Nyitókép forrása: Facebook.com/Polícia Trnavsky Kraj

 

Reggel 8:00-tól több határátkelőt eltorlaszoltak az útdíjrendszer és útadók miatt elégedetlenkedő fuvarozók. A megmozdulások harmadik napja tartanak, és bár az első napon nem volt túl áttörő erejű a sztrájk, pénteken már Trsztená mellett az ipolysági határátkelőre, valamint a kassai, zsolnai, vágbesztercei és tótgyarmati csomópontokra is kiterjedtek a tiltakozó akciók. A sztrájkban a Gazdák Kezdeményezése is részt vesz.

 

Medvénél délután blokád alá vették a határátkelőt, csak a személyautókat engedik át (a pénzváltónál mindhárom sávban eltorlaszolták az utat).

Ipolyságon a határátkelőn szintén teljes az útzár

Somoskőújfalun még délelőtt feloldották a blokádot

A Kúty-Brodské határátkelő szintén blokád alatt

A Saca és Enyicke közti körforgalmon szintén útzár alatt van

Az R4-esen Kassa irányába több mint száz kamion akadályozza a forgalmat

Pozsonyban a Rozsnyói utca teljesen blokád alatt van

 


 

A fuvarozók péntek délelőtt mintegy 20 kamionnal blokkolták a forgalmat Zsolnán a Liptószentmárton felé vezető főúton, csak a személyautók és a buszok számára volt lehetőség alternatív útvonalat választani.

 

 hirdetes_810x300  

„Tíz évvel ezelőtt átvertek minket azzal, hogy csökkentették az üzemanyagra kivetett adót, ami csak egy évet tartott ki. Egy évvel később ugyanazon az áron jutottunk a gázolajhoz, mint a sztrájk előtt. Most már nem adjuk fel olyan könnyen. (…) Mikor tíz éve sztrájkoltunk, az akkori kormányzás (Robert Fico első kormány – Smer-SNS-HZDS – a szerk. megj.) azt ígérte, hogy öt éven belül autópálya vezet keletre. Most meg lehet nézni felsővisnyón az autópályát, hogyan néz ki”

 

nyilatkozta a sajtónak az egyik sztrájkoló fuvarozó. A tüntetők elmondásuk szerint arra is fel vannak készülve, hogy akár hétfőig blokkolják a forgalmat az eddig „elfoglalt” helyszíneken.

 

Ma is sztrájkolnak a fuvarozók. Az ország több pontján is korlátozzák a forgalmat

 

Több helyen a személyautókat, a mentő- és tűzoltóautókat, valamint a túlméretes járműveket átengedik, de a kamionokat nem.

 

„Hadd lássák a sztrájkhoz nem csatlakozó kamionosok, mi a tét”

 

hangzik az indoklás a fuvarozók részéről.

 

Folytatódik a fuvarozósztrájk, Trsztenán és Rózsahegyen a legdurvább a helyzet

 

Kassa és Saca között teljes a blokád

 

A sztrájk egyik életre hívója, a Fuvarozók Szlovákiai Szövetsége (UNAS) hivatalos közleményében leszögezi, hogy az útblokáddal egybekötött sztrájk az érdekérvényesítés egy szélsőséges módszere, ami arról árulkodik, hogy drasztikusan romlik a fuvarozók helyzete Szlovákiában.

 

A kormánytól továbbra is az útadó 50 százalékos csökkentését és igazságosabb útdíjrendszert követelnek. A Pénzügyminisztérium ajánlata eddig 12,5 százalékról szól.

 

Kassán az útblokád már a tömegközlekedést is érinti, egyes járatokat átirányítanak. A hivatalos közlemény szerint este nyolc óráig korlátozásokra kell számítani a tömegközlekedésben Abaújszina, Kenyhec, Migléc, Tornyosnémeti és Hidasnémeti településekre vonatkozóan.

 

Az R4-esen több mint 100 kamion akadályozza a forgalmat, de van fenntartva sürgősségi sáv. Enyicke és Saca között a körforgalom továbbra is blokkolva van.

 

Pozsonyban a Rozsnyói utca van blokád alatt. A Kúty-Brodské határátkelő szintén.

 

A beígért komáromi határátkelőnél egyelőre nem nagyon alakult ki blokád, de Ipolyságon teljes az útzár. A Komáromi Erzsébet hídon egyébként sem közlekedhetnek 20 tonnánál nehezebb járművek (ez azért fontos, mert a sztrájkolók elsősorban a kamionforgalmat igyekeznek akadályozni).

 

Fuvarozósztrájk: lejárt az ultimátum határideje, útblokád jön Pozsonyban, Árván és Kassán

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.