Nyitókép: SME

 

Két órán keresztül tartott Miroslav Marček vallomása Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásának ügyében. A kettős gyilkosság elkövetője aprólékosan elmondta a bíróságon, hogyan is történt az egész eset. Mindezt végighallgatták a két áldozat szülei is. A gyilkos szavai még a teremben ülő újságírók körében is szívszorító emóciókat váltottak ki.

 

Íme, Miroslav Marček vallomásának leirata a Körkép.sk fordításában.

 

„Szeretnék bocsánatot kérni a károsultaktól mindazért, amit okoztam nekik. Semmi nem képes pótolni azt, amit elvettünk tőlük. Tudatában vagyok annak, hogy mit okoztunk. Láttam őket a televízióban, a fájdalom az arcukon arra késztetett, hogy elgondolkozzak. Sajnálom, de lehetetlen már ezt megváltoztatni”

 

 hirdetes_300x300  

– ezek voltak Marček első szavai január 13-án, hétfőn, röviddel 13.00 óra után.

 

Elmondta, hogy a fegyvert Magyarországról szerezték be. „Tomáš ismerőse, Marian Sehnal alakította át, és hangtompítót is adott hozzá. A lőszer az enyém volt.”

 

Miroslav Marček, Ján Kuciak és menyasszonyának gyilkosa. Kép: teraz.sk

 

2017 végén jött a megrendelés, hogy öljük meg Ján Kuciakot. A megrendelés Andruskó Zoltántól érkezett unokatestvéremnek, Szabó Tomášnak, aki továbbította nekem. Az áldozattal kapcsolatos információkat a munkahelyéről, lakhelyéről Andruskótól kaptuk. Valamikor január végén adta át nekünk az információkat egy mobiltelefonon a saját lakásában.

 

Marček elmondta, hogy Andruskó azt ígérte, hogy mielőbb megszerzi a pénzt érte. Ezt követően Szabó hívott is engem, hogy álljak meg nála az üzletben, Andruskó elhozta az összeget. A pénzt elosztottuk. Nekem úgy 2500 euróval többet adott, és hazamentem. Elmondása szerint 35 vagy 40 ezer eurót kaphattak.

 

Február 21-én mentünk vissza a tetthelyre Szabóval egy Citroen Berlingóval. Engem kirakott a futballpályánál. Kuciak és Kušnírová később értek haza. Egy kicsit még vártam a megfelelő időre. Ez el is jött, amikor Kušnírová elment a mosdóba. Bekopogtam, Kucak nyitott ajtót.  Mellkason lőttem. Pechemre észrevettem, hogy van ott egy másik személy is, aki beszaladt a konyhába, ahol őt is lelőttem. Biztos vagyok benne, hogy azonnal meg is halt. Ott beragadt a pisztolyom. Kétszer felhúztam, ki is dobta a töltényt. Távozáskor egyszer még belelőttem Kuciakba, aki a lépcsőkön feküdt. Becsuktam magam mögött az ajtót, a külső kaput is. Felhívtam Szabót, hogy jöhet vissza értem – mondta Marček.

 

A kérdésre, hogy miért ölte meg Kušnírovát is, Marček azt mondta, hogy Kuciak  a lövés után hátraesett, egyik kezével az ajtóba kapaszkodva. Ekkor jött oda a menyasszonya is, így nem lehetett csak úgy távozni onnan, mivel maszk sem volt a fejemen. Nem tudtam, hogy Kušnírová is ott áll az ajtó mögött

 

Elmondta azt is, hogy eredetileg néhány nappal korábban tervezte megölni Kuciakot, de mivel „más alakok” is voltak a helyszínen, inkább megfordult, és elmentek.

 

Marček a bíróságon vallott arról is, hogy Kuciak elrablása is szerepelt a lehetőségek között, de aztán rájöttek, hogy az nem fog menni, a mai világban már nem is nagyon kivitelezhető. A vád szerint ugyanis Kočner azt akarta, hogy Kuciakot először csak rabolják el, és utána öljék meg, még véletlenül sem úgy, hogy saját házában, ráadásul a menyasszonyával együtt.

 

Marček részletesen leírta a gyilkos fegyvert is, melyhez saját kezével készítette el a agolyókat és abba a puskaport. Több golyót készített elő, melyek két mértékegységgel kevesebb puskaport tartalmaztak, így csökkentve a golyó sebességét és a lövés hangját is. „Az egészet ékszermérlegen mértem le,” mondta.

 

Marček elmondta azt is, hogy Andruskótól csak annyit tudtak, hogy Kuciak „olyasmiről ír, amikről nem kellene.” Állítólag azt sem tudták, hogy Kuciak az igazi neve. „Azt mondták nekünk, hogy ez csak a beceneve,” emlékezett vissza Marček, aki elmondása szerint nem tudta, hogy ki a megrendelő.

 

Marček bevallotta, hogy a gyilkosság után még további összeget akartak, mert eredetileg „az egész teljesen máshogy volt vázolva, és nem tudtuk, hogy kit ölünk meg.” Mint elmondta, Andruskó ezután még további, talán négy ezer eurót adott nekik. Marček a pénz egy részéből adósságait rendezte, az összeg egy részét lefoglalta a rendőrség, valamit pedig saját céljaira költött.

 

Miroslav Marček súdu opísal celý priebeh vraždy.
Miroslav Marček, Ján Kuciak és menyasszonyának gyilkosa. Kép: .tyzden.sk

 

A bírónő kérdésére elmondta azt is, hogy Kuciak meggyilkolásáról az Allegra pizzériában beszéltek, ott mondta neki Szabó, hogy az emberrablás nem jöhet szóba, mert ha megállítják őket, nem fogják tudni megmagyarázni, hogy mit keres egy emberi test a csomagtartóban, amiből csak gond lett volna.

 

Először az elrablásáról volt szó, majd a likvidálásáról. Mindenképpen úgy, hogy megölése után a holttestét ne találják meg, mondta.

 

„Amikor Andruskóval közöltük, hogy két ember meghalt, csak elmosolyodott, és azt mondta, hogy rendben. Eredetileg Andruskónak kellett volna lennie a sofőrnek, de Szabó végül úgy látta, hogy nem megbízható, nem biztos, hogy felvette volna a telefont, és félő volt, hogy otthagy bennünket,”

 

mondta Marček Zsuzsová ügyvédjének válaszolva.

 

Marček vallomástétele után egy másik gyilkossággal kapcsolatban is kihallgatták őt. Molnár Péter gútai vállalkozót évekkel ezelőtt ölték meg, és a Kuciak-gyilkosság felderítése során jöttek rá arra, hogy azt is Marček követte el, aki ezt a gyilkosságot is elismerte és a nap folyamán aprólékos vallomást tett erről a bűncselekményről is.

 

Körkép.sk

 

További ajánlott írások:

 

Megkezdődött a tágyalás: Kočner és Zsuzsová is tagadja, hogy köze lenne Ján Kuciak meggyilkolásához

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 2 olvasónak tetszik ez a cikk.