Nyitókép: Bugár Béla és Robert Fico, Foto N/Tomáš Benedikovič

 

Igazi nagyüzem indult a politikai vitaműsorok terén az ünnepek után. A Markíza televízió Na telo című műsorában Bugár Béla (Most-Híd) és Alojz Hlina (KDH) vitáztak.  A műsor előre meghatározott fő témái a közelgő parlamenti választások, az ellenzéki pártok együttműködése és a parlament utolsó ülése voltak.

 

A Most-Híd most már hosszabb ideje a parlamenti bejutást jelentő 5 százalékos küszöb alatt táncol. Az AKO legutóbbi, a TA3 televíziónak készített felmérése szerint csupán 4,1 százaléknyi támogatást szerezne, ha most lennének a választások. A KDH ebből a szempontból jobban áll, őket inkább a küszöb felett mérik – az AKO szerint 6,2 százalékon állnak.

 

 

 hirdetes_810x300  

Alojz Hlina a felmérések eredményeire reagálva hangsúlyozta, hogy alapvető fontosságú, hogy a pártok egységesen lépjenek fel a Marián Kotleba-féle LSNS ellen.

 

„Mi azt mondjuk, hogy Kotlebáékkal nincs tárgyalás, nincs szavazás”

 

reagált Bugár Béla, aki azonban állítja, hogy az LSNS épp az ellenzéknek köszönhetően tud erősödni, mivel azok a kormányt kritizálják, és azzal vádolják a kormánypártokat, hogy azok nem tesznek semmit az extrémizmus ellen.

 

Sulík: Kotleba azt adta a vázseci embereknek, amire nagyon vágynak

 

Hlina ezzel szemben azzal érvelt, hogy Kotlebáék épp abban az időben erősödtek meg, mikor a Robert Fico vezette kormány a közvélemény felháborodása ellenére csak néhány személyi változtatást eszközölt ahelyett, hogy teljesen kicserélődött volna.

 

„Ott volt a pillanatod két évvel ezelőtt, mikor megtehetted volna”

 

vetette Hlina Bugár szemére célozva ezzel arra, hogy Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolása után a Most-Híd és Bugár Béla volt az, aki egy „harmadik mondattal” megmentette a kormányt.

 

A Körkép.sk megkérdezi olvasóit: Kire szavazna a 2020-as parlamenti választásokon?

 

Bugár: A Smerrel nem

 

Hosszú évek után, valószínűleg a negatív mutatóknak köszönhetően Bugár Béla eljutott arra a pontra, mikor azt mondja egy televíziós vitában, hogy a Smer-rel való választások utáni együttműködést elutasítja. Igaz, könnyen teszi ezt úgy, hogy nem ő a pártja listavezetője…

 

„Az mindegy, hogy elhiszik-e, mi ezt állítjuk”

 

mondta Bugár a műsorban, üzenve a választóknak. Emellett nem volt rest hangsúlyozni, hogy szerinte a jelenlegi ellenzék nem tudna a jövőben kormányozni, rizikófaktorként pedig Igor Matovičot, az OĽaNO elnökét jelölte meg.

 

A „rövid kérdések” szekcióban Bugár kijelentette, hogy „talán jó” lenne, ha a februári választásokat követően Robert Fico teljesen befejezné politikai pályafutását. De mint jelezte,

 

„Ez a döntés csak rajta múlik”

 

Ha a Most-Híd nem jut be a parlamentbe…

 

Rövid kérdésként felmerült, hogy lemond-e pártelnöki posztjáról és adott esetben távozik-e a politikából Bugár Béla, ill. Alojz Hlina, ha pártjuk nem kerül be a parlamentbe a februári választások után. Bugár azt felelte, hogy „biztosan lemondok a posztomról”, a politikából való esetleges távozásáról azonban nem nyilatkozott.

 

Fuvarozósztrájk – Bugár: „Az a szerződés nem felmondható”

Természetesen szóba került a műsorban a fuvarozók sztrájkja is, mely már országos méreteket ölt. Alojz Hlina nyíltan kiállt a tüntetők mellett, Bugár azonban láthatóan a Pellegrini-féle álláspontot követi.

 

Pellegrini: Gyanús, hogy a fuvarozók 50 nappal a választások előtt kezdtek sztrájkba. Megengedhetetlen, hogy túszul ejtik az ország polgárait

 

A vegyespárt elnöke a kormányfőhöz hasonlóan megkérdőjelezte, hogy miért épp most, a választások előtt kezdtek sztrájkba a fuvarozók, miért nem akkor, mikor ősszel a költségvetésről tárgyalt a kormány és a parlament.

 

Stanislav Skala, az UNAS (a sztrájkot szervező fuvarozószövetség – a szerk. megj.) elnöke többek között a SkyToll-lal kötött kedvezőtlen szerződést kritizálja, amelyet senki sem akar felbontani, pedig így egy magáncég gazdagszik, még csak nem is az állam.

 

Fuvarozósztrájk: lejárt az ultimátum határideje, útblokád jön Pozsonyban, Árván és Kassán

 

Ahogy arról korábban többször beszámoltunk, az útdíjvámrendszert nem az állam birtokolja, bár már rég kifizette azt. A Legfelsőbb Ellenőrző Hivatal szerint a gondot azok a változtatások okozzák, melyeket a vám-tender után tettek bele a szerződésbe.

 

„Abból főzünk, amit örököltünk”

 

védekezett Bugár, bár pont az ő minisztere, Érsek Árpád lenne kompetens lépni az ügyben.

 

„Ez a szerződés nem mondható fel”

 

tette hozzá Bugár, amivel azonban nem értett egyet vitapartnere.

 

„Politikai felelősségről van szó. Csinálj politikai cselekedetet és ne beszélj mellé”

 

szólította fel Hlina Bugárt, majd azt javasolta, hogy gyakoroljon politikai nyomást a Smerre, hogy vegye le jelöltlistájáról azt a Ľubomír Vážnyt, aki még közlekedési miniszterként aláírta az állam és a fuvarozók számára is előnytelen szerződést.

 

Bugár szerint Vážny esetleges eltávolítása a Smer jelöltlistájáról nem lenne megoldás. Állítja, hogy a SkyTollal kötött szerződést ez semmiképp sem befolyásolná.

 

Körkép.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!