Nyitókép: TASR

 

Frissítve: 20.57 A kormány előkészít egy javaslatot az útadó csökkentésére, hogy növeljék a szlovákiai fuvarozók versenyképességét a V4-en belül – jelentette ki Peter Pellegrini kormányfő hétfőn, miután találkozott a Szlovákiai Fuvarozók Uniója (UNAS) és a fuvarozó társaságokat tömörítő Česmad társulás képviselőivel.

 

A kormány a vonatkozó jogszabályt még ebben a választási ciklusban el akarja fogadni.

 

 hirdetes_300x300  

A fuvarozók Peter Pellegrini kormányfő felhívását követően tették járhatóvá a blokkolt útszakaszokat, illetve a határátkelőket is. Miután mindezt véghez vitték a kormányfő és az illetékes miniszterek is tárgyalásra hívták őket.

 

Stanislav Skala, az UNAS elnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájk folytatása attól függ, hogy milyen mértékben sikerül csökkenteni az útadót.

 

„Igyekezni fogunk viszahívni a kamionjainkat az utakról”

 

– mondta.

 

A Körkép.sk információi szerint a sztrájkoló fuvarozók és a gazdák is hazatérnek,és megvárják a parlament január 21-én kezdődő ülését, és a kormány igéretének teljesítését.

 

Az UNAS és a ČESMAD egyetértettek abban, hogy amenyniben nem sikerül elérni az útadó 50 százalékos teljesítését, úgy január végén immár közös erővel térnek vissza az utakra és folytatódik a blokád.

 

Frissítve: 20.57

Ahogy azt előre jeleztük, az UNAS felfüggesztette a blokádok az egész országban. egyben köszöni mindenkinek, aki nem ijedt meg a karhatalomtól, és segített a fuvarozóknak elérni, hogy a kormány csökkentse az útadót, hozzájárulva ehhez konkurenciaképességük növeléséhez.

 

Mit sikerült elérni:

 

1. Csökken az útadó a V4 országok szintjére, ami hozzávetőlegesen megfelel az UNAS 50 %-os követelésének

 

2. Az autópályahasználati díj (mýto) beszedésének rendszerét ugyan nem függesztik fel, de az UNAS képviselői meghívást kaptak az új keretszerződés feltételeiről szóló tárgyalások felügyeletére 2022-től. Egyúttal az úthasználati díjra a hazai fuvarozók az első km után legkevesebb 15 százalékos kedvezményt kapnak

 

Alább az UNAS hivatalos nyilatkozata:

 

 

Körkép.sk/Teraz.sk

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.