Nyitókép: Körkép.sk

 

Frissítve: 14.17 Peter Pellegrini kormányfő kész tárgyalni a határátkelőhelyeket blokkoló fuvarosokkal, amennyiben befejezik blokádjukat.

 

„Egy órán belül, ahogy befejezik a sztrájkot, hajlandó vagyok tárgyalni velük a pénzügyminiszter és a közlekedésügyi miniszter jelenlétében, hogy áttekintsük a helyzetet. Zsarolni azonban nem fognak bennünket, sem túszként használni az embereket, ás akadályozni az áruforgalmat. Pontos átlátásunk van arról, kik tüntetnek, milyen rendszámú gépkocsikkal. A folytatódó blokád és anyagi károk esetén kiadjuk adataikat a vállalatoknak, hogy kártérítést igényelhessenek velük szemben“

 

Fogalmazott a kormányfő hétfői sajtóértekezletén, melyen a több napja tartó, és egyre súlyosbodó fuvarozók sztrájkjára reagált.

 

 hirdetes_810x300  
Kép: A kormányfő és a miniszterek a mai sajtótájékoztatón. Kép: reprofoto

 

Frissítve: 14.16 Válaszul, konstruktív szándékukat bizonyítva a fuvarozók azonnal felfüggesztették blokádjukat a tárgyalások befejezéséig. Stanislav Skala, az UNAS vezetője röviddel Pellegrini szavai után jelezte, hogy minden eddig lezárt útszakasz járható, és készek az azonnali tárgyalásokra. Egyben várják a kormányfő ígéretének teljesítését, hogy egy órán belül tárgyalóasztalhoz üljön velük. Az egyeztetésre így várhatóan még hétfőn sor kerülhet.

 

Időközben a tüntető kamionosokhoz a taxisok is csatlakoztak, akik Pozsonyban a Rozsnyói utcán a blokád eddigi helyszínén felsorakoztak az egyik sávba.

 

Pozsonyban már a taxisok is csatlakoztak a tüntető fuvarozókhoz és gazdákhoz. Kép: Facebook

 

A vele együtt nyilatkozó tárcavezetők szerint a Szlovák Közúti Fuvarozók Egyesülete (UNAS) feltételei ultimátumszerűek, és politikailag motiváltak.

 

Érdemi tárgyalásra a kormányfővel, Kamenický pénzügyminiszterrel és Érsek Árpád közlekedésügyi miniszterrel csak a blokád felfüggesztése után van lehetőség. Mint azt Pellegrini elmondta, az egyik vitatott követelési pont, az útadó mértéke már 2015-től adott, a útdíjbeszedési rendszer felfüggesztése pedig óriási kiadásokkal járna.

 

A fuvarozók azonban épp emiatt akarják csak felfüggeszteni, és nem megszüntetni, hogy a kormány ezzel is motiválvalegyen a mielőbbi új keretrendszer és működtető kiválasztásába, mely megakadályozza a befolyó pénzek szétlopását, ahogy az jelenleg tapasztalható.

 

A Kassa melletti Milhošť határátkelőnél levő blokád. Kép: Körkép.sk (archív)

 

A fuvarozók már korábban jelezték, hogy már tíz éve is hangot adtak követeléseiknek, melyekben érdemi előrelépés azóta sem történt. Stanislav Skala, az UNAS vezetője, és a jelenlegi országos blokád főszervezője visszautasította, hogy politizált követelésekről lenne szó.

 

Korábbi cikkeink a témában:

 

Fuvarozósztrájk Szlovákiában – Ez a helyzet az utakon, határátkelőhelyeken

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 3 olvasónak tetszik ez a cikk.