Nyitókép: Reprofoto/Facebook

 

Zuzana Čaputová köztársasági elnök változásra szólított fel első újévi beszédében. Emellett kihangsúlyozta, fontos lenne, ha 2020-ban konkrét lépésekre kerülne sor.

 

Čaputová szerint fontos lenne véghezvinni az egészségügyben elkezdett változtatásokat, gondoskodni kell az idősekről és racionális befektetésekre van szükség az oktatásügyben is.

 

 hirdetes_300x300  

Az államfő szerint el kell távolítani a jogállam hiányosságait. Kiemelte az egymás iránti bizalom és szolidaritás fontosságát, majd kritizálta a közbeszédben zajló durva és manipulatív megnyilvánulásokat.

 

Čaputová minden állampolgárt felszólított arra, hogy vegyen részt a februári parlamenti választáson.

 

 „Nem egészen két hónap múlva, azon a napon, amikor a választó újra király lesz, eldönti, hogy ki és milyen mértékben képviselje a polgárokat a törvényhozó hatalomban. Használjuk ki ezt a nagy lehetőséget, és kérek szépen mindenkit, menjen el választani”

 

– mondta az államfő asszony.

 

Čaputová arra is kérte a nyilvánosságot, hogy az új évet tegyék meg az esélyek és lehetőségek kihasználásának évévé.

 

„Távolítsuk el ennek a fiatal demokráciának a betegségeit és teljes egészében használjuk ki azokat a lehetőségeket, amik az országban rejlenek”

 

– jelentette ki.

 

Novoročný príhovor

Najradšej by som bola, keby môj prvý novoročný príhovor v tejto funkcii bol tým, čo všetci tak potrebujeme: pohladením milými slovami. To by ale nebol pravdivý. Bude však, dúfam, posolstvom o nádeji, ktorú môže každý z nás naplniť.

Gepostet von Zuzana Čaputová am Mittwoch, 1. Januar 2020

 

A köztársasági elnök több botrányos ügy leleplezésére is rámutatott, emellett kiemelte a jogok érvényesítésének fontosságát, a jogbiztonságot, illetve a törvény előtti egyenlőséget. Hangsúlyozta a független és felelősségteljes rendőrség, ügyészség és bíróság megerősítését is.

 

Elmondása szerint ezeket a kihívásokat nem lehet egy év alatt megoldani, sőt van amire még egy választási időszak sem elegendő.

 

„Mindezek ellenére szükség van arra, hogy 2020-ban konkrét és valós lépéseket tegyünk a változás felé”

 

– hangsúlyozta.

 

Čaputová a különböző ügyek és botrányok ellenére azt kérte a nyilvánosságtól, hogy ne veszítsék el a rendőrségbe, ügyészségbe, bíróságba, kórházakba, tűzoltókba és hivatalnokokba vetett bizalmukat. Továbbá azt is kiemelte, hogy a politikusokba vetett bizalmunkat sem szabad elveszíteni, mivel nem mindegyikük alkalmatlan.

 

„Ne hagyjuk, hogy hazugságokkal és gyűlölettel mérgezzenek meg minket”.

 

Teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.