Nyitókép forrása: Aktuality.sk

 

Több mint 1000 kilométernyi autópályára és további 538 kilométernyi első osztályú útra lenne szüksége a szlovák közúti infrastruktúrának, de ha a mostani tempóban haladnak a fejlesztések, tíz év múlva még mindig csak ennek töredéke valósulhat meg. Többek között ez is kiderült az Árért Értéket Munkacsoport elemzéséből, amely a közúthálózatok fejlődésével foglalkozik.

 

Az elemzés leszögezi, hogy az infrastrukturális fejlesztések elengedhetetlenek az ország gazdasági fejlődéséhez, ám azt is hozzáteszi, hogy a politikai döntéshozás ezen a téren kaotikus, a kormányok változásával változnak a prioritások és nincs egységes keretrendszer arra vonatkozóan, mely projektek élvezzenek elsőbbséget.

 

Az ÚHzP szerint ráadásul az útépítések és felújítások fontossági sorrendjét is tartalmazó lista nem nyilvános, így nincs is hozzáférhető adat arról, milyen szempontok szerint dolgoznak a döntéshozók.

 hirdetes_400x285  

 

Az állam megint megfeledkezett a délen élő magyarokról. Új utakra és vasútra még várnunk kell

 

Gyenge teljesítmény

 

Az elmúlt 14 évben Szlovákiában mindössze három autópályaszakaszt fejeztek be, vagyis 21 kilométernyi autópályát adtak át a forgalomnak. A Szlovák Közútkezelő évente 3 kilométernyi út építését/felújítását kezdi el.

 

„Ebben a tempóban 2030-ra a mostani állapothoz képest 275 kilométernyi új autópálya és gyorsforgalmi út kerül megépítésre. De a tervezett gyorsforgalmi- és autópálya-hálózat kiépítéséhez (…) több mint 1000 kilométernyi gyorsforgalmi útra lenne szükség 17 milliárd euró értékben”

 

fogalmaz az elemzés, amely több javaslatot is felvet arra vonatkozóan, hogyan lehetne javítani az infrastruktúra-fejlesztés jelenlegi hatékonyságán. Például a projektek fontossági sorrendjét elsősorban a megtérüléshez és a forgalom nagyságához kötné. Ezek a faktorok ma is ott vannak a döntési mechanizmusban, csak nem akkora súllyal. (Tekintve, hogy milyen telekügyletek és kivitelezési túlárazások kapcsolódnak az autópálya-építéshez, nem is csoda, hogy a szakmai szempontok nem érvényesülnek a döntéseknél.)

 

Így építünk Szlovákiában autópályákat: A Váhostav ismét nyeregben, keleten kapott az államtól megbízást

 

Lassú előkészítés – a telkek miatt? 

 

A projektek előkészítése is legendásan lassú. Az elemzés szerint a tervezéstől az átadásig 12,5-15 év telhet el egy-egy projekt esetében. Miért? Az általános megvalósíthatósági tanulmány elkészítése és elbírálása egy évet vesz igénybe. A technikai megvalósíthatósági tanulmányhoz újabb egy év kell, majd 2-3 évet elvisz a környezetvédelmi hatástanulmány (EIA). Ezután jöhet a telekhatározat (két év kell hozzá átlagban), majd az építésügyi engedélyezés (ehhez három év kell). 0,5-1 év kell a versenypályázat lebonyolításához, és 3-4 év a kivitelezéshez. Ezek elképesztően hosszú határidők. Ráadásul az EIA csak két évig érvényes, érthetetlen, miért készítették el már most az Érsekújvár-Cseke autópályaszakasz környezeti hatástanulmányát, ha közben csak 2040-ben akarják megépíteni.

 

Miért ennyire összetett a szlovák tervezési módszer? A telkek miatt. A Nemzeti Autópálya Ügynökség a telkek lefoglalására hivatkozva számtalan projekt tervezését indítja el, hogy a telkek tervezését, lefoglalását is elkezdhesse. (Még hogy nem lehet tudni évekre előre, merre fog haladni az autópálya..?)

 

Autópálya-építés Érsek-módra: Késések és drágulás a D4-es triblavinai kereszteződésénél

 

Magyarország összeköti, amit Szlovákia nem tud

 

Az ÚHzP javaslatokat is tett arra vonatkozóan, hogyan lehetne gyorsítani az autópályaépítés tervezési folyamatát. Osztrák mintára összevontak néhány egyébként eddig sem egymásra épülő lépést. Bár azt nem írták le, mennyi idő spórolható vele, az időtakarékosságom túl egyéb eredménye is van.

 

Nem fordulhat elő, hogy a számtalan (telkek miatt) elindított projekt engedélyei lejárnának mielőtt még elkezdődhetne a kivitelezés. Ahhoz, hogy a ma érvényes engedélyekkel rendelkező projektek a dokumentumok lejárta előtt megvalósuljanak, kétszer gyorsabb eljárási módszerre van szükség.

 

Szóval, többek között a fenti okok miatt sem lehet képes összekötni Szlovákia Pozsonyt Kassával. A szlovák kormány helyett azonban hamarosan megteszi ezt a magyar kormány: uniós pénzből hamarosan megszakítás nélkül lehet majd eljutni Magyarország felé kerülve Pozsonyból Kassára autópályán.

 

Két év múlva már autópálya köti össze Pozsonyt és Kassát – megszakítás nélkül

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.