Nyitókép: a képen Peter Tóth a bíróságon, forrás: hnonline.sk

 

A Kuciak-gyilkosság tárgyalásának harmadik napján Kočner megfigyelőkommandója és Peter Tóth ex-titkosügynök kerül a középpontba. Tóth délelőtti vallomásáról itt írtunk először.

 

A korábbi titkosügynök vallomásából kiderül, hogy annak idején, mikor Kočner már börtönben volt a váltóügy miatt, de a gútai razziára még nem került sor, kénytelen volt „kissé kitakarítani” Kočner házában.

 

Miután Ján Šanta, a váltóügyet felügyelő ügyész sajtótájékoztatót tartott, Tóth kapcsolatba lépett Kočner feleségével, hogy jó lenne, ha pozsonyi lakásában „kissé kitakarítanának”. Szavai szerint az újságírók megfigyeléséről két másolat készült.

 hirdetes_300x300  

 

„Rossz érzésem volt amiatt, hogy azok az USB-kulcsok ott lehetnek a lakásban, és bizonyos körülmények között esetleg kérdéseket vethetnek fel”

 

mondta Tóth a bíróságon. Elmondása szerint egy másolat Norbert Bödör nyitrai vállalkozó (Bonul) számára készült. Ezután elmondta, hogy miként ment be a vádlott lakásába, ahova a takarítónő engedte be Kočner feleségének utasítására.

 

Ezután leírta, hogy miként találta meg a lakásban Kočner telefonját, amire folyamatosan érkeztek az értesítések. Ezen felül talált még különféle dokumentumokat, ékszerdobozt, ami elmondása szerint egy álcázott felvevőkészülék volt.

 

Miután Kočnert kiengedték a börtönből, visszaadta neki a lakásból elvitt dolgokat, és figyelmeztette, hogy az USB-kulcsokat tegye biztonságosabb helyre.

 

Tóth arról is beszélt, hogy Kočner lánya megkérte, hogy vigyázzon apja néhány dolgára – konkrétan a már említett telefonról és az álcázott felvevőkészülékről volt szó.

 

A tanú arról is beszámolt, hogy a gútai razzia után felvette a kapcsolatot Branislav Zuriannal, a NAKA igazgatójával és beszélt neki azokról a tárgyakról, amiket Kočner részére megőrzött.

 

„Abban a pillanatban, mikor meggyőződtem róla, hogy Kočner rendelte meg a gyilkosságot, azt mondtam, hogy bármilyen nyomot ki kell adni a bűncselekményben eljáró hatóságoknak átvizsgálásra”

 

Közös nyaralás Kočner jachtján

 

Az ügyész kérésére Tóth beszélt egy 2017-es nyaralásról, melyen Kočner meghívására annak jachtján került sor Horvátországban.

 

„Mérlegeltük, de Marian Kočner végül meggyőzött bennünket. Végső soron nagyon örülök, hogy voltam azon a jachton”

 

emlékszik vissza Tóth a horvátországi nyaralásra.

 

„A szlovák milliárdosok többségének nincs olyan jachtja, olyan luxusa, mint amilyen Marian Kočnernek volt”

 

mondta, majd hozzátette, hogy ha Kočnert elítélik, akkor elveszti teljes vagyonát, emiatt örül, hogy ott lehetett azon a jachton.

 

Elmondása szerint akkoriban Kočner úgy nyilatkozott előtte, hogy ha meggyilkolnának egy újságírót, a többiek megijednének és nyugalom lenne.

 

„A kikötőben sétáltunk. Marian Kočner arról mesélt nekem, hogy milyenek a szlovák újságírók, hogy manipulálják a közvéleményt, hogy visszaélnek a joggal, hogy egyes politikusok is ilyenek. Igazat adtam neki.”

 

És itt ért el Tóth a lényeghez.

 

„Akkor Marian Kočner nem először és nem is utoljára úgy nyilatkozott előttem, hogy ‘elég lenne, ha fizikailag eltűnne, gyilkosság áldozatává válna, likvidálódna egy újságíró és nyugalom lenne”

 

Tóth saját elmondása szerint figyelmeztette őt, hogy ez nem segítene, mert mártírt csinálnának az áldozatból, amire Kočner azt válaszolta, hogy akkor egy másik újságírót is megölnének, esetleg egy politikust, és akkor már mindenki félne. Mindezt néhány hónappal Ján Kuciak meggyilkolása előtt…

 

Tóth saját bevallása szerint sosem feltételezte, hogy Kočner képes lenne ilyen messzire menni. Úgy gondolja, hogy akkor, azon a nyaraláson Kočner tesztelte őt, a reakcióit

 

„hogy lehet-e velem számolni és megtudta, hogy nem”

 

28 újságíró a megfigyelendők listáján

 

A bírónő kérdésére Tóth elmondta, hogy bár nem emlékszik mind a 28 névre, akik Kočner listáján rajta voltak, biztosan állítja, hogy a 2017 tavaszán összeállított névsoron rajta volt Ján Kuciak, Monika Tódová, Štefan Hríb és Eugen Korda is.

 

A megfigyelt személyekről készült rendőri kapcsolati hálóval kapcsolatban elmondta, hogy Kočner azt a barátjától kapta. Tóth szerint Norbert Bödörre szokott barátjaként hivatkozni.

 

Elmondta, hogy Bödörrel személyesen akkor került először kapcsolatba, mikor Kočner börtönben volt.

 

Gyűlölettel beszélt Kuciakról

 

A bírónő kérdésére Tóth elmondta, hogy

 

„Kočner gyűlölettel a hangjában beszélt Kuciakról. Úgy beszélt róla, mint egy fajankóról. Olyan vulgáris kifejezéseket használt rá, mint hogy egy kib*szott vagy b*szott f*sz”

 

Elmondása szerint akkor hallotta a legtöbbet Kuciakról beszélni Kočnert, mikor 2017-ben a horvátországi nyaraláson voltak.

 

„Gyűlölködő megnyilvánulások voltak, akkor úgy vettem, hogy Kuciak elfogult vele szemben, ezért mérges volt rá.”

 

Tóth arról is beszélt, hogy Kočner szerint Daniel Lipšic vagy Bernard Slobodník állhatott Kuciak mögött.

 

„Ezt a személyt a gyilkosság után is említette. Mert Marian Kočnernek részletes információi voltak a gyilkossági nyomozásról. Említette, hogy Ján Kuciak mobiljában volt valamilyen kommunikáció Ján Kuciak és Bernard Slobodník között”

 

mondta Tóth a NAKA pénzügyi bűntényekre specializált egységének korábbi főnökéről, aki a Kočnerrel való összefonódásának napvilágra kerülése után lemondott. Azt is elismerte, hogy találkozott Ján Kuciakkal.

 

Körkép.sk, hnonline.sk, aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 5 olvasónak tetszik ez a cikk.