Nyitókép forrása: hnonline.sk

 

A Focus-ügynökség legfrissebb felmérése szerint a parlamenti küszöbön táncol az SNS, az SaS és a KDH. A konzervatív SNS-től és KDH-tól most elvándorolt szavazók a jelek szerint Kotlebáéknál kötöttek ki, az ĽSNS decemberhez képest ugyanis 1,8 százalékpontot, októberhez képest 3,4 százalékpontot erősödött.

 

A szélsőjobboldali párt népszerűségének növekedése azonban nem csak a KDH és az SNS kárára történik. Ha egymás mellé tesszük az elmúlt hónapok felméréseit, azt látni, hogy a Smer nélhány százalékpontos csökkenése mindig együtt jár az ĽSNS erősödésével.

 

A magyar érdekeltségű pártoknál áttörés egyelőre a kampány előrehaladtával sem történik. Bugáréknak az orbanizáció emlegetése és az MKÖ elleni támadások nem hoznak új szavazókat, az MKÖ kicsit későn és egyelőre nem nagy átütő erővel formálódó kampánya  sem mozgósít megfelelő számban szavazókat. Legalábbis, a Focus számai szerint.

 hirdetes_300x300  

 

A Smer nyerne, de…

 

Ha most lennének a választások, a Focus-ügynökség januári felmérése szerint azt a Smer nyerné 18,7 százalékkal, ami az őszi preferenciákhoz képest bő három százalékos csökkenést jelent. A felmérés január 10-14. között zajlott, így részben érintette a Kuciak-gyilkosság főtárgyalását is.

 

A második helyen az ĽSNS jutna be a törvényhozásba 13,6 százalékkal. Némileg lemaradva tőle a PS-SPOLU következik 10,5 százalékkal, de az nyakában liheg a Za ľudí (10,3 szazalék). Az OĽaNO-NOVA-KÚ-Zmena zdola formáció 7,7 százalékon áll.

 

A Sme rodina Matovičék után 7,1 százalékkal hatodikként jutna be a parlamentbe. A KDH 6 százalékpontot kapott, így továbbra is a parlamenti küszöb körüli veszélyzónában tanyázik. Az SaS 5,4 százaléka és az SNS 5,1 százaléka azonban sokkal vészjóslóbb lehet szavazói számára.

 

Abszolút mértékben érthetővé válik Andrej Danko keménykedése a médiában, pártja ugyanis könnyen megint olyan sorsra juthat, mint 2012-ben: kieshet a törvényhozásból.

 

A Most-Híd 4 százalékot, az MKÖ 3,7 százalékot kapott a Focustól. Utóbbinál decemberhez képest ez 0,6 százalékos, Bugáréknál 0,3 százalékos visszaesést jelent.

 

Adatok: Focus-research (javított táblázat)

 

Mandátumok megoszlása: nincs nyertes

 

Ami a mandátumok megoszlását illeti, a jelenlegi kormánypártoknak esélyük sem lenne kormányt alakítani (már csak a Most-Híd bukása miatt sem). Újdonság ugyanakkor, hogy egy Smer-ĽSNS-SNS koalíciónak sem lenne jelenleg elegendő mandátuma (66), ehhez még legalább a Sme rodinára lenne szükség.

 

Ellenzéki oldalon sincs elég mandátum a kormányalakításhoz. Egy PS-SPOLU – Za ľudí – OľaNO – SaS – KDH koalíciónak 71 mandátuma lenne, itt is a Sme rodinára lenne szükség, legalább csendes támogatóként.

 

A mérleg nyelve tehát ismét Boris Kollár és a Sme rodina lehet.

 

Adatok: Focus-research (javított táblázat)

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.