Nyitókép forrása: noviny.sk

 

A JOJ televíziónak állítólag birtokában van egy hangfelvétel, amely megerősíti, hogy Dobroslav Trnka egykori főügyész, Bereczk Oszkárral (Albár polgármestere) és Kósa Lóránttal társulva megzsarolták az egyik Penta-tulajdonost, Jaroslav Haščákot az eredeti Gorilla-felvétellel.

 

Az egyébként a Penta érdekeltségébe tartozó JOJ televízió által most közölt hangfelvétel Bereczk és Haščák beszélgetését rögzítette, amelyben az utóbbi arról faggatja az albári polgármestert, ki a Gorilla-felvétel forrása. Bereczk elárulja, hogy Trnka, és azt is, hogy a fiának szánná a belőle származó előnyöket.

 

Haščák továbbra is tagadja a zsarolást. A Penta a Gorilla-ügy kipattanása óta (2011) tagadta a közzétett leiratok valódiságát, viszont mikor tavaly napvilágra került a hanganyag, már perrel fenyegetőztek és azzal érveltek, hogy törvényellenesen készült felvétel. A hanganyagon egyébként a II. Dzurinda-kormány képviselőin kívül szerepel Robert Fico is.

 hirdetes_300x300  

 

Még a teljes hanganyag megjelenése előtt egy másik felvétel borzolta a kedélyeket, amelyen Marián Kočner kétes hírű vállalkozó (ma már több bűnbtény főgyanúsítottja) Dobroslav Trnkával veszekszik, amiért az megzsarolta Jaroslav Haščákot a Gorilla-felvételekkel. Konkrétan azzal fenyegette meg, hogy meg fogják ölni, ha nem hagyja, hogy segítsen neki.

 

Kitől és mi célból?

 

A JOJ most egy olyan anyag birtokába jutott, amely alátámasztja a zsarolást.

 

(Vélhetően) Bereczk: „Hát kérdezzen, mit szeretne tudni?”

 

(vélhetően) Haščák: „Engem az érdekelne, hogy ki adta magának? Ez az első kérdésem. A második, miért adta magának? A harmadik pedig, hogy ki küldte Kósát a mi ügyvédeink után. A negyedik kérdés, mekkora a szándék a zsarulásunkra, vagy miről is van szó? Ötödik kérdés, mi tulajdonképpen benne a mi szerepünk, konkrétan?”

 

(Vélhetően) Bereczk: „Nem áll szándékomban ide hozni”

 

(vélhetően) Haščák: „Magának Dobroš adta. De ő kitől szerezte?”

 

(Vélhetően) Bereczk: „Ez azokból a forrásokból származik. Gyakorlatilag tőle”

 

(vélhetően) Haščák: „És ő milyen utasításokkal adta át önnek?“

 

(Vélhetően) Bereczk: „Hát, mint jó befektetést. A fiának adta oda”

 

Hangzik a felvételen. A Kočner-Trnak felvételből az már korábban kiderült, hogy a zsarolást Trnka Bereczkkel és Kósával együtt eszelték ki, bár, a volt főügyész végül nem akarta, hogy társai felkeressék a Penta-vezért.

 

Sem Bereczk, sem Haščák nem nyilatkozik

 

A TV JOJ megkereste az új felvétel kapcsán Bereczket, aki azonban nem akart válaszolni a kérdésekre, csupoán elismételte azt a korábbi terelésnek szánt kijelentését, miszerint az ügy lecsöngése után majd elégtételt vesz neve besározásáért.

 

A Penta reakciója hasonlóan szűkszavú volt:

 

„Haščák urat soha senki sem zsarolta semmilyen felvétellel, és soha senkinek nem fizetett semmilyen felvételért. Az illegálisan készített felvétel kapcsán nem óhajt nyilatkozni. A hangfelvételek terjesztése bűncselekmény, ahogy esetleges közzétételük is”

 

felelt a JOJ kérdésére Martin Danko, a Penta szóvivője.

 

A Gorilla-ügyet 2011-től képtelen a rendőrség kinyomozni, ahogy egyetlen politikus ellen sem indult eljárás a felvétel által napvilágra került korrupciós és visszaélési ügyek miatt. Legújabban Trnka ellen emeltek vádat, ám az elmúlt hónapok információi után egyértelmű, hogy főügyészként is csak a politikai és gazdasági elit kiszolgálója volt, nem az igazságszolgáltatás őre.

 

A Gorilla-ügy gyakorlatilag lerántotta a leplet a szlovákiai politikai valóságtól, miszerint tekintet nélkül a párthovatartozásra az oligarchák tartják kezükben az országot. Magyarul: lényegében mindegy volt, hogy ki került kormányra, az oligarchák akkor is megdézsmálhatták a közpénzeket.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.