Nyitókép: Alena Zsuzsová megérkezik a bírósági meghallgatásra, Fotó Denník N – Tomáš Benedikovič

 

Csütörtök reggel 9 órakor kezdetét vette a Kuciak-Kušnírová-gyilkosság előzetes bírósági meghallgatása Bazinban. A Speciális Büntetőbíróság szenátusa annak a Ružena Sabová bírónőnek a vezényletével ül össze, aki korábban két SNS-es minisztert is rács mögé küldött a faliújságtenderek kapcsán, valamint tagja volt annak a szenátusnak, amely a Juraj Ondrejčák alias Piťo és bandája elleni vádirat elfogadásában döntött.

 

A nyilvános meghallgatásra a világ több részéről is érkeztek újságírók, több mint 100 akkreditációt adtak ki a mai napra.

 

A vádlottakat már a kora reggeli órákban átszállították Bazinba. Alena Zsuzsovát és Marian Kočnert is reggel hét óra körül látták megjelenni az újságírók. Utóbbin sisak és golyóálló mellény is volt. Sajtóbeszámolók szerint Zsuzsová fekete ruhában érkezett, haja pedig jóval rövidebb mint a korábban róla megjelent fotókon.

 hirdetes_810x300  

 

A vádirat 90 oldalas, Zsuzsová kivételével a többi vádlottat tiltott fegyverkezéssel és fegyverkereskedelemmel is vádolják a gyilkosságokon túl.

 

Az előzetes meghallgatáson a vádemelés és benyújtott bizonyítékok jogszerűségét fogja vizsgálni. Abban az esetben, ha súlyos eljárási hibákat tapasztal, visszaküldheti az ügyésznek a vádemelési javaslatot, ami azt jelenti, hogy az ügy megint az előkészítő fázisba kerül.

 

Ha nem találnak eljárási hibát, a szenátus kitűzi az első tárgyalás időpontját, de már az előzetes meghallgatáson is kihallgathatják a vádlottakat. A bíróság várhatóan arra lesz kíváncsi, a vádlottak nem akarnak-e vádalkut kötni. Ez nem csak a vádlottaktól függ, az ügyésznek és az áldozatok családjainak is bele kell egyeznie a vádalku lehetőségébe.

 

A helyszínen van Ján Kuciak és Martina Kušnírová családja is.

 

A fiatal oknyomozó újságíró és menyasszonya meggyilkolásával összesen öt embert vádolnak: Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčeket, Szabó Tamást és Andruskó Zoltánt. Ez utóbbi már vádalkut kötött a szerteágazó és több más merénylet előkészítésével összefüggő ügyben, épp ezért külön eljárásban fognak dönteni sorsáról, de még így is 8-16 év börtön várhat rá.

 

Egy helyiségben a gyilkosokkal az áldozatok családjai

 

A vádlottak kommandósok kíséretében érkeztek meg a meghallgatás helyszínére, a terem jobb oldalán, a meggyilkolt fiatalok családjával szemben ülnek. Zsuzsová a terembe lépve végig takarta arcát, őt vezették be elsőként a vádlottak közül.

 

Az újságírókhoz legközelebb Marian Kočner ül, rögtön mellette a feltételezett elkövető, Miroslav Marček. A következő padban Tomáš Szabó és Alena Zsuzsová foglal helyet.

 

Kuciak-gyilkosság: A bíróság elfogadta a vádemeléseket, kitűzték a fő tárgyalás időpontját a gyilkossági ügyekben

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 8 olvasónak tetszik ez a cikk.