Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

2018 decemberében robbant a hír, hogy Marián Kočner, a Kuciak-gyilkosság letartóztatottja, aki akkor már a lipótvári börtön vendégszeretetét élvezteű. Kočner letartóztatása után (2018 júniusa) apró cédulákra írt üzeneteket és adott át Peter Tótnak. Annak a címzettekhez kellett volna eljuttatnia, ez első sajtóhírek szerint: befolyásos politikusokhoz, tisztviselőkhöz, hatósági személyekhez, ám végül Tóth a rendőrségnek nyújtotta át a cetliket.

 

Kedden a Denník N bejelentette, megszerezte a cédulák másolatait, és már azt is tudni lehet, kivel akarta miharabb felvenni kapcsolatot őrizetbe vétele után.

 

Tóthnak először Alena Zsuzsovával, a Kuciak-gyilkosság egy másik főgyanúsítottjával kellett volna felvennie a kapcsolatot, ,mégpedig a következőképpen. Kočner telefonjában ki kellett volna keresnie egy bizonyos SIS Alino néven elmentett személy, aki valójában Alena Zsuzsová volt, majd szó szerint a következőket kellett írnia:

 hirdetes_300x300  

 

„Üdvözlöm Önt, Andrej Horvát úr. Avehokon futára vagyok. Keressen meg a Threemán”

 

Ha ez a kapcsolatfelvétel megtörtént, Tóthnak a Threemán keresztül kellett volna Kočner nevében azt írnia Zsuzsovának, hogy „mindent nyugodtan és méltósággal visel”, és hogy szerinte „az egész cirkusz nem tart tovább kb. két hónapnál”.

 

Kočner cédulákon üzent politikus ismerőseinek, hogy szabadítsák ki. Egyelőre sikertelenül

 

Bödör, Kmotrík, Mamojka

 

A második cédulán olyan utasítások szerepeltek, amelyeken keresztül a nyitrai vállalkozó, Norbert Bödört kellett Tóthnak megkeresnie (a nyitrai oligarcha, Miroslav Bödör fiát). Neki azt az üzenetet kellett volna átadnia, hogy Bödör tudja meg, nem lehetne-e meggyorsítani Kočner szabadlábra helyezését Dušan Kováčik speciális ügyész segítségével (Kováčik számos politikai visszaélési és korrupciós ügynyomozását gáncsolta már el, és ő dönthet januárban a Fico elleni vádemelés jogosságáról is).

 

A harmadik cédula tanúsága szerint Kočner arra utasította Tóthot, hogy győzze meg Roman Osuskýt, a SIS egykori ügynökét, hogy az ő javára tanúskodjon a bíróságon, és vallja azt, hogy a SISN-nek már 2000-ben tudomása volt a Markíza-váltókról (a váltók 2000-es keltezésűek, de valószínűleg sokkal később születtek, mikor már rég nem Pavol Rusko, Kočner feltételezett bűntársa volt az igazgató, vagyis váltóhamisításról lehet szó).

 

A negyedik cédula rendkívül rejtélyes. Ivan Kmotríkot említi, és valamilyen dokumentumokat, amelyeket „Iván keresztül kell kommunikálni” és ez „nagyon sürgős és elsőbbséget élvező” ügy. Konkrétumokról azonban nem esik szó.

 

Egy következő cédulán Kočner megemlíti Mojmír Mamojka volt smeres politikust, jelenlegi alkotmánybírót is. Mamojkának kellett volna kedvező határozatot hoznia Kočner szabadlábrahelyezési kérelmének. Mamojkát erről „RF”-nek (vélhetően Robert Ficot takarja a monogram) kellett meggyőznie. Mamojka elismerte, hogy ismeri Kočnert, de tagadta, hogy bárki megkérte volna őt ilyesmire.

 

A törvényszéki szakértők viszonylag sokáig vizsgálták a cédulák valódiságát, majd arra jutottak, hogy kellő bizonyossággal állítható, Kočner kézírása szerepel rajtuk.

 

Kočner tagadja, hogy az övé lenne a súlyos Threema üzeneteket tartalmazó mobiltelefon

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.