Nyitókép forrása: Facebook/polícia SR

 

Átütő erő nélküli kezdés után országos sztrájkká erősödhet a fuvarozók tüntetéshulláma, amely pénteken már számos szlovákiai határátkelőn és városi csomópontban okozott torlódást.

 

Az útzárak egyelőre a kamionos forgalmat érintik a legkeményebben, a személyautókat, a mentőket és tűzoltókat, valamint a romlandó terméket vagy élőállatokat szállító gépjárműveket a blokádban részt vevő kamionok átengedik.

 

Pénteken blokád alá került Komárom, Medve, Ipolyság, Trsztená, Zsolna egyik főkereszteződése, Kassa, Rózsahegy, Vágbeszterce, Tótgyarmat és Pozsony (Rozsnyói utca).

 hirdetes_810x300  

 

Érdekes meghívás Besztercebányára

 

A Česmad egységbe akarja kovácsolni az összes fuvarozót a pénzügyminisztérium javaslatával szemben, legalábbis ez a hivatalos álláspont. A Česmad azonban eddig is puha álláspontot képviselt a fuvarozók követeléseit illetően, most pedig a fuvarozókat arra szólítja fel, hogy Besztercebányán egy hotelben gyűljenek össze, megtörve ezzel a sztrájkot, az egyetlen alkualapot a kormányzattal szemben.

 

A Cesmadéhoz hasonló felhívást közölt péntek este Peter Pellegrini (Smer) kormányfő, aki arra kérte a tüntetőket, hogy térjenek vissza a tárgyalóasztalhoz.

 

A Fuvarozók Szlovákiai Szövetsége (UNAS) már jelezte, bár örömmel tölti el őket, hogy végre a Česmad is kezd odafigyelni a fuvarozók problémáira, de ők folytatják a sztrájkot szombaton is. Egyúttal felszólították a Česmadot, hogy ha már részt vesznek a besztercebányai találkozón, akkor harcolják ki a sztrájkolók követeléseit, az 50 százalékos útadócsökkentést, és az elektronikus útdíjrendszer felfüggesztését az állam (és adófizetők) számára előnytelen szerződés átértékeléséig.

 

A szent állatként tisztelt SkyToll-szerződés

 

A pénzügyminisztérium továbbra is 12,5 százalékos adócsökkentést javasol. A SkyToll-féle rendkívül előnytelen szerződés felbontásáról a döntéshozók hallani sem akarnak. Érsek Árpád (Most-Híd) közlekedési miniszter kijelentette, hogy a szerződés csak 2022-ben jár le, nem tehet semmit. Nem minthogyha nem találták volna meg a módját a szerződésbontásnak a felsővisnyói botrányos alagútépítés, vagy a bősi vízerőmű kapcsán. Megjegyezzük Érsek már 2010-ben, az útdíjrendszer első évében közlekedési államtitkárt sem tett semmit a szerződés átértékeléséért.

 

A SkyToll szerződés dióhéjban: Az beszedett útdíjakból az államhoz csak mindössze a bevételek 52 százaléka kerül, a SkyToll 48 százalékot vág zsebre, miközben a nyugat-európai rendszerek esetében a működtető csak 15-25 százalékot kap. A szerződés úgy lett megírva, hogy különböző jutalékok és juttatások címén több millióval nagyobb összeget fizessen ki az állam, mint a meghatározott alapösszeg. A nagylelkű szerződésen túl az állam negyedmilliárd eurót költött az adófizetők pénzéből az útdíjkapuk felállítására. A szerződés 2022-es lejártakor várhatóan egy nagyobb összeget is ki kell fizetnie az államnak, meg nem erősített hírek szerint 400 millió euróról van szó.

 

Vagyis, az állam az adófizetők pénzén saját maga által kiépített útdíjhálózatért fizet a Skytollnak több százmillió eurót, hogy aztán több százmillió euróért még meg is vegye azt, amit egyébként az ő pénzén építettek ki.

 

Általános sztrájkkal fenyegetnek a fuvarozók. Ipolyságra és Medvére is eljutott az útblokád

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.