelkedik a gútai MKP egyik erős embere, Viola Miklós, aki 44 ezer eurós éves bevétele mellett a MEDCHIR kft. tulajdonosaként 2018-ban közel 1 millió eurós forgalmat bonyolított le.

 

Nnincs oka a panaszra Farkas Ivánnak, az MKP gazdaságpolitikai alelnökének sem, aki megyei képviselőként és polgármesterként szintén sikeres vállalkozást vezet. A Focus optika forgalma, melynek társtulajdonosa, 2018-ban elérte a 135 ezer eurót.

 

Az Összefogás párt színeiben egyszerre két politikai szubjektumban is tagként szereplő, megyei szinten évi 9 ezer eurós bevételt jegyző Orosz Örs szintén több kft-ben és egyéni vállalkozóként is szerepel.

 

Említést érdemel még az MKP komáromi járási elnöke, Becse Norbert megyei képviselő iskolaigazgató, aki tavaly közszereplőként összesen mintegy 41 200 eurót vihetett haza.

 

Alábbi táblázatunkban mutatjuk a teljes listát, benne a politikusok éves bevételeit, egyéb vagyontárgyaik és esetleges banki hiteleik feltüntetésével együtt.

 

(A képek kattintással nagyathatók):

 

 

Körkép.sk

További ajánlott írások:

 

Megéri az MKP politikusának lenni. Ennyit keresett egy év alatt Menyhárt József és a többiek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 9 olvasónak tetszik ez a cikk.