Nyitókép forrása: sme.sk

 

A NAKA kommandósai ma őrizetbe vették Dobroslav Trnka egykori főügyészt hatáskörrel való visszaélés vádjával. A rendőrség részletes információkat egyelőre nem közölt, de az interneten közzétett fénykép szerint gútori otthonában tartóztatták le a rendőrök.

 

Trnkát a NAKA nyomozói még decemberben  vádolták meg hatáskörrel való visszaélés miatt, amelyre 2007 és2014 között került sor. Arról van szó, hogy Trnka nem szolgáltatta át a hatóságoknak a birtokában lévő Gorilla-felvételt. A vád része, hogy a felvételt saját maga és Marián Kočner javára történő vagyonszerzésre akarta használni (zsarolás formájában).

 

Hogy Trnka a Gorilla-felvételt áruba bocsátotta, arról egy 2019 októberében napvilágra került felvétel tanúskodik, amelyen Kočner durván sértegeti Trnkát, amiért megpróbálta megzsarolni Jaroslav Haščákot, a Penta befektetőcsoport egyik tulajdonosát a felvétellel. A Gorilla hanganyagán ugyanis vélhetően Haščák beszél kényes, privatizációk és állami megrendelések után járó províziók elosztásáról több prominens szlovákiai funkcionáriussal és politikussal , többek között vélhetően Robert Ficoval is.

 hirdetes_300x300  

 

A Gorilla felvételt a Marian Kočner házában tartott házkutatás során találták meg, azonban a hatóságok egyelőre nem tudják, hogy hitelesként fogadják-e el. A döntésben például szerepe van Dušan Kováčik speciális ügyésznek is, aki vitatja a hanganyag hitelességét. Kováčikról azonban tudni kell, hogy speciális ügyészként egyetlen hozzá kerülő vádemelési javaslatot sem hagyott jóvá speciális ügyészi pályafutása során. Legutóbb a Robert Fico elleni vádemelést állította le.

 

Szinte meg sem lepődhetünk, de a felvétel hitelességét az azt készítő SIS sem hajlandó egyelőre elismerni. A hivatkozási alap az, hogy a felvétel valódiságát úgy lehetne csak megállapítani, hogy összehasonlítják a tartalmát az eredeti felvétellel – aminek megsemmisítését azonban korábban a bíróság elrendelte.

 

A Penta és Jaroslav Haščák a napvilágra került felvételeket – amelynek összefüggéseit ma már egyre inkább érteni lehet – először hiteltelennek tartotta, aztán mikor kikerült az internetre, azzal védekezett, hogy törvénytelenül készült, ezért bűncselekménynek minősül a terjesztése.

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!