Nyitókép: aktuality.sk

 

Közel két évvel a tragédia után 2020. január 13-án megkezdődik a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásával kapcsolatos bírósági tárgyalás. A fő tárgyalásra a bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt kerül sor.

 

A tárgyalásra több mint száz újságíró akkreditálta magát – nem csak Szlovákiából. A nagyszámú sajtómunkatárs megjelenése miatt a tárgyalást nem a bíróságon, hanem az Igazságügyi Akadémia épületében tartják.

 

Ružena Sabová, a szenátus elnöke már a decemberi meghallgatáson jelezte, hogy mindegyik vádlott jelenlétét elrendeli a tárgyaláson. A tárgyalási napokra a tervek szerint az elhunytak családtagjai is rendszeresen bejárnak majd.

 hirdetes_810x300  

 

Frissítve: 15:53 – Marček röviddel 15:30 után befejezte több mint két órán tartó vallomástételét. Az eddigieken kívül szóba került még Molnár Péter vállalkozó meggyilkolása is (2016). A cél az volt, hogy kirabolják.  Molnárt kétszer fejbe lőtték.

 

A Kuciak-gyilkosság kapcsán Marček elmondta, hogy Andruskó azt mondta nekik, hogy egy oroszul beszélő, Dubajban tartózkodó személy a megbízó.

 

15:09 – A gyilkosságot eredetileg két nappal korábban, február 19-én követék volna el, de a házban volt egy másik személy, ezért nem lépett akcióba. Az ügyész kérdésére, hogy tesztelték-e a fegyvert, azt válaszolta, igen. Marček elmondása szerint Andruskó is részt vett volna a gyilkosságban, ő lett volna a sofőr, de Szabó túlságosan felelőtlen embernek tartotta.

 

Marček elmondása szerint ő és unokatestvére azt hitték, hogy a Kuciak csak egy becenév vagy ragadványnév, csak a gyilkosság elkövetése után tudták meg, hogy a célpontjuk valódi nevéről volt szó. „Azt nem tudom, ki volt a megrendelő, de nyilván olyanról írt, amiről nem kellett volna”

 

Szabó a gyilkosság médiában való megjelenését követően több pénzt követelt Andruskótól, aki ezzel egyetértett.

 

Marček arra a kérdésre, hogy miért nem rabolták el Kuciakot, ahogy eredetileg tervezték, azzal felelt, hogy „ha valaki megállította volna őket, nem tudják megmagyarázni, mit keres egy megkötözött ember a csomgatartóban.

 

Kušnírovának azért kellett meghalnia, mert szemtanú volt:

 

„Nem tudtam, hogy az ajtó mögött áll. Tekintettel arra, hogy maszk nélkül kopogtam be, nem mehettem csak úgy el”

 

mondta Marček.,

 

Megkezdődött a tágyalás: Kočner és Zsuzsová is tagadja, hogy köze lenne Ján Kuciak meggyilkolásához

 

13:30 – Nagymácsédon először 2018 február 5-én jártak. Eredetileg azt tervezték, hogy Kuciakot elrabolják, megölik, a holttestét pedig eltüntetik. Szabó meggyőzte Andruskót, hogy ez a módszer a körülmények miatt nem járható út, amire Andruskó azt válaszolta: „Akkor másképp történik”

 

Marček elmondta, hogy papíron kapták meg a Kuciak napi rutinjáról szóló információkat. A fotók régebben készülhettek, mert amikor ő és Szabó először látták Kuciakot, „kissé felszedett”. Abban mindketten egyetértettek, hogy rendelkezésükre bocsátott anyagot egy rendőr dolgozta ki.

 

Marček elmondta, hogy Kuciak-gyilkosságnál használt fegyvert eredetileg Maroš Žilinka ügyész meggyilkolása céljából vásárolták.

 

13:17 

 

„Beszereztük a fegyvert, amivel végrehajtottuk a gyilkosságot. (…) Bekopogtam, Kuciak nyitott ajtót. Aztán, szerencsétlenségére észrevettem valaki mást is. Utána rohantam a konyhába és lelőttem”

 

vázolja a történéseket Marček hozzátéve, hogy a biztonság kedvéért távozása előtt még egyszer rálőtt Kuciakra. Azt is elmondta, hogy Szabóval együtt mentek jelenteni Andruskónak, hogy elvégezték a megbízást.

 

Marček vallomása szerint Andruskót csak az unokatestvérén, Szabón keresztül ismerte, Zsuzsovát letartóztatásáig egyáltalán nem ismerte, Kočnerről pedig csak a sajtóból hallott.

 

13:11 – A tárgyalóteremben a vádlottak közül csak Marček maradt, aki korábban beismerte tettét. Most az ő vallomása zajlik.

 

„Semmilyen megbocsátásnak helye nincs. Láttam őket [az áldozatok hozzátartozóit] a tévében és láttam a fájdalmukat. Ez arra ösztönzött, hogy megszólaljak”

 

mondta.

 

Marćek elmondása szerint Andruskó 2017 év végén adott megbízás Ján Kuciak meggyilkolására Szaó Tamásnak, Marček unokatestvérének. Kuciak lakhelyéről, munkájáról szóló információkat Andruskótól kapták. Azt is megkapták, mely időpontokban megy el otthonról és érkezik haza. Marček felvázolja a gyilkosság elkövetésének módját is. Folyamatosan megszakítás nélkül beszél.

 

12:46 – A bíró által délben elrendelt egyórás szünetet hamarosan véget ér. Marček és Szabó jelezték, hogy vallomást akarnak tenni. Zsuzsová is kijelentette, hogy vallomást „akar és fog” tenni, azzal, hogy rögtön Andruskó után akar beszélni.

 

Zsuzsová kifogással élt Daniel Lipšic, az áldozatok családjainak jogi képviselője jelenléte ellen. Zsuzsová ezt azzal indokolta, hogy személyesen ismerik egymást.

 

11.18 Közel két évvel a tragédia után 2020. január 13-án megkezdődik a Ján Kuciak és menyasszonya meggyilkolásával kapcsolatos bírósági tárgyalás. A fő tárgyalásra a bazini Specializált Büntetőbíróság szenátusa előtt kerül sor.

 

Megkezdődött a tágyalás: Kočner és Zsuzsová is tagadja, hogy köze lenne Ján Kuciak meggyilkolásához

 

A tárgyalásra több mint száz újságíró akkreditálta magát – nem csak Szlovákiából. A nagyszámú sajtómunkatárs megjelenése miatt a tárgyalást nem a bíróságon, hanem az Igazságügyi Akadémia épületében tartják.

 

Ružena Sabová, a szenátus elnöke már a decemberi meghallgatáson jelezte, hogy mindegyik vádlott jelenlétét elrendeli a tárgyaláson. A tárgyalási napokra a tervek szerint az elhunytak családtagjai is rendszeresen bejárnak majd.

 

Kuciak-gyilkosság: A bíróság elfogadta a vádemeléseket, kitűzték a főtárgyalás időpontját a gyilkossági ügyekben

 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Andruskó Zoltán még tavaly év végén vádalkut kötött, 15 évnyi letöltendő börtönbüntetésben egyezett meg az ügyésszel. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy először csak 10 év letöltendő volt az alku tárgya, azonban a bíróság szenátusa ezt elutasította, mondván, az nincs összhangban az elkövetett bűntettek súlyosságával.

 

Így már csak Marian Kočner, Alena Zsuzsová, Tomáš Szabó és Miroslav Marček ül a vádlottak padján. A vád szerint Marian Kočner rendelte meg az újságíró meggyilkolását Alena Zsuzsovánál – mindezt azért, mert Kuciak cikkeiben rávilágított a vádlott gazdasági bűncselekményeire.

 

Zsuzsová a megrendelést továbbadta Andruskó Zoltánnak, aki a vád szerint megbízta vele a gútai unokatestvéreket, Szabót és Marčeket.

 

Andruskó vádalkuja: A bíróság szerint 10 év kevés, nem fogadja el az ügyész ajánlatát

 

Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásán kívül a bíróságon döntenek majd a gútai vállalkozó, Molnár Péter meggyilkolása ügyében is, ahol szintén Tomáš Szabó és Miroslav Marček a feltételezett elkövetők. További négy vádpontban fegyverkereskedelem és illegális fegyvertartás a vád.

 

Ján Kuciakot és Martina Kušnírovát 2018. február 21-én lőtték le nagymácsédi családi házukban. A kettősgyilkosság hatalmas társadalmi felzúdulást váltott ki. Országos tüntetések szerveződtek, minek következtében távozott Robert Kaliňák belügyminiszter és Robert Fico kormányfő is.

 

Kočner-cédulái valódiak – hamis tanúkat akart kreálni, alkotmánybírókat mozgósított

 

A szenátus döntése alapján a fő tárgyalás 2020. január 13-án veszi kezdetét. A további időpontok január 14., 15., 20., 21. és 22., valamint február 3., 4. és 6. A tárgyalásokra minden esetben Bazinban kerül sor reggel 9 órától. A vádlottakra 25 évnyi vagy akár életfogytiglani börtönbüntetés várhat.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.