Nyitókép forrása: körkép.sk/Király Zsolt

 

Pozsonyban elkezdődött a fuvarossztrájk, kamionok torlaszolták el egy irányban a Rozsnyói utcát, amely a főváros egyik fontos forgalmi ütőere. Egy sávot azonban felszabadítottak a tömegközlekedés számára.

 

A fuvarozók képviselői információink szerint hamarosan a pénzügyi államtitkárral tárgyalnak. Kassán és Árván azonban éles sztrájk zajlik, ott teljes útlezárásokkal tiltakoznak a fuvarozók.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

 hirdetes_810x300  
Frissítve 12:53 – A Pénzügyminisztériumban nem fogadták a tüntetők tárgyalódelegációját

 

Fuvarozósztrájk: Kilométeres kocsisorok, lassan beáll Pozsony is

 

Tíz éves történet

 

Tíz évvel az emlékezetes, útdíjrendszer miatt kitört országos fuvarozósztrájk után tegnap a fuvarozók 24 órás ultimátumot adtak Peter Pellegrini (Smer) kormányfőnek, Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszternek és a kormánynak. Eszerint vagy teljesítik követelésüket, vagy az útblokád eszközéhez folyamodnak.

 

A fuvarozók alacsonyabb útadót és igazságosabb útdíjrendszert követelnek.

 

A sztrájkolók képviselői az útadó 50 százalékkal való csökkentését követelik. Egy kétéves kamion esetében ugyanis 540 euró évente, és minél idősebb teherautóról van szó, ez a szám egyre növekszik. Összehasonlítva a környező országokéval, útadó tekintetében mindenhol előnyösebb helyzetben vannak a fuvarozók.

 

Többször elhangzott, hogy nem csak az adó nagysága a probléma, hanem hogy a befizetett adó ellenére az infrastrukturális beruházások és az utak színvonala elégtelen marad.

 

A sztrájkolók jóval nagyobb problémának tekintik a SkyToll által üzemeltetett útdíjrendszert.

 

 

A nagy dobás

 

A SkyToll vállalat épp tíz éve vezette be a tüntetéseket és országos útblokádokat kiváltó útdíjrendszerét, amely már a kezdetektől rengeteg kritikát kapott. A szerződés sokáig titkosított volt, a politikusok elhallgatták a részleteket. A nyilvánvalóan előnytelen szerződéssel egyik kormány sem akart kezdeni semmit, ahogy most Érsek Árpád közlekedési miniszter is elzárkózott ennek lehetőségétől.

 

Ma már tudjuk, hogy a SkyToll úgy nyerte meg a elektronikus útdíjrendszer tenderét, hogy a legdrágább ajánlatot tette az asztalra. A második legdrágább cégnél is 233 millió euróval tett túl. Az állam ráadásul a szerződést úgy írta meg, hogy alapjáraton a SkyToll 716 millió eurót kapjon a 2022-ig tartó szerződés lejártáig, de hagytak benne kiskapukat, melyek szerint különböző illetékek és díjak formájában az összeg felhizlalható.

 

Ma az állam 44 millióval többet fizetett ki a cégnek az adófizetők pénzéből, mint az szerződött összeg. Ráadásul az egész átláthatatlan. A cég ugyanis elviszi az útdíjbevételek 48 százalékát, és csak 52 százaléka maradt államnál. Ez azért szokatlan, mert például nyugaton csak a bevételek 15-25 százalékát tarthatják meg az üzemeltetők.

 

A 48 százalék azért is igen nagylelkű, mert a szerződés szerint az állam vállalta magára (megintcsak az adófizetők pénzéből) az útdíjkapuk hálózatának megépítését több százmillió euró értékben.

 

Az autósok a fizetős szakaszokon 2010 és 2018 között 1,576 milliárd eurót fizettek be, ebből a SkyToll 760 millió eurót vágott zsebre, miközben az utak felújítása, az új első osztályú szakaszok és az autópályák építése enyhén szólva is akadozik, a minisztérium és a Közútkezelő pedig folyton pénzhiányra panaszkodik.

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Fotó: Körkép.sk/Király Zsolt

 

Helyszíni videónk:

 

Fuvarossztrájk Pozsonyban

Gepostet von Körkép am Mittwoch, 8. Januar 2020

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.