Krisztina
  • HUF: 346.30
  • USD: 1.18
  • 20 °C
  • 31 °C
Belföld

Általános sztrájkkal fenyegetnek a fuvarozók. Ipolyságra és Medvére is eljutott az útblokád

A hétvégén is folytatódhat a fuvarozók útblokádokkal járó sztrájkja

Nyitókép forrása: Facebook.com/Polícia Trnavsky Kraj

 

Reggel 8:00-tól több határátkelőt eltorlaszoltak az útdíjrendszer és útadók miatt elégedetlenkedő fuvarozók. A megmozdulások harmadik napja tartanak, és bár az első napon nem volt túl áttörő erejű a sztrájk, pénteken már Trsztená mellett az ipolysági határátkelőre, valamint a kassai, zsolnai, vágbesztercei és tótgyarmati csomópontokra is kiterjedtek a tiltakozó akciók. A sztrájkban a Gazdák Kezdeményezése is részt vesz.

 

Hirdetés(x)

Medvénél délután blokád alá vették a határátkelőt, csak a személyautókat engedik át (a pénzváltónál mindhárom sávban eltorlaszolták az utat).

Ipolyságon a határátkelőn szintén teljes az útzár

Somoskőújfalun még délelőtt feloldották a blokádot

A Kúty-Brodské határátkelő szintén blokád alatt

A Saca és Enyicke közti körforgalmon szintén útzár alatt van

Az R4-esen Kassa irányába több mint száz kamion akadályozza a forgalmat

Pozsonyban a Rozsnyói utca teljesen blokád alatt van

 


 

A fuvarozók péntek délelőtt mintegy 20 kamionnal blokkolták a forgalmat Zsolnán a Liptószentmárton felé vezető főúton, csak a személyautók és a buszok számára volt lehetőség alternatív útvonalat választani.

 

„Tíz évvel ezelőtt átvertek minket azzal, hogy csökkentették az üzemanyagra kivetett adót, ami csak egy évet tartott ki. Egy évvel később ugyanazon az áron jutottunk a gázolajhoz, mint a sztrájk előtt. Most már nem adjuk fel olyan könnyen. (…) Mikor tíz éve sztrájkoltunk, az akkori kormányzás (Robert Fico első kormány – Smer-SNS-HZDS – a szerk. megj.) azt ígérte, hogy öt éven belül autópálya vezet keletre. Most meg lehet nézni felsővisnyón az autópályát, hogyan néz ki”

 

nyilatkozta a sajtónak az egyik sztrájkoló fuvarozó. A tüntetők elmondásuk szerint arra is fel vannak készülve, hogy akár hétfőig blokkolják a forgalmat az eddig „elfoglalt” helyszíneken.

 

Ma is sztrájkolnak a fuvarozók. Az ország több pontján is korlátozzák a forgalmat

 

Több helyen a személyautókat, a mentő- és tűzoltóautókat, valamint a túlméretes járműveket átengedik, de a kamionokat nem.

 

„Hadd lássák a sztrájkhoz nem csatlakozó kamionosok, mi a tét”

 

hangzik az indoklás a fuvarozók részéről.

 

Folytatódik a fuvarozósztrájk, Trsztenán és Rózsahegyen a legdurvább a helyzet

 

Kassa és Saca között teljes a blokád

 

A sztrájk egyik életre hívója, a Fuvarozók Szlovákiai Szövetsége (UNAS) hivatalos közleményében leszögezi, hogy az útblokáddal egybekötött sztrájk az érdekérvényesítés egy szélsőséges módszere, ami arról árulkodik, hogy drasztikusan romlik a fuvarozók helyzete Szlovákiában.

 

A kormánytól továbbra is az útadó 50 százalékos csökkentését és igazságosabb útdíjrendszert követelnek. A Pénzügyminisztérium ajánlata eddig 12,5 százalékról szól.

 

Kassán az útblokád már a tömegközlekedést is érinti, egyes járatokat átirányítanak. A hivatalos közlemény szerint este nyolc óráig korlátozásokra kell számítani a tömegközlekedésben Abaújszina, Kenyhec, Migléc, Tornyosnémeti és Hidasnémeti településekre vonatkozóan.

 

Az R4-esen több mint 100 kamion akadályozza a forgalmat, de van fenntartva sürgősségi sáv. Enyicke és Saca között a körforgalom továbbra is blokkolva van.

 

Pozsonyban a Rozsnyói utca van blokád alatt. A Kúty-Brodské határátkelő szintén.

 

A beígért komáromi határátkelőnél egyelőre nem nagyon alakult ki blokád, de Ipolyságon teljes az útzár. A Komáromi Erzsébet hídon egyébként sem közlekedhetnek 20 tonnánál nehezebb járművek (ez azért fontos, mert a sztrájkolók elsősorban a kamionforgalmat igyekeznek akadályozni).

 

Fuvarozósztrájk: lejárt az ultimátum határideje, útblokád jön Pozsonyban, Árván és Kassán

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.

Kommentek

Kövessen minket