Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A hétfő éjszakai, Közép-Szlovákiában pusztító orkán legalább öt órán keresztül tombolt. A szélvihar komoly károkat okozott a magasfeszültségű villamoshálózatban, nagy területen maradtak áram nélkül a lakók.

 

A Közép-szlovákiai Disztribútor (SSD) közlése szerint kedd délután több száz transzformátor állomás esett ki a hálózatból átmenetileg, így több ezer háztartás maradt áram nélkül. Egyelőre konkrét számokat nem hoztak nyilvánosságra.

 

„A helyzetet már ellenőrzésünk alatt tartjuk, újabb meghibásodásokra nem került sor. A terepen már kint vannak a készenléti karbantartó egységeink, akik igyekeznek megmenteni a karácsonyt mindenkinél, akinél nincs ára. A Chopok nyugati oldalátilletve Breznóbánya és Zólyombrézó vidékét sújtotta leginkább a vihar. A Chopok lábánál az utakra zuhant fá és ágak miatt nehéz volt megközelíteni a problémás területeket”

 hirdetes_300x300  

 

közölte az SSD szóvivője, aki a lakosság türelmét kérte.

 

„Tudjuk, hogy a mai nap a lehető legrosszabb időzítés az áramszünetre”

 

fogalmazott az SSD.

 

A szóvivő leszögezte, hogy az áramkimaradások a gyakoriság ellenére nem öltenek katasztrofális méreteket, az időjárási előrejelzések alapján nem kell számítani a probléma fokozódására.

 

A Chopok környékén 126 km/órás széllökésekre is sor került, öt órán keresztül 75 km/óránál erősebb volt a szél, és volt olyan két óra ezen belül, mikor a szél sebessége nem csökkent 103 km/óra alá.

 

Vianočný orkán na ChopkuNa Chopku sme v noci na dnes zaznamenali orkán, ktorý trval s krátkymi prestávkami približne 5…

Gepostet von Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) am Dienstag, 24. Dezember 2019

 

Teraz.sk, Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!