Nyitókép: Branislav Wáclav/Aktuality.sk

 

A Kuciak-Kušnírová-gyilkosság főtárgyalásának második napján az áldozatok hozzátartozói, valamint Andruskó Zoltán kerültek sorra a tanúk padján. A korábban vádalkut kötő Andruskó jelenleg már nem gyanúsított az ügyben, tanúként szerepel. A bíróságon először vallomást tett, majd a vádlottak és jogi képviselőik tehettek fel kérdéseket.

 

Alena Zsuzsová ügyvédjének kérdésére Andruskó elmondta, hogy

 

„Először azt hittem, hogy szerelmesek, de aztán megértettem, hogy csak dolgozik neki. Zsuzsová asszony egyértelműen szerelmes volt Kočner úrba”

 

 hirdetes_300x300  

mondta Andruskó, mire Zsuzsová és Kočner is rögtön odafordult ügyvédjéhez.

 

Andruskó Kočner ügyvédjének egy későbbi kérdésére, hogy kikkel beszélte át az újságíró-gyilkossággal kapcsolatos, a sajtóban megjelent híreket, úgy felelt, hogy csak Szabóval és Zsuzsovával.

 

„Ő (Zsuzsová – a szerk. megj.) adta nekem az információkat a nyomozásról. Az egész ügyiratot”

 

mondta Andruskó a bíróságon.

 

Marian Kočner is tett fel kérdéseket Andruskónak. Többek között arra volt kíváncsi, hogy honnan szedte az értesüléseket az ő (Kočner) feltételezett kapcsolatairól a politikusokkal. Andruskó erre több politikus nevét, köztük Robert Kaliňákét is felsorolta azzal, hogy Zsuzsovától tudott róla.

 

Andruskó: Kočner utasítására én közvetítettem a Kuciak-gyilkosságot Alena Zsuzsová és Szabó között

 

Andruskó korábban vallomása alatt úgy fogalmazott, hogy „tudtam Kočner miféle”. A vádlott arra kérte Andruskót, hogy pontosítsa, mit értett ez alatt.

 

„Akkor én elmagyarázom. Basternák László meggyilkolása után Zsuzsová csak csodával határos módon nem lett elítélve. Utána Prágában voltunk, szerintem ott magával találkozott.”

 

sugallta Andruskó, hogy akkor Kočner segített Zsuzsovának a büntetlenségben.

 

200 ezer,… mármint önért

 

Andruskót Daniel Lipšic is kikérdezte, akit a korábban már medializált információk szerint szintén meg akart öletni Kočner. A korábbi belügyminiszter arra kérdezett rá, hogy kiért mennyi pénzt ígértek nekik. Andruskó elmondja, hogy Žilinka ügyészért 70-ezer eurót kellett volna kapniuk.

 

„A 200-ezer… mármint Önért”

 

mondta elhalkulva Andruskó Lipšicnek, a korábbi célpontnak.

 

Hozzátartozók vs. gyilkosok – Kuciakot és Kušnírovát Zsuzsovával és Kočnerrel szembesítették

 

Arra számítottam, hogy valaki megöl

 

Andruskó Roman Kvasnica kérdéseire válaszolva elmondta, hogy pár nappal azelőtt, hogy a rendőrség lecsapott volna rá, várta, hogy valaki megöli.

 

„Arra számítottam, hogy valaki megöl, így jártam dolgozni is”

 

emlékezett vissza Andruskó, aki inkább attól félt, hogy megölik, mint hogy elfognák. A tanú arról is beszámolt, hogy folyamatosan értesítette őt Zsuzsová arról, hogy a nyomozók éppen milyen verziókkal dolgoznak a gyilkossági ügyben.

 

Kušnírová Kočnernak: „F.sz. Ezt suttogom mindig, amikor arrogánsan rám néz. Úgy, hogy lássa és értse”

 

Vallomása során Andruskó kijelentette, hogy ha Kočnernek nem lett volna kapcsolata a rendőrséggel és a Smerrel, akkor nem kellett volna, hogy sor kerüljön a gyilkosságra.

 

„Akkor ez az egész nem történt volna meg, mert nem féltem volna elmenni a rendőrségre” (…) „Én örültem mikor a rendőrök bekopogtattak szeptember 27-én, és örülök, hogy itt vagyok”

 

mondta Andruskó.

 

aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.