Nyitókép: Andruskó Zoltán rendőri kísérettel érkezik a bazini bíróságra 2019. december 30-án. Fotó: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

Hétfőn reggel a bírósági szenátus elé áll az az Andruskó Zoltán, akit a Kuciak-gyilkosságban való részvétele miatt még tavaly ősszel fogott el a rendőrség. A Komáromi járásbeli férfi elfogása óta együttműködik a rendőrséggel, néhány hónapja pedig vádalkut kötött az ügyésszel a kisebb büntetés reményében.

 

Andruskó sorsáról a vádalkunak köszönhetően külön eljárás során döntenek. A közvetítőként számon tartott férfi röviddel 8 óra előtt érkezett meg a bazini Specializált Büntetőbíróságra.

 

A vádalkuval Andruskó büntetése jóval kisebb lesz, mint társaié, akikre életfogytiglani börtön várhat. A rendőrökkel együttműködő hetényi vállalkozó a törvényileg megszabott minimális büntetés harmadával kaphat kevesebbet, ami így is 10 évnyi börtönt jelenthet majd neki.

 hirdetes_810x300  

 

A bírói szenátus elnöke Pamela Záleská bírónő lesz, a szenátus másik két tagja Emil Klemanič és Ján Buvala. Mediálisan ismert bírói hármasról van szó, ők járnak el a váltóperben is, ahol szintén érintett Marian Kočner.

 

A nyilvános meghallgatás elején a bírói szenátus 10 kérdést tesz fel Andruskónak – például hogy önként ismeri-e el a gyilkosságban való közvetítői szerepét, vagy hogy érti-e a vádalku javaslat lényegét.

 

Andruskónak minden kérdésre igennel kellene felelnie ahhoz, hogy a gyorsított eljárás zökkenőmentesen folytatódhasson.

 

Ezt követően a bírók zárt ajtók mögött döntést hoznak. Ezt az ügyész által elkészített javaslat teljes elfogadásával tehetik meg, tehát nem változtathatnak a büntetés nagyságán, ahogy más büntetést sem javasolhatnak. Amennyiben a bírók elfogadják az ügyész javaslatát, úgy Andruskónak nem lesz lehetősége a későbbiekben fellebbezni, mivel az rögtön jogerőre emelkedik.

 

Amennyiben a bírók nem értenének egyet az ügyész által javasolt büntetéssel, úgy megszakítják a meghallgatást, hogy az ügyész és a vádlott új vádalkut köthessenek.

 

Ha mindennek ellenére nem hagyná jóvá a bíróság a vádalkut, úgy Andruskó ügye visszakerülne az előkészítő fázisba. Ugyanide lyukadnának ki akkor is, ha Andruskó a kezdő 10 kérdés bármelyikére nemmel felelne.

 

Andruskó meghallgatásán ma nem vesznek részt sem Ján Kuciak, sem pedig Martina Kušnírová hozzátartozói. A bíróság nem engedélyezte a fotók és videófelvételek készítését sem a tárgyalóteremben.

 

Andruskó vádalkuja: A bíróság szerint 10 év kevés, nem fogadja el az ügyész ajánlatát

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!