Nyitókép forrása: oie.nt

 

Újra felütötte fejét a madárinfluenza Szlovákiában. A hatóságok egy Nyitra melletti háztáji gazdaságban, Üzbég településen azonosította a magas patogenitású kórokozót az Állami Állategészségügyi és Élelmiszerfelügyelet.

 

A mintavételek ellenőrzése után a Nemzeti Referencia Laboratórium január 8-án erősítette meg a madárinfluenza jelenlétét, majd egy nappal később az is kiderült, hogy egy magas patogenitású (erőteljesen élősködő életmódot folytató és ezáltal markáns tüneteket okozó) altípusról van szó.

 

A Felügyelet közlése szerint  háztáji gazdaság tulajdonosa jelentette, hogy három csirkéje is elpusztult. A kiérkező hatóságok később fertőtlenítették a 22 szárnyasból álló állományt.

 hirdetes_300x300  

 

A madárinfluenza utoljára két évvel ezelőtt ütötte fel a fejét. Most minden valószínűség szerint a szabadon élő madarak hurcolják magukkal és terjesztik a kórokozót, így fertőződhetnek meg a háztáji gazdaságok.

 

A felügyelet most – a hivatalos közlések szerint – a szlovák és uniós szabályoknak megfelelően megpróbálja visszafejteni a fertőzés forrását. Az Állategészségügyi Felügyelet a fertőzés helyszínétől számítva 3 kilométeres körben biztonsági zónát, és 10 kilométeres körben megfigyelési zónát határozott meg, az esetleges új esetek felderítése céljából.

 

Lengyelországban szintén az új évben jelent meg a betegség. A H5N8-as törzs elsősorban szárnyasokra veszélyes, közöttük rendkívül gyorsan terjed. Sertések is elkaphatják. A világon elsőként épp Magyarországon mutatták ki a H5N8-as törzset vaddisznókban 2016-ban. Emberre nem veszélyes, de az szárnyas-állatállományban rendkívüli károkat okozhat.

 

Madárinfluenza (H5N8) Üzbég községben. Biztonsági és megfigyelési zónák. Forrás: ŠVPS SR

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!