Nyitókép forrása: bloomberg.com

 

Pofátlanul nagy összegre hízlalt költségvetés, bizonytalan megtérülés, kétes színvonalú munkák, hoppon maradt alvállalkozók, és bizonytalan üzembehelyezési határidő. A mohi atomerőmű épülő új 3-as és 4-es blokkjának a Brexitnél kétszer hosszabb ideje húzódó ügye az előzetes várakozásokkal ellentétben valószínűleg nem idén zárul le. A szlovák Nukleáris Felügyelet ugyanis elégedetlen az új reaktorok körül elvégzett munkák minőségével és több hiányosságot is megállapított.

 

Az atomerőmű nem játék, nincs helye biztonsági réseknek sem minőségi kifogásoknak. A mohi atomerőmű építése azonban már az elején minimum zavart keltő volt, épp ezért méltatlanul kevés szerepet kap a választások előtti közbeszédben.

 

A Nukleáris Felügyelet elégedetlen

 

 hirdetes_400x285  

Az atomerőmű elindításában végső döntési joggal rendelkező Szlovák Köztársaság Nukleáris Felügyelete (ÚJD) rendelkezik. Az Aktuality.sk közlése szerint az ÚJD többször is elégedetlenségének adott hangot a hármas blokknál tapasztalt hiányosságok és hibák miatt. Ez az állásfoglalás még 2019. június 26-án jelent meg.

 

Napra pontosan egy hónappal később az ÚJD közölte:

 

„A széleskörű revízió részét képezi a nagyszámú befejezetlen részmunka és hiányosság eltávolítása a 3-as blokkban illetve az érintett rendszerek tesztje.”

 

Szeptemberben a Reuters hírügynökség idézte a Szlovák Villamosműveket (SE)

 

„a reaktor felmelegítését és nyomás alá helyezését is magába foglaló teszt során nagyszámú, látszólag egymással nem összefüggő kisebb hiányosságot mutatott ki, amelynek szinergikus (együttes hatást kifejtő – a szerk. megj.) hatása lehet, és ezek komplikációkat okozhatnak az egység üzembe helyezésekor”

 

December elején az ÚJD ellenőreinek jelentése a következőket állapította meg (via Aktuality.sk):

 

„A hűtővíz cirkulációs rendszerének tesztje után a hűtőtornyok ellenőrzésekor a hűtővízcsatornák vasbetonelemeinek és azok borításának sérülése volt tapasztalható. A hiba oka a vasbeton borítás nem megfelelő rögzítése volt”

 

A hűtővízcsatornák a fent vázolt hiba miatt nem tudtak ellenállni a hidegteszt (radioaktív fűtőelemek nélküli nyomáspróba) során a hatalmas víznyomásnak, elmozdultak és megsérültek. A ÚJD azonban azt is leszögezte, hogy biztonsági szempontból a cirkulációs hűtővízcsatornák hibái „jelentéktelen kockázatnak” minősülnek.

 

Újabb késés a mohi atomerőműnél, rosszul sült el a szivattyúteszt

 

Növekvő kétségek

 

Ezzel a megállapításával sokan nem értenek egyet. 2019 tavaszán egy osztrák lap oknyomozó írást tett közzé a mohi atomerőműről, amelyben egy állítólag az építésen dolgozó mérnök számolt be arról, hogy a hármas blokk szekunder köre „olyan, mint az ementáli”, és az építkezés olyan káosz-szerűen ment végbe, hogy mindkét épülő reaktor könnyen „halálreaktorrá” válhat.

 

Ausztriában a mohi atomerőmű sorsa nemzetgazdasági kérdés, ugyanis Szlovákia nem hazai áramellátás biztosítása céljából építi, hanem külföldi értékesítés miatt. Az olcsó szlovák nukleáris eredetű árammal a drága osztrák alternatív forrású zöldenergia nem tudná tartani az árversenyt.

 

Ennek ellenére nem biztos, hogy az osztrákoknak van miért aggódni. A mohi atomerőműnek nem csak az üzembe helyezése, de a megtérülése is igencsak bizonytalan. A projektet még a II. Dzurinda-kormány (2002-2006) kezdte el, de már az I. Fico-kormány (2006-2010) dolgozta ki a terveket. Robert Fico akkor 2007 közepén jelentette be, hogy 5 év alatt felépítik a két új reaktorblokkot. A tervekből azonban semmi sem teljesült.

 

A mohi atomerőműben csapott le a NAKA

 

A pénznyelő

 

Eredetileg 2 milliárd euróra tervezték az erőműbővítés költségeit, de már 2009-ben Fico 800 milliós kiadásnövekedésről tett említést. Aztán 2011-ben bekövetkezett a fukusimai atomkatasztrófa, és világszerte szigorodtak az atomerőműépítés és a biztonsági felépítés szabályai. Az intézkedés Európa-szerte zavarokat okozott az atomerőmű-építésekben – így Szlovákiában is.

 

Fukusima ide vagy oda, Robert Fico kormányai nem mondtak le a projektről, bár Szlovákia eddigi legnagyobb pénznyelőjének bizonyult. A tervezett 2012-es átadásból 2013-as lett, majd újabb és újabb évekkel halasztották el az üzembe helyezést. A költségek az eredeti 2 milliárd euróról mára 5,7 milliárd euróra emelkedtek (!). Miközben rendőrségi razziák zajlanak az atomerőműben a ki nem fizetett alvállalkozók miatt.

 

Visszaélések, kifizetetlen számlák, hanyag munka – így néz ki a mohi atomerőmű bővítése

 

Magyarlakta járások veszélyben

 

És akkor még nem beszéltünk a megtérülésről, amely a rendkívüli késések miatt egyre bizonytalanabb. Annak ellenére, hogy az áram ára hosszútávon valószínűleg emelkedni fog.

 

Sokan azt is kifogásolják, hogy Szlovákia homályos nemzetgazdasági célokból tovább növeli függőségét az orosz nukleáris fűtőelemektől.

 

Ami azonban a biztonsági kockázatokon kívül a leginkább aggaszthatja a felvidéki magyar közösséget, hogy többnyire magyarlakta járásokban tervezik elhelyezni a kiégett fűtőelemeket. A tavaly októberben kiszivárgott listán a Tribecs-hegység (Nyitrai, Nagytapolcsányi, Aranyosmaróti és Simonyi járás), a Vepor-hegység (Breznóbányai és Rimaszombati járás), a Sztolica-hegység (Rozsnyói, Breznóbányai, Poltári, Losonci, Rimaszombati járások), a Cserhátvidék (Rimaszombati és Losonci járások) illetve a Rima-völgye (Rimaszombati és Nagyrőcei járások) szerepel.

 

Készül a mohi atomerőmű, magyarlakta járásokba kerülhet a radioaktív hulladék

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!